Globalizarea marilor companii high tech este motorul actual al creșterii piețelor imobiliare internaționale

Piețele imobiliare comerciale cresc, antrenate de expansiunea companiilor globale și de apetitul investitorilor, este una dintre concluziile participanților din 10 țări la reuniunea de la București a membrilor rețelei de consultanță imobiliară CORFAC International, reprezentată în România de compania imobiliara ESOP, reuniune ce a avut loc intre 21-25 iunie 2018.

CORFAC International acoperă în prezent 80 de piețe în plan internațional, realizând anual peste 10.000 tranzacții de închirieri și vânzări, însumând peste 46 milioane mp spații, cu o valoare ce depășește 8 miliarde dolari.

Expansiunea globală a marilor companii high tech, precum Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft, Intel, Oracle etc. reprezintă motorul principal al dezvoltării marilor piețe comerciale din lume, tranzacții de cumpărare de proprietăți sau închiriere de spații de birouri și spații industriale de către aceste companii fiind raportate în acest an pe toate continentele acoperite de membrii CORFAC, în țări precum SUA, Mexic, până în Anglia, Germania dar și în România și Israel.

Ne-a făcut plăcere să găzduim acest eveniment la București, într-un moment deosebit pentru piața imobiliară locală, în care toate segmentele importante – birouri, industrial si rezidențial sunt in ascensiune, iar piața oferă numeroase oportunități de investiții și colaborare cu colegii noștri din CORFAC“, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner in cadrul ESOP, reprezentantul CORFAC în Romania.

Avem numeroase semnale că Romania se consolidează si va fi următorul punct de referință investițional in regiune, existând negocieri aflate in desfășurare pentru clădiri de birouri de peste 20.000 mp”, consideră Alexandru Petrescu.

La întâlnirea CORFAC s-a discutat pe larg despre evoluția piețelor imobiliare în plan internațional, oportunitățile în lumea de business post Brexit și fluidizarea colaborării între piețele regionale și cele internaționale.

Tendințe

În plan global, este o lume în schimbare rapidă”, este de parere Alistair Subba Row, Senior Partner al Farebrother, companie afiliata CORFAC in Marea Britanie, cu o istorie ce se întinde pe mai bine de 200 de ani (a fost fondata in 1799).

In topul celor mai mari 5 chiriași atât pe segmentul de birouri, cât si pe cel industrial vedem aproape aceiași jucători în principalele piețe internaționale. Este incredibilă viteza de extindere a acestor jucători, pe întreg mapamondul. Un alt trend major al ultimilor ani sunt birourile flexibile (serviced offices), ce revoluționează modul în care proprietățile sunt utilizate. In Marea Britanie, funcționează deja peste 5.000 de unități de serviced offices la nivelul țării, WeWork fiind lider incontestabil în Londra cu peste 300.000 mp gestionați.

Dacă în perioada de început a acestora spatii serviced offices principalii clienți erau start-up-uri care închiriau între 5 și 50 de posturi de lucru, în momentul de față s-a intrat într-o nouă etapă, în care giganți precum PWC, Deloitte, IBM, Yahoo închiriază între 200-500 de posturi de lucru în Londra, ceea ce duce totul la alt nivel“, spune Alistair Subba Row.

Provocări

“Toate aceste schimbări se petrec într-o lume din ce în ce mai puternic marcată de agenda internațională și nu de cea locală, ca în trecut. Una dintre concluziile întâlnirii membrilor CORFAC prezenți la “CORFAC International Summer Affiliate Meeting” este și influenței politicului în evoluția pieței imobiliare, declarațiile și deciziile politice – BREXIT sau altele specifice fiecărui stat in parte, având un impact direct asupra taxelor și exporturilor și implicit a cererii viitoare.

Se întâmplă atât de multe în plan politic și cred că este prima dată în cariera mea când am văzut o incidență atât de mare a politicului în piețele imobiliare”, declară Alistair Subba Row.

Dacă dorești mai multe informații despre piata imobiliară din Romania și in special despre piata birourilor din Bucuresti, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.0% comision
Thumb
337 - 6.095 mp

Sema Parc Bucuresti

Grozavesti, Bucuresti
  • 12,50 - 15€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
2.100 - 32.000 mp

Iuliustown Ubc 0

Central, Timisoara
  • Preț la cerere!
0% comision
Thumb
600 - 10.916 mp

Business center de inchiriat

Splai Bahlui, Iasi
  • Preț la cerere!
0% comision
Thumb
500 - 3.500 mp

AFI Park Brasov

Central, Brasov
  • 13 - 13,50€/mp, negociabil

Postari similare

În Amsterdam, Primăria desființează parcările pentru mașini, înlocuindu-le cu parcări pentru biciclete și noi zone verzi


Primăria din Amsterdam vrea să reducă 11.200 locuri de parcare pentru mașini, până în 2025, prin micșorarea numărului de permise de parcare acreditate. În acest oraș, doar 22% din rezidenți folosesc zilnic mașina pentru a merge la birou, majoritatea apelând la bicicletă. Drept pentru care, mereu este nevoie de noi locuri de parcare pentru biciclete […]


Citeste mai mult

Birourile Le Monde din Paris vor fi un exemplu de excelență în arhitectură


În acest an se va da în folosință proiectul de birouri al sediului central Le Monde, din districtul Paris Rive Gauche, în Paris, cu un design considerat îndrăzneț, care a găsit cea mai eficientă soluție pentru amplasamentul dat și integrarea în peisajul urban, potrivit publicațiilor internaționale cu profil de arhitectură. Sub forma unul pod stilizat, […]


Citeste mai mult

Un zgârie nori de birouri din China arată ca o sculptură a lui Brâncuși


KPF, o renumită firmă de arhitectură din New York a realizat un proiect de birouri inspirat din Coloana Infinitului, a celebrului sculptor român Constantin Brâncuși. Soho Gubei, cum se numește clădirea, are 38 etaje de spații de birouri de clasă A și 12 etaje de spații de retail în zona de bază. În total, construcția […]


Citeste mai mult