Aerul conditionat la birou costa intre 0,7 euro/mp/luna si 1,2 euro/mp/luna

Vara, companiile care inchiriaza spatii de birouri platesc pentru aerul conditionat de la 100 Euro pana la cateva mii de Euro pe luna, in functie de marimea spatiului si tipul de sistem folosit.

  • Conditiile de lucru pe timp de vara ale angajatilor se imbunatatesc de la an la an, pe masura ce apar noi tehnologii, implementate in cladirile ultramoderne de birouri;
  • Temperatura medie la birou asigurata de aerul conditionat vara este de 24 grade Celsius, plus/minus un grad.

In lunile de vara, cheltuielile cu asigurarea de aer rece in birourile din Romania se situeazaintre 0,7 euro/mp/luna si 1,2 euro/mp/luna, potrivit unei analize a ESOP Consulting, care ia in calcul cele 750 centre de birouri si peste 2.000 vile aflate aflate in portofoliul de proprietati promovate. Cele mai mici costuri pe metru patrat cu aerul conditionat pe timp de vara o au cladirile verzi, iar cele mai mari vilele vechi.

In 2015, racirea birourilor pentru angajati in lunile de canicula costa intre 120 euro/luna, la un spatiu de 100 mp, situat intr-o vila, pana la 9.000 – 12.000 euro/luna, la un spatiu de birouri de 10.000 mp, situat intr-o cladire de birouri de clasa A.

„Practic, in acest moment toate spatiile de birouri au aceasta facilitate, de aer conditionat pe timp de vara, spre deosebire de anii 1990, cand aerul conditionat era un lux pentru chiriasii de birouri. Dar simpla prezenta a acestei facilitati nu mai este satisfacatoare: in prezent important este confortul oferit de solutia de climatizare dintr-un spatiu de birouri si desigur costul de functionare al acesteia” declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Tipuri de sisteme de aer conditionat folosite la racirea aerului in spatiile de birouri

  • In cladirile clasa A si B+– sisteme centralizate cu 4 tevi
  • In cladirile clasa B, C si in unele vile noi / renovate recent – sisteme centralizate cu 2 tevi
  • In vile si in unele cladiri de clasa C – sisteme split (cu unitati exterioare pe pereti)

Confortul oferit de o solutie de climatizare este un aspect important si evaluat in primul rand din punct de vedere al libertatii utilizatorului. Primele sisteme centralizate de climatizare ofereau in anii 1990-2000 aer cald sau rece doar alternativ (aer cald in sezonul rece, respectiv aer rece in sezonul cald), asa numitul sistem de climatizare cu 2 tevi (2 pipes system). Astazi insa, acest sistem este considerat mai putin performant, fiind intalnit doar in cladirile clasa B si C. Si asta pentru ca el limiteaza utilizatorul in exploatare, mai exact, nu permite angajatilor ce au temperaturi diferite de confort (ca de exemplu cei provenind din tari diferite, numerosi in randul multinationalelor), sa aiba atat optiunea racirii, cat si a incalzirii intr-un anumit moment. Disconfortul angajatilor este mai ridicat in timpul anotimpurile de trecere (primavara si toamna), cand vremea este mai fluctuanta, iar trecerea de la cald la rece sau viceversa, se realizeaza la un moment ales de proprietarul cladirii.

Generatia de sisteme de climatizare ce a urmat, respectiv cele cu 4 tevi (4 pipes system), prezente in special in cladiri de clasa A (si uneori si B+ ), aduce un semnificativ plus de valoare companiilor chiriase. Acest lucru se datoreaza faptului ca sistemul ”4 pipes” ofera utilizatorilor libertatea de a utiliza simultan aer cald si aer rece intr-o cladire. Intr-o astfel de cladire, angajatii din birourile situate pe fatada nordica a cladirii pot utiliza functia de incalzire a spatiului (intr-un anotimp de trecere de exemplu), in timp ce personalul din proximitatea fatadei sudice poate folosi, in acelasi moment, functia de incalzire. Cu o astfel de libertate sporita, perceptiile subiective asupra temperaturii de confort sunt mult mai usor de solutionat.

