Chiriile de 8-12 Eu/mp

Dupa 3 ani de la o disparitie aproape completa, Chiriile de 8-12 Eu/mp reapar pe piata birourilor

Apogeul boom-ului economic din ultimii 2-3 ani a adus modificari treptate, poate insesizabile in evaluarile lunare, dar atat de certe si vizibile la o privire mai atenta in trecut. Astfel,solutia spatiilor de birouri avand chirii intre 8-12 Eu/mp, solutie extrem de populara in perioada 2003-2005, si care a constituit pentru majoritatea companiilor un punct de plecare in business-ul lor, a cunoscut o restrangere usoara si treptata, ajungand ca in perioada 2007-2008 sa lipseasca aproape cu desavarsire de pe piata.

Restrangerea treptata a numarului acestor spatii s-a produs datorita cresterii periodice a nivelului chiriei, crestere posibila in coditiile unei cresteri generale a economiei romanesti si a consolidarii puterii financiare ale companiilor. De ce acum? Reaparitia chiriilor de 8-12 Eu/mp in cazul anumitor spatii de birouri este desigur fireasca, si se datoreaza actualului context. Asistam la o perioada de contractie economica, iar ecoul sau direct pe piata spatiilor de birouri este acela ca nu mai pot fi sustinute aceleasi niveluri de chirii ca cele prezente in ultimii ani pe piata.

“De asemenea, este o perioada in care asistam la o re-definire a prioritatilor companiilor. Daca in lunile precedente focusul principal era pe imagine si extindere, iar spatile din piata, oricum, insuficiente, in momentul de fata reapare in prim plan nevoia supravietuirii. Desi poate nu sunt multe companiile care si-au incetat activitatea, si speram sa nici nu asistam la cifre semnificative pe acest capitol, majoritatea companiior au operat sau planifica o anumita contractie, o anumita restrangere, fie ea reprezentata si de ne-aplicarea planurilor initiale de extindere. Spatiile din piata devin treptat usor excedentare, si re-apare nevoia ajustarii chiriilor lor atat ca necessitate de business, cat si ca oportunitate, pentru ca fara aceasta redefinire este greu de crezut ca anumite spatii si-ar putea gasi chiriasii intr-o perioada rezonabila.” (Mirela Raicu, Partener ESOP)

Tipurile de spatii de inchiriat pentru birouri

Daca este sa ne gandim la tipurile de spatii ce se incadreaza in aceasta categorie, in primul rand trebuie spus faptul ca ele sunt atat de pe segmentul cladirilor de birouri, cat si al spatiilor in vile; principalii factori relevanti pentru aceasta categorie sunt nivelul de calitate, si locatia. Vorbim aici de spatii de clasa C in zone relativ centrale, sau deopotriva spatii clasa B- in zone semicentrale. In ceea ce priveste vilele, locatia este probabil factorul determinant, dar si aici exista o incidenta destul de mare a calitatii spatiului, a gradului de renovare sau anului de constructie.

Bine sau rau?

Credem ca reaparitia acestor niveluri de chirie este un efect benefic pentru piata in ansamblul ei.In primul rand este semnul unei reactii normale si corecte la contextual actual. Implicit, aceasta adaptare reduce riscul unui blocaj pe piata spatiilor de birouri (blocaj c ear fi fost posibil sa apara in situatia in care proprietarii ar fi fost rigizi in ceea ce priveste nivelul chiriei, iar companiile chiriase, in imposibilitatea de a mai aloca astfel de bugete).

Acest risc nu este inca complet eliminat de pe anumite segmente ale pietei birourilor, dar credem ca si acolo realitatea economica din acest an va duce la constientizarea pericolului si actiunilor corecte. “Pentru companiile chiriase, in aceste momente, orice alternative de chirie pe nivelul de jos sunt desigur o oprtunitate de a isi putea continua business-ul, cu o mai mica presiune pe costurile fixe. ” (Mirela Raicu, Partener ESOP)


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Topul zonelor de birouri moderne, la sfârșitul lui 2021


Polul Centru-nord a trecut de 1,5 milioane de metri pătrați, iar zona Centru-vest este la mai puțin de jumătate. Cele mai multe spații de birouri moderne, de clasă A, se află  în polul de business Centru-nord (Aviatorilor, Floreasca, Expoziției), care a depășit pragul de 1.500.000 mp, potrivit unei monitorizări realizate de compania ESOP Consulting l […]


Citeste mai mult

Domeniul medical a depășit domeniul IT&C ca pondere în rândul chiriașilor de spații de birouri în 2021, pe piața bucureșteană


Domeniul medical a crescut ca pondere de la 3% din totalul contractelor de închiriere birouri în 2019, la 10% în 2020, primul an de pandemie și a ajuns la 23% în acest moment, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting. În plus, se înregistrează și o creștere a cererii totale venite din rândul companiilor medicale, acestea […]


Citeste mai mult

În București, în primele nouă luni din 2021, s-au căutat birouri mici, de până în 1.000 mp


Până la finalul lunii septembrie 2021 s-au închiriat mai multe spații de birouri noi, de până în 1.000 mp, decât în aceeași perioadă din 2020 și chiar din 2019 sau 2018, înainte de pandemie, potrivit unei analize realizare de compania imobiliara ESOP, pe baza datelor centralizate de principalii brokeri pe piața de birouri. În total, […]


Citeste mai mult