Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023

In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%.

Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii binecunoscute au inchiriat spatii in cladiri de birouri clasa A cum sunt Campus 6, Sky Tower, Opera Center 1, Miro, Arghezi 4, Afi Park, Orhideea Towers etc.

Totusi, in ultimii ani, domeniul IT&C, BBO si SSC a inregistrat o scadere constanta ca pondere a suprafetelor de birouri inchriate (de la 50% in 2019, la 30% in 2020 si pana la 23% in 2022). Ca suprafata de birouri inchiriata insa, domeniul IT&C, dupa un an 2020 cu un volum de inchirieri foarte redus, se afla in usoara revenire.

In anii dinaintea pandemiei, in special intre 2017 și 2019, cererea venita din partea companiilor IT&C, BPO si SSC a dominat categoric piata inchirierii spatiilor de birouri.

In 2017 segmentul IT&C a avut o pondere de 51% din totalul spatiilor de birouri nou inchiriate in Bucuresti.

Si urmatorul an, 2018, a fost dominat tot de inchirierile din sectorul IT, chiar daca cu o suprafata totala ceva mai mica si o pondere de doar 36%.

In 2019, anul cu volumul cel mai mare de spatii de birouri inchiriate in Bucuresti, segmentul de IT&C, BPO si SSC a plusat din nou, revenind la ponderea de 50% din totalul tranzactiilor.

In 2020 cererea de birouri de inchiriat pentru angajați din domeniul IT&C, BPO si SSC a scazut, scaderea fiind corelata cu dezvoltarea modelelor de munca hibrida si de la distanta. Per total, cererile venite din partea companiilor ce activeaza in acest domeniu au scazut ca volum dar si ca pondere, de la jumatate la doar o treime din totalul tranzactiilor.

Ultimii doi ani, 2021 si 2022 au adus o suprafata de birouri inchiriata in crestere fata de 2020 desi ca pondere domeniul IT&C, BPO si SSC, a continuat sa scada, ajungand la 23%. Aceasta scadere procentuala s-a facut simtita in 2021 deoarece cererea venita din partea companiilor din domeniul medical a avut un nivel mult mai ridicat decat in anii precedenti. Anul 2022, desi dominat tot de domeniul IT, a fost caracterizat printr-o distributie echilibrata a inchirierilor de spatii de birouri dupa domeniul de activitate al companiilor chiriase.

Estimam ca in anul 2023 va exista un trend ascendent al ponderii cererilor care vin de la firmele din domeniul IT&C, BPO si SSC deoarece observam ca exista un interes din partea managementului acestor companii sa incurajeze prezenta fizica la birou si estimam ca s-ar putea reveni la o pondere de 30-35%, asemanatoare cu anul 2018.

Dacă dorești mai multe informații despre birourile de închiriat din Bucuresti, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!


Alexandru Petrescu

Managing Partner si Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International cu 21 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.

Postari similare

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult

5 moduri de lucru hibrid pentru a facilita revenirea la birou


Cu un context pandemic mai relaxat, inclusiv fără obligativitatea purtării măștilor în interior, companiile, alături de angajați, decid dacă folosesc în continuare sistemul de muncă hibrid si care dintre cele 5 moduri de lucru hibrid li se potriveste cel mai bine. Este posibil ca angajații să fi lucrat din mai multe locuri în această perioadă […]


Citeste mai mult