În ce condiții se pot întoarce angajații în clădirile mari, cu birouri deschise, din 15 mai 2020

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) recomandă o serie de reguli pentru firmele ai căror angajați lucrează în birouri deschise. Printre acestea, se numără măștile de protecție, spălatul pe mâini, programul decalat de intrare în clădire, triajul zilnic – inclusiv cu luarea temperaturii, o distanță minimă de 1,5 metri între birouri și separatoare cu paravane pentru birourile cu angajați față în față, dezinfectate la fiecare 4 ore.

Regulile sunt prevăzute în documentul Recomandări de sănătate publică pentru măsuri specifice ce vor fi dispuse de instituțiile competente privind reluarea activității în domenii specifice după încetarea stării de urgență.
Masca de protecție va fi un accesoriu zilnic, obligatoriu, pentru fiecare persoană care intră într-o clădire de birouri. Toți cei care lucrează în spații cu birouri deschise trebuie să poarte măști de protecție pe față. Sunt recomandate atât măștile medicale, cât și cele non-medicale, atât timp cât acoperă atât gura, cât și nasul.
Ca măsură suplimentară de precauție, se recomandă spălatul frecvent pe mâini, evitarea atingerii feței și asigurarea unui orar decalat pentru luarea mesei și un spațiu de minim 2 m între angajați când mănâncă.
În fiecare zi, angajatorii sunt obligați să facă un triaj al angajaților, să le ia temperatura și să îi trimită acasă pe cei care prezintă semne de infecție respiratorie, precum sunt tusea, strănutul, febra, starea generală proastă sau rinoree (le curge nasul). Toți angajații care au temperatură peste 37,3 C vor fi trimiși acasă și îndrumați către medicul de familie.
De asemenea, trebuie izolată la domiciliu orice persoană de la birou care intră în contact cu un caz suspect sau confirmat cu infecție cu virusul SARS COV-2 (COVID).
În ceea ce privește dispunerea posturilor de lucru în spațiile de birouri, se va asigura o distanță de minim 1,5 m între toți angajații care lucrează spate în spate, sau în rând (unul cu fața către spatele altuia), iar pentru cei care lucrează față în față este obligatorie montarea unui paravan despărțitor, care se va dezinfecta la fiecare 4 ore, cu o soluție pe bază de alcool.
De asemenea, se va dezinfecta spațiul de lucru mai des – la începerea programului și la fiecare 4 ore.
Un alt aspect important este aerisirea spațiului de lucru, conform noilor reguli de protecția muncii.

În primul rând, se vor deschide geamurile cât mai des, pentru a intra aer curat și a se recircula natural aerul din încăperile de lucru, acolo unde clădirea are ferestre mobile.

În cazul în care aerul este recirculat în încăperi, în fiecare săptămână se va aduce un nebulizator pentru dezinfecție (la sfârșitul săptămânii, pentru a nu afecta angajații).
Instalațiile de aer condiționat vor fi dezinfectate și ele periodic, conform normelor de protecție recomandate de producători.
Echipa ESOP vă dorește o întoarcere ușoară la lucru și nu uitați, de fiecare dintre noi depinde sănătatea tuturor!

Dacă doriți mai multe informații despre parcurile de afaceri din București in care au fost luate măsuri de prevenire a infectării cu Covid-19, puteți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării!


Alexandru Petrescu

Managing Partner si Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International cu 20 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.

Postari similare

Măsurile OFICIALE privind munca în birourile cu spații comune în sistem deschis – open space în perioada stării de alertă


Toți angajatorii trebuie să asigure condiții și să verifice zilnic ca angajații să poarte obligatoriu măști de protecție, să treacă printr-un triaj la intrarea în fiecare schimb de lucru, când li se ia temperatura și li se observă starea generală de sănătate (să nu aibă simptome de COVID) și să-și dezinfecteze mâinile înainte de intrarea […]


Citeste mai mult

Ce este vinieta introdusă în București, ce zone cuprinde și cât va costa


De anul viitor, din 2020, mașinile poluante, care au norme sub Euro 3 (Non-Euro, Euro 1 și Euro 2) nu vor mai avea voie să circule în zona centrală, iar proprietarii lor vor fi obligați să plătească o vinietă, o taxă pentru a putea circula pe celelalte străzi din oraș, care va costa de la […]


Citeste mai mult

Balcoanele și terasele verzi de pe acoperiș sunt spații comune, conform standardelor BOMA


Proiectele de birouri de ultimă generație au mai multe terase în aer liber, pe fiecare etaj sau pe acoperiș, amenajate cu plante naturale, mobilier urban și finisate cu materiale naturale, gen lemn și piatră. Toate aceste facilități, apreciate de actualii chiriași ai spațiilor de birouri se înscriu în trendul noii generații de angajați Millenials, care […]


Citeste mai mult