Alba Iulia este modelul de oraș inteligent din Romania

Așa cum viitorul clădirilor de birouri este cel al clădirilor verzi, certificate la standarde internaționale, tot așa se vor ierarhiza și orașele, după eficiența managementului lor și după cat de inteligente vor fi ca tehnologie.

Un oraș inteligent trebuie să fie o comunitate în care rețelele și serviciile tradiționale devin mai eficiente prin utilizarea tehnologiilor digitale și de telecomunicații, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri” (UE – Digital Single Market).

În acest context, al cursei pentru dezvoltarea durabilă a orașelor, Alba Iulia a fost declarat primul smart city (oraș inteligent) din Romania, pentru că are o strategie de dezvoltare durabilă pe termen lung și pentru că este campionul atragerii de fonduri europene pe acest sector.

Alba Iulia este primul oraș din Romania și din Europa Centrală și de Sud-Est care are o Strategie a proiectelor de dezvoltare 2014 – 2020, realizată în colaborare cu Banca Mondială.

În cadrul acestui program, au fost elaborate documente strategice necesare principalelor direcții de dezvoltare inteligentă: Strategia integrată de dezvoltare urbană, Planul urbanistic, Planul de mobilitate urbană durabilă, Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă, Planul de Îmbunătățire a Eficientei Energetice.

Toate aceste documente sunt publice, iar cheltuirea fondurilor publice este transparentă, sub analiza Agenției Internaționale de Rating Moody’s.

Administrația locală a reușit să atragă fonduri nerambursabile cu un total de peste 200 milioane de euro, în ultimii 10 ani.

Cu ajutorul acestor fonduri, Primăria a finalizat deja proiecte ce îmbunătățesc calitatea vieții și reduc consumul de energie, având grijă și de mediu înconjurător, trecându-se la folosirea de
– generatoare solare de energie,
– transport public inteligent,
– colectare selectivă a deșeurilor
– îmbunătățirea eficientei energetice a unor clădiri publice.

Alba Iulia este primul oraș din Romania care deține un manual de brand, un set de reguli, recomandări și exemple de folosire a brandului, care au scopul de a menține coerența strategică și vizuală a brandului și de a crește vizibilitatea orașului la nivel național și internațional.

Cu ajutorul acestui proces de branding, Alba Iulia a fost recunoscută oficial ca Destinație Europeană de Excelență, de către Comisia Europeană și derulează proiecte pentru a deveni o destinație turistică recunoscută, prin punerea în valoare a celei mai mari Cetăți Vauban din România (cetate fortificată în forma de stea cu 7 colțuri, construită după sistemul conceput de mareșalul Sebastian Le Preste Vauban).

Condițiile pentru orașele inteligente sunt stabilite de Standardul ISO37120/2014, ce definește parametrii comunităților sustenabile, elaborat de ISO (International Organization for Standardization).

Printre aceste condiții se numără administrația locală inteligentă (e-Administrație, e-Guvernare), un plan de mobilitate urbană inteligentă, printr-un transport public și comercial eficient și nepoluant (precum sunt autovehicule electrice), transport multimodal, utilizarea mijloacelor fizice (mers, biciclete), gestiunea bună a parcărilor, utilitățile publice tehnologizate (folosind resurse regenerabile de energie, automatizări de creștere a eficientei energetice, iluminatul public), reducerea poluării și grija față de mediu – să asigure monitorizarea permanentă a principalilor parametri de mediu și luarea de măsuri eficiente contra depășirii limitelor admise, educație inteligentă –alfabetizare digitală, prin platforme de învățare și perfecționare, un turism inteligent (e-Turism) – prin informare și interacțiune cu turiștii, planificare urbană inteligentă etc.

Să sperăm că în timp, acești parametri se vor îmbunătăți în cât mai multe localități mari din România și vom avea mai multe orașe inteligente. Este nevoie ca și administrațiile locale să țină pasul că dezvoltarea polilor noi de birouri, unde tehnologia este la ea acasă și astfel să trecem de la “doar a munci într-o clădire inteligentă”, la a munci, locui și trăi  într-un smart city.

Dacă dorești mai multe informații despre clădirile verzi de birouri din București, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.0% comision
Thumb
490 - 30.000 mp

The Light

Cotroceni, Bucuresti
  • 14,50€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
199 - 14.160 mp

Metroffice

Pompei, Bucuresti
  • 13€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
365 - 19.397 mp

Equilibrium

Barbu Vacarescu, Bucuresti
  • 14,75€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
1.068 - 18.024 mp

City Rose Park

Presei Libere, Bucuresti
  • Preț la cerere!

Postari similare

Raspunsul la Covid 19 – regandirea spatiilor de birouri


In aceasta perioada, intelegerea impactului locului de munca asupra oamenilor este chiar mai importanta decat inainte. Proiectarea locului de munca ne va ajuta sa depasim mai repede aceasta perioada. Odata cu aparitia noului virus si implementarea perioadei de carantina, s-au facut resimtite multe schimbari ce au avut un impact puternic asupra companiilor si a modului […]


Citeste mai mult

Ce fac angajații inimoși la birou de Valentine Day


În clădiri de birouri care ne îmbie la interacțiune, fapte bune și ne oferă momente de bucurie și recunoștință, să tot lucrăm! ESOP a strâns câteva din multele acțiuni frumoase care animă astăzi zonele de recepție din marile proiecte imobiliare. În Timișoara, administratorii proiectului Iulius Tower își ajută angajații firmelor chiriașe să-și  împacheteze profesionist cadourile, […]


Citeste mai mult

Cine sărbătorește Halloween-ul la birou?


Pentru angajații care lucrează în marile parcuri de birouri din București, dar și din alte mari orașe, se organizează evenimente simpatice, care se lasă cu distracție și premii. Ați verificat pagina de Facebook sau aplicația complexului de birouri unde sunteți sau ați observat mișcări de trupe la recepție? Fiți pe fază! La Iași, în clădirile […]


Citeste mai mult