Cladirile noi de birouri de clasa A au sistemele cele mai performante de pe piata

Noile tehnologii in materie de racire a aerului din spatiile de birouri prevad atat un consum redus de energie, cat si sporirea confortului in spatiul de lucru. Aceasta sporire presupune si faptul ca circulatia aerului rece sa se faca in mod cat mai natural, sa nu afecteze sanatatea angajatilor. Altfel spus, niciunui angajat sa „nu-i bata aerul conditionat in cap”, ci aceasta sa fie disipat cat mai bine si temperatura sa fie reglata pe cat posibil de fiecare chirias in parte.

  • Sky Tower, cel mai inalt turn de birouri din Romania din acest moment, asigura un confort termic sporit, aducand pe piata de birouri din Romania drept o premiera, folosirea sistemului ”chilled beam”. In Sky Tower si consumul de energie este redus, dovada fiind certificarea primita de la doua institutii de specialitate, LEED si OGNI, iar sistemul de climatizare este proiectat la densitatea maxima de partitionare a spatiului si nu la cea minima. Un alt atu al cladirii este 100% aport de aer proaspat, indiferent de numarul de partitii. Practic, in Sky Tower a fost luat in calcul scenariul de partitionare a spatiului pe cel mai mic modul posibil, crearea de camere de aproximativ 15-17 mp si echiparea cu unitati de aport si extragere aer pentru fiecare.
    .
  • Hermes Business Campus, un alt complex verde de birouri, certificat BREEAM foloseste o tehnologie inovatoare in domeniul HVAC si anume disiparea aerului rece prin sistemul ”active ceiling”. Exista trei avantaje majore ale acestui sistem de disipare a aerului rece : (1) este distribuit uniform in spatiul de birouri, deci ajuta / confera o mare modularitate a spatiului si diminueaza costurile de fit-aut. (2) este mai eficient din punct de vedere al consumului de electricitate, intrucat elimina necesitatea dispozitivelor/motoarelor de impingere a aerului din sistemele traditionale de aer conditionat si (3) poate cel mai important aspect il reprezinta disiparea naturala a aerului rece, a carui tendinta naturala este de a cobori, in timp ce aerul cald (pozitionat in unitati de pardoseala), are tendinta de a se ridica.
    .
  • Green Court Bucharest, ansamblul de birouri de 52.000 mp de spatii inchiriabile construit de Skanska va fi certificat LEED Gold si va avea un sistem de aer conditionat cu ventiloconvectoare si control individual al temperaturii.

Astfel, managementul cladirilor de birouri se va face printr-o platforma integrata SBO (StruxureWare Building Operation) care va permite accesul prin internet atat a proprietarilor, firmei de mentenanta, cat si al chiriasilor, care vor putea sa intre pe o pagina personalizata si sa modifice singuri temperatura de confort din zona birourilor si vor vedea temperatura masurata in momentul respectiv sau pot schimba turatia ventilatorului din ventilo-convector.

Temperaturile recomandate pe timp de vara la birou

In unele contracte de inchiriere este prevazuta inclusiv temperatura medie pe timp de vara in incinta spatiilor de lucru, de birouri, dar de multe ori ea este lasata la atitudinea chiriasilor.

Temperatura medie la birou este de regula de 24 grade Celsius, dar exista si exceptii, date de cultura organizationala a fiecarei companii. Astfel, la companiile germane se practica si o temperatura medie de 19 grade Celsius, in timp ce la companiile cu management din randul tarilor meditaraneene temperatura medie la birou poate fi si de 26 grade Celsius.

Daca ai nevoie de servicii de consultanta imobiliara, ne-ar face placere sa ne cunoastem! Trimite-ne un email si revenim in maxim 24 de ore:[contact-form-7 404 "Not Found"]


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult