Raspunsul la Covid 19 – regandirea spatiilor de birouri

In aceasta perioada, intelegerea impactului locului de munca asupra oamenilor este chiar mai importanta decat inainte. Proiectarea locului de munca ne va ajuta sa depasim mai repede aceasta perioada.

Odata cu aparitia noului virus si implementarea perioadei de carantina, s-au facut resimtite multe schimbari ce au avut un impact puternic asupra companiilor si a modului de lucru.

Pentru unii oameni trecerea de la munca de la birou la cea de acasa a fost una usoara, altii insa s-au confruntat cu diferite piedici. Toti am fost si suntem ingrijorati de sanatatea noastra, in timp ce trebuie sa purtam masti oriunde ne-am deplasa. In curand toata lumea va reveni la locul de munca, iar companiile vor trebui sa ofere siguranta si sa raspunda la asteptarile fiecarui angajat.

Pentru ca acest lucru sa fie posibil, companiile vor trebui sa se reactiveze, reorganizeze si chiar sa se redefineasca in ceea ce priveste modul de lucru dar mai ales in ceea ce priveste spatiul in care angajatii vor trebui sa munceasca.

Siguranta angajatilor

Cu toate acestea, distantarea sociala nu ar trebui sa anuleze total termenul de social ce sta la baza comunitatii si a fiecarei persoane in parte. La reorganizarea spatiilor de birouri ar trebui sa tinem cont si de aspectul social pentru a ajunge nu numai la un mediu sigur in ceea ce priveste sanatatea dar sila un mediu prietenos ce asigura starea de bine a angajatilor.

Aceasta stare de bine are la baza termenul de SIGURANTA (siguranta fizica, mintala si emotionala).

Acest lucru poate fi realizat prin implementarea in interiorul companiilor a unor reguli stricte ce trebuie sa fie sustinute atat de organizarea spatiului cat si de designul nou propus.

De ce este important sa ne intoarcem la birou

In aceasta perioada multi oameni au lucrat de acasa, acest lucru functionand destul de bine pentru o perioada de timp. Insa, dupa cateva luni de viata in online, nevoia de a te afla in comunitate cat si intr-un spatiu adecvat lucrului s-a facut resimtita.

In urma unor studii, 90% dintre oameni isi doresc sa isi reia activitatea de la birou.

Avantajele lucrului de la birou:

Biroul are posibilitatea de a-ti oferi un spatiu si mijloace profesionale de a lucra.

  1. Lucrul in echipa este eficient atunci cand oamenii reusesc sa se cunoasca intre ei astfel incat sa existe relatii bazate pe incredere, acest lucru devenind mai greu atunci cand comunicarea se face doar online. Lucrul in echipa duce la idei inovatoare si mai ales creste calitatea proiectelor.
  2. Productivitatea creste atunci cand lucrul in echipa este posibil. Multi dintre noi lucreaza mai bine si mai mult cand vedem ca si altii lucreaza impreuna cu noi. De asemenea, cresterea productivitatii se datoreaza si spatiului in care se desfasoara activitatea.
  3. Aspectul social. Lucrul este o activitate sociala. Impartim idei, luam decizii, comunicam, simplul fapt ca suntem inconjurati de oameni ne confera un echilibru emotional.
  4. Echilibru viata personala – viata de la birou. Lucrul de acasa este de multe ori mai extenuant si necesita mai mult timp, fiind mult mai greu de delimitat activitatile zilnice de cele ce tin de lucru. Lucram mai eficient si mai organizat intr-un mediu adecvat.

