Chiriile de 8-12 Eu/mp

Dupa 3 ani de la o disparitie aproape completa, Chiriile de 8-12 Eu/mp reapar pe piata birourilor

Apogeul boom-ului economic din ultimii 2-3 ani a adus modificari treptate, poate insesizabile in evaluarile lunare, dar atat de certe si vizibile la o privire mai atenta in trecut. Astfel,solutia spatiilor de birouri avand chirii intre 8-12 Eu/mp, solutie extrem de populara in perioada 2003-2005, si care a constituit pentru majoritatea companiilor un punct de plecare in business-ul lor, a cunoscut o restrangere usoara si treptata, ajungand ca in perioada 2007-2008 sa lipseasca aproape cu desavarsire de pe piata.

Restrangerea treptata a numarului acestor spatii s-a produs datorita cresterii periodice a nivelului chiriei, crestere posibila in coditiile unei cresteri generale a economiei romanesti si a consolidarii puterii financiare ale companiilor. De ce acum? Reaparitia chiriilor de 8-12 Eu/mp in cazul anumitor spatii de birouri este desigur fireasca, si se datoreaza actualului context. Asistam la o perioada de contractie economica, iar ecoul sau direct pe piata spatiilor de birouri este acela ca nu mai pot fi sustinute aceleasi niveluri de chirii ca cele prezente in ultimii ani pe piata.

“De asemenea, este o perioada in care asistam la o re-definire a prioritatilor companiilor. Daca in lunile precedente focusul principal era pe imagine si extindere, iar spatile din piata, oricum, insuficiente, in momentul de fata reapare in prim plan nevoia supravietuirii. Desi poate nu sunt multe companiile care si-au incetat activitatea, si speram sa nici nu asistam la cifre semnificative pe acest capitol, majoritatea companiior au operat sau planifica o anumita contractie, o anumita restrangere, fie ea reprezentata si de ne-aplicarea planurilor initiale de extindere. Spatiile din piata devin treptat usor excedentare, si re-apare nevoia ajustarii chiriilor lor atat ca necessitate de business, cat si ca oportunitate, pentru ca fara aceasta redefinire este greu de crezut ca anumite spatii si-ar putea gasi chiriasii intr-o perioada rezonabila.” (Mirela Raicu, Partener ESOP)

Tipurile de spatii de inchiriat pentru birouri

Daca este sa ne gandim la tipurile de spatii ce se incadreaza in aceasta categorie, in primul rand trebuie spus faptul ca ele sunt atat de pe segmentul cladirilor de birouri, cat si al spatiilor in vile; principalii factori relevanti pentru aceasta categorie sunt nivelul de calitate, si locatia. Vorbim aici de spatii de clasa C in zone relativ centrale, sau deopotriva spatii clasa B- in zone semicentrale. In ceea ce priveste vilele, locatia este probabil factorul determinant, dar si aici exista o incidenta destul de mare a calitatii spatiului, a gradului de renovare sau anului de constructie.

Bine sau rau?

Credem ca reaparitia acestor niveluri de chirie este un efect benefic pentru piata in ansamblul ei.In primul rand este semnul unei reactii normale si corecte la contextual actual. Implicit, aceasta adaptare reduce riscul unui blocaj pe piata spatiilor de birouri (blocaj c ear fi fost posibil sa apara in situatia in care proprietarii ar fi fost rigizi in ceea ce priveste nivelul chiriei, iar companiile chiriase, in imposibilitatea de a mai aloca astfel de bugete).

Acest risc nu este inca complet eliminat de pe anumite segmente ale pietei birourilor, dar credem ca si acolo realitatea economica din acest an va duce la constientizarea pericolului si actiunilor corecte. “Pentru companiile chiriase, in aceste momente, orice alternative de chirie pe nivelul de jos sunt desigur o oprtunitate de a isi putea continua business-ul, cu o mai mica presiune pe costurile fixe. ” (Mirela Raicu, Partener ESOP)


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult