Evoluția piețelor imobiliare în plan internațional și oportunitățile în lumea de business

La întâlnirea CORFAC s-a discutat pe larg despre evoluția piețelor imobiliare în plan internațional, oportunitățile în lumea de business post Brexit și fluidizarea colaborării între piețele regionale și cele internaționale.

Marea Britanie

In Marea Britanie, negocierile Brexit-ului au dominat scena politică. „În ultimii ani am avut o schimbare de prim -ministru, o schimbare a primarului Londrei și o perioadă de presiune pe segmentul rezidențial, cu oferta deosebit de limitată. Piața se repoziționează, iar în prim planul acestei reașezări se află acum Marea Britanie, nu doar Londra. Poate cel mai important lucru pe care l-a arătat votul pentru Brexit a fost cât de ruptă, cât de avantajată este Londra față de restul țării”, consideră Subba Row.

Într-o dorință de a corecta acest lucru și de asemenea în pregătirea alegerilor generale din mai 2020, guvernul aloca finanțări către regiunile din afara Capitalei, către locuri ca Birmingham, Leeds, Manchester, Bristol, Newcastle. Infrastructura de transport devine de interes strategic, cu numeroase planuri de îmbunătățire a conectivității la nivelul întregii tari, pe axele nord-sud, est-vest.

În piața imobiliară din Marea Britanie, segmentul investițiilor este dominat în prezent de investitori din Asia și Orientul Mijlociu. Randamentele pentru proprietăți comerciale prime se situează între 3-4% în Londra.

Pe segmentul închirierilor, cererea se menține ridicată, cu toate că pentru următorii ani este de așteptat o ușoara temperare a ritmului actual, în contextul în care în 2017, pentru centrul Londrei, s-a atins al doilea cel mai înalt volum de tranzacționare în ultimii 10 ani. Oferta generoasă de spații noi în curs de livrare începe să pună presiune atât pe nivelul chiriilor, cât si pe renovarea sau vânzarea proprietăților vechi, ce nu mai pot performa corespunzător la actualul nivel de calitate.

Germania

Piața germană, al treilea cel mai mare exportator din lume, după China și SUA, a înregistrat anul trecut o creștere de 2,2%. Inflația a crescut de asemenea, fiind în prezent în jur de 2%.

Piața de investiții este foarte puternica, depășind 12,1 miliarde euro in primul trimestru din 2018. Este dominată de o lichiditate semnificativă disponibilă pentru investiții, într-o piață cu o cerere ridicată și o ofertă scăzută. Prin urmare, investitorii sunt motivați să caute nișe și locații secundare“, declară Ulrich Berendes, director general al BERENDES l CORFAC International.

În 2017, nivelul de investiții a ajuns la 55 de miliarde de euro în sectorul comercial, cu 53% pe segmentul birourilor, 14% pe retail, 12% logistică și 5% piață hotelieră.

Peste 50% din investiții reprezintă capital străin. Randamentele se situează între 3-3,5% pe segmentul birourilor clasa A, în jurul valorii de 4% pe segmentul de retail, 5-6% pe cel logistic și 4% pe piața hotelieră. Cu toate acestea, “privirile sunt ațintite la Banca Centrală Europeană. Dacă ratele dobânzilor vor crește din nou, randamentele investițiilor imobiliare vor crește ușor și ele.

Segmentul închirierilor de birouri e puternic și stabil în toate cele 7 mari orașe ale Germaniei. Anul trecut, Berlin a avut o poziție de lider în zona de livrări, cu aprox. 800.000 de metri pătrați de birouri noi, recuperând o parte din decalajul față de celelalte orașe principale”, declară Ulrich Berendes .

Franța

Și piața imobiliară din Franța este sănătoasă, cu investiții în creștere, o bornă de trecut în viitor fiind tot un moment politic, alegerile din 2022. Franța traversează un moment de reformare al unui status quo consolidat în ultimii 60 de ani. Mediul de business privește cu interes eforturile președintelui Macron, așteptând o reașezare a Franței pe un parcurs mai competitiv pe termen lung.

Piața comercială franceză este în plină expansiune și a revenit la nivelurile chiriei și volumelor de investiții pe care le-a văzut ultima dată înainte de 2007”, declara Bill Beauclerk, MRICS, reprezentantul BG CARRE l CORFAC International în Franța.

BREXIT-ul nu a avut o incidență semnificativă în planul activității de tranzacționare pe piața birourilor în Paris.”

Se așteaptă ca viitoarele creșteri ale ratei dobânzilor să determine o ușoară creștere a randamentelor. Economia franceză se îmbunătățește rapid, iar acest fenomen este așteptat să continue până cel puțin la următoarele alegeri din mai 2022.

Parisul este in mod cert orașul ce domină viața economică a țării. Piața de birouri din Paris se ridică la 53 milioane mp și este probabil cea mai extinsă în plan internațional, alaturi de perimetrul metropolitan al New York-ului”.

Piața investițiilor in Franța se ridică anual la aproximativ 27 miliarde euro anual, semnificativ mai puțin față de Germania sau Marea Britanie, în contextul în care o parte semnificativă din proprietățile din Franța sunt ocupate de proprietarii lor, spre deosebire de alte țări, unde închirierea este regula locului.

Dacă dorești mai multe informații despre piața imobiliară din Romania și in special despre oportunitățile de investiții din București, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.



Thumb
19.587 mp constr.

Spatii birouri de vanzare

Caramfil, Bucuresti
  • Preț la cerere!
Thumb
11.512 mp constr.

Imobil birouri de vanzare

Calea Victoriei, Bucuresti
  • Preț la cerere!

Postari similare

Inaugurarea celei mai înalte clădiri de birouri din Japonia, Azabudai Hills Mori JP Tower


Situat în inima districtului de afaceri Toranomon din Tokio, Azabudai Hills este un complex multifuncțional care își propune să fie mult mai mult decât doar un alt proiect de clădiri înalte. Azabudai Hills este dezvoltat de Mori Building, dezvoltator imobiliar faimos pentru crearea unor dezvoltări urbane populare precum Roppongi Hills, Toranomon Hills și Ark Hills. […]


Citeste mai mult

De la Energie la Adrenalina: CopenHill – Centrala Energetică și Pârtia de Schi Revoluționară din Copenhaga


CopenHill este o centrală energetică modernă ce arde deșeurile produse de rezidenții din Copenhaga pentru a genera atât energie electrică, cât și termică. Această abordare permite reciclarea partială a deșeurilor municipale, reducându-se semnificativ cantitatea care ajunge în gropile de gunoi. De asemenea, căldura produsă este valorificată pentru încălzirea locuințelor din oraș. Prin urmare, CopenHill contribuie […]


Citeste mai mult

În Amsterdam, Primăria desființează parcările pentru mașini, înlocuindu-le cu parcări pentru biciclete și noi zone verzi


Primăria din Amsterdam vrea să reducă 11.200 locuri de parcare pentru mașini, până în 2025, prin micșorarea numărului de permise de parcare acreditate. În acest oraș, doar 22% din rezidenți folosesc zilnic mașina pentru a merge la birou, majoritatea apelând la bicicletă. Drept pentru care, mereu este nevoie de noi locuri de parcare pentru biciclete […]


Citeste mai mult