Hartile de poluare fonica

Piata imobiliara influentata de introducerea hartilor de poluare fonica

Si in Romania, a intrat deja in vigoare Directiva 2002/49/EC de evaluare si administrare a zgomotului in mediu. Pasii catre Uniunea Europeana aduc Romaniei obligatia de a elabora harti de poluare fonica. Impactul acestora pe termen mediu si lung va fi ridicarea calitatii vietii populatiei, insa implicit vor exista schimbari in numeroase domenii, de la cel imobiliar pana la cel al productiei de aparate electrocasnice si autovehicule.

Prima etapa /ce se va pune in practica incepand cu anul acesta/ vizeaza localitatile din mediul urban cu peste 250.000 de locuitori, urmand ca ulterior, incepand cu 2011, astfel de harti sa fie realizate pentru toate aglomerarile. Romania, ca si toate tarile membre ale Uniunii vor fi obligate sa afiseze hartile acustice in locuri publice, pe panouri electronice, pe Internet si in mass-media.

Ulterior realizarii lor, hartile vor fi actualizate la fiecare 5 ani. Primele orase monitorizate sunt: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov, Municipiul Ploiesti si comunele Valea calugareasca, Barcanesti si Blejoi. De asemenea vor fi realizate harti acustice pentru drumurile principale cu un trafic mai mare de 6,000,000 vehicule pe an. Aceste drumuri sunt DN1(Bucuresti-Ploiesti);DN2 (Bucuresti-Buzau); DN5(Bucuresti-Giurgiu); DN6(Bucuresti- Alexandria); DN7( Bucuresti-Pitesti); A1 (Bucuresti-Pitesti).

Zgomotul ambiental este o problema serioasa si mereu crescanda, iar pe plan international, s-a constientizat faptul ca este unul din factorii ce influenteaza negativ starea de sanatate a oamenilor in secolul XXI. Estimarile expertilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii(OMS), arata ca minimum 20% din populatia Europei sufera din cauza zgomotului.

Afectiuni ca: insomnia, pierderea auzului, boli cardiovasculare chiar si dificultatile de vorbire sunt urmari ale poluarii fonice. Primele efecte ale zgomotului se resimt la nivel psihic, si sunt: -distragerea atentiei -reducerea performantelor in sarcinile care utilizeaza memoria de scurta durata -disfunctii vegetative(cresterea activitatii cardiace) -suferinta auditiva -dificultati in coordonarea miscarilor.

“Este posibil ca aceste evaluari sa aiba efecte asupra pietei locuintelor, schimband modul de percepere al anumitor zone. Intr-o prima etapa va fi afectat segmentul de sus al pietei, si anume locuintele de lux”, afirma Oana Butescu, Senior Residential Broker in cadrul agentiei imobiliare ESOP.

“Pe acest segment, cererea provine din partea expatilor, persoane cu exigente mai ridicate si obisnuite cu anumite standarde in tarile din care provin. Cetatenii romani, in special persoanele cu venituri medii vor acorda o importanta mai mica poluarii fonice, dar este posibil ca pe termen lung aceasta perceptie sa se modifice”, a mai adaugat reprezentantul ESOP. In momentul de fata, nivelul maxim de zgomot admis pentru spatiile de locuit este de 50 de decibeli (desi pentru perioada de noapte este de dorit sa fie de pana in 30 decibeli). In marile intersectii si aglomerari urbane nivelul zgomotului ajunge la 80, chiar si 100 de decibeli.

Pentru o mai buna intelegere a nivelului de zgomot, Drd. Ing. Catalin Raclariu de la ITM Vaslui realizeaza in studiul sau Zgomotul si consecintele sale asupra societatii un tabel cu nivelul relativ al diferitelor sunete. Spre ex., nivelul unei conversatii discrete se incadreaza intre 20-50 decibeli, cel al unei strazi intens circulate intre 65-70 decibeli, si cel al unui tunet intre 90-100 decibeli.

“Introducerea hartilor acustice va aduce in esenta o mai buna calitate a vietii, si este totodata o masura de informare si educare a populatiei despre efectele expunerii la zgomot”, a concluzionta Oana Butescu de la ESOP. Va fi facilitata de asemenea redirectionarea traficului pentru obtinerea unei distributii uniforme, dezvoltarea de noi zone rezidentiale si stabilirea amplasamentelor zonelor de recreere tinandu-se cont de nivelul de zgomot, inclusiv de folosire a spatiilor verzi ca zone tampon pentru diminuarea poluarii fonice.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult