Evoluția piețelor imobiliare în plan internațional și oportunitățile în lumea de business II

La întâlnirea CORFAC s-a discutat pe larg despre evoluția piețelor imobiliare în plan internațional, oportunitățile în lumea de business post Brexit și fluidizarea colaborării între piețele regionale și cele internaționale.

Irlanda

Irlanda a înregistrat cea mai mare creștere economică din spațiul european în 2017 (7,3%). Anul 2017 a fost un an record pentru piața de birouri, marcat de un ritm accelerat de tranzacționare (aprox. 350.000 mp) și o rată de neocupare redusa (7%), ce au dus nivelul chiriilor la unul apropiat de cel dinainte de criză.

În 2018 se așteaptă livrarea a 240.000 mp spații de birouri în Dublin, dintre care 40% sunt pre-închiriate. In contextul în care nivelul cererii se așteaptă a se menține ridicat este posibil ca stimulentele acordate chiriașilor (sub forma de luni libere de chirie și contribuții la fit-out) să fie puse sub presiune.

Piața birourilor este dominată de marii jucători din industriile Tehnologie, Media și Telecom, companii precum Google, Facebook, Linkedin, Amazon, Salesforce etc, care apreciază în Irlanda cadrul legislativ stabil, rata scăzută de impozitare (12,5%) și nivelul de educație al forței de muncă (care este si nativ vorbitoare de limbă engleză).

Relansarea economică din ultimii ani și perioada curentă este alimentată de investitori din principalele țări europene – Germania și Marea Britanie, alături de investitori din Statele Unite.

Israel
Israelul continuă să atragă investiții străine masive în primul rând datorită companiilor sale de top din domeniul high tech și bio tech. Dupa Waze, o alta tranzacție record (15 miliarde dolari) a fost încheiată anul trecut, vânzarea Mobileye către compania Intel, cu sediul în Statele Unite.

Piața este caracterizată de puține produse investiționale disponibile.

Italia
În Italia există în prezent o serie de demersuri vizând o mai bună reglementare a domeniului imobiliar, așa cum există in domeniul turismului sau agriculturii. Tranzacțiile se concentrează in orașele Milano, Bologna și Roma și implică de regulă clădiri noi. Există un stoc important de proprietăți vechi, disponibile la vânzare cu prețuri semnificativ reduse, datorită investițiilor masive pe care le presupun pentru introducere în circuitul comercial. Mulți investitori vin din zona Asiei, investitorii locali sunt puțini la număr.

Un segment care înregistrează o creștere accelerată este cel industrial și logistic, datorită poziției de punct nodal pe care Italia o are pentru mai multe rute de transport din China și nu numai.

Dacă dorești mai multe informații despre piața imobiliară din Romania și in special despre oportunitățile de investiții din București, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

În Amsterdam, Primăria desființează parcările pentru mașini, înlocuindu-le cu parcări pentru biciclete și noi zone verzi


Primăria din Amsterdam vrea să reducă 11.200 locuri de parcare pentru mașini, până în 2025, prin micșorarea numărului de permise de parcare acreditate. În acest oraș, doar 22% din rezidenți folosesc zilnic mașina pentru a merge la birou, majoritatea apelând la bicicletă. Drept pentru care, mereu este nevoie de noi locuri de parcare pentru biciclete […]


Citeste mai mult

Birourile Le Monde din Paris vor fi un exemplu de excelență în arhitectură


În acest an se va da în folosință proiectul de birouri al sediului central Le Monde, din districtul Paris Rive Gauche, în Paris, cu un design considerat îndrăzneț, care a găsit cea mai eficientă soluție pentru amplasamentul dat și integrarea în peisajul urban, potrivit publicațiilor internaționale cu profil de arhitectură. Sub forma unul pod stilizat, […]


Citeste mai mult

Un zgârie nori de birouri din China arată ca o sculptură a lui Brâncuși


KPF, o renumită firmă de arhitectură din New York a realizat un proiect de birouri inspirat din Coloana Infinitului, a celebrului sculptor român Constantin Brâncuși. Soho Gubei, cum se numește clădirea, are 38 etaje de spații de birouri de clasă A și 12 etaje de spații de retail în zona de bază. În total, construcția […]


Citeste mai mult