Cum ne putem adapta

  1. Reducerea densitatii – renuntarea la unele birouri pentru a pastra distanta de 2m intre persoane.
  2. Reorientarea birourilor – flexibilitate – pentru a evita plasarea a doua birouri fata in fata
  3. Panouri despartitoare – pentru fiecare birou, in fata si in lateralele acestuia
  4. Birouri si spatii de depozitare individuale – evitarea folosirii la comun pentru a preveni infectarea
  5. Statii de dezinfectare – la intrarea in cladire/birou si in diferitele sectoare ale spatiului
  6. Intalniri cu un numar de participanti mai mic – pentru intalnirile ce se desfasoara in spatii inchise
  7. Meeting spaces inlocuiesc Meeting rooms – intalnirile cu un numar de participanti mai mare sa se desfasoare in spatii noi, speciale pentru intalniri
  8. Intalniri video – presupun spatii retrase, individuale
  9. Marcarea distantei – la nivelul pardoselei
  10. Reconfigurarea spatiilor comune – spatii pentru relaxare, bucatarii, locuri de luat masa – regandite dupa noile reguli

 

 

 

 

REGANDIREA SPATIILOR

Trebuie sa luam in calcul atat adaptarea spatiilor deja existente, cat si modul in care vom interveni asupra viitoarelor spatii de birouri.

Deci sunt doua strategii de interventie:

  1. Adaptarea spatiilor de birouri deja existente
  2. Proiectarea noilor spatii

 

PROIECTAREA NOILOR SPATII

Organizarea noilor spatii de birouri dupa noile reguli ce presupun distantare ar trebui in primul rand sa urmareasca crearea unor spatii de birouri flexibile, astfel incat aceste spatii sa poata primi la un moment dat un anumit numar de birouri in plus, ori sa poata fi recompartimentate.

Aceste spatii pot fi unele inovatoare ce presupun creativitate, noi perceptii si un alt fel de relatii intre spatii.
Spatiul devine in acelasi timp unul mai diluat (prin evitarea crearii unor camere inchise lasand locul unor posturi de lucru) dar si foarte organizat in acelasi timp.

Spatiile de birouri vor ramane in esenta aceleasi, insa designul, organizarea si ocuparea acestuia vor fi diferite.
Ele vor trebui sa redea un mediu de lucru in acelasi timp placut dar si adecvat noilor conditii.

CUVINTELE CHEIE CE AR TREBUI SA STEA LA BAZA ACESTOR SCHIMBARI SUNT:

 

SPATII DE INTALNIRI

1. Comune

Aceste spatii preiau locul camerelor de conferinte. Pot fi delimitate vizual de restul spatiilor prin amplasarea unor
panouri flexibile, astfel incat spatiul acesta poate capata diferite dimensiuni.

2. Individuale

Tinand cont de conditiile actuale, majoritatea intalnirilor se vor putea desfasura si prin mijloace online.
Spatiile de intalniri individuale sunt create astfel incat sa ofere intimitate, pentru o buna desfasurare a intalnirilor.

Dacă dorești mai multe informații despre birourile de închiriat din Bucuresti, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!


Alexandru Petrescu

Managing Partner si Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International cu 21 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.

Postari similare

Idei de amenajare a biroului de la serviciu in stil Feng Shui. Ofera un plus de personalitate locului in care muncesti


Business park-urile pun la dispozitie spatii de birouri de inchiriat dotate modern, astfel incat utilizatorii sa se bucure de un mediu de lucru placut, care sa-i ajute sa isi desfasoare activitatea la capacitate maxima. Cu toate acestea, fiecare utilizator isi poate aduce aportul prin punerea amprentei personale asupra biroului pe care il foloseste. Alegerile pe […]


Citeste mai mult

Avantajele unor birouri open space. Iata cum influenteaza evolutia afacerii tale


Anul 2023 vine cu noi provocari pentru compania ta, caci ai ajuns in punctul in care esti nevoit sa cauti o locatie noua, care sa raspunda tuturor nevoilor business-ului pe care il detii. Piata imobiliara este extrem de ofertanta, insa, inainte de a alege, trebuie sa realizezi o analiza corecta a facilitatilor si beneficiilor pe […]


Citeste mai mult

Ce fac angajații inimoși la birou de Valentine Day


În clădiri de birouri care ne îmbie la interacțiune, fapte bune și ne oferă momente de bucurie și recunoștință, să tot lucrăm! ESOP a strâns câteva din multele acțiuni frumoase care animă astăzi zonele de recepție din marile proiecte imobiliare. În Timișoara, administratorii proiectului Iulius Tower își ajută angajații firmelor chiriașe să-și  împacheteze profesionist cadourile, […]


Citeste mai mult