Domeniul medical a depășit domeniul IT&C ca pondere în rândul chiriașilor de spații de birouri în 2021, pe piața bucureșteană

Domeniul medical a crescut ca pondere de la 3% din totalul contractelor de închiriere birouri în 2019, la 10% în 2020, primul an de pandemie și a ajuns la 23% în acest moment, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting. În plus, se înregistrează și o creștere a cererii totale venite din rândul companiilor medicale, acestea tranzacționând în acest an, în total o suprafață de  31.540 mp spații de birouri în București, în condițiile în care au închiriat 10.280 mp  la nivelul întregului an 2020.

Companiile medicale și farmaceutice au închiriat cea mai mare suprafață de birouri, pentru clinici medicale, spitale sau sedii centrale în primele nouă luni din 2021, aproximativ 23% din totalul pieței, depășind ca pondere firmele din domeniul IT&C (care au cumulat 22%).

Printre companiile din domeniul medical și farmaceutic care au închiriat spații noi în acest an se numără: centrul medical Victoria, centrul de excelență Ares, clinica Trident, spitalul Provita, spitalul Medicover, companiile PMEC Medical Equipment Center, Alcon și Astellas.

Acestea au ales imobile de birouri precum Global Business Center, Empire Tower, Herastrau Office Building, Iride Business Park, Multigalaxy Building, Green Court și One Tower.

La sfârșitul anului 2019, înainte de intrarea în perioada de pandemie, 50% din totalul spațiilor de birouri închiriate în București erau pentru angajații companiilor de IT&C, acest domeniu ocupând primul loc detașat în ponderea chiriașilor. În primele trei trimestre din acest an, domeniul IT&C a fost depășit pentru prima dată de către domeniul medical, cererea pentru astfel de spații crescând substanțial. Criza sanitară generată de pandemia de COVID 19 a creat nevoia de mai multe servicii și produse medicale și credem ca acest lucru se vede în creșterea ponderii cererii venită de la companiile medicale. În același timp, necesitatea de a lucra de acasă datorită riscului sanitar a determinat multe companii din domeniul IT să adopte munca hibridă, astfel încât planurile de relocare sau extindere a spațiilor de birouri au fost amânate. Credem însă că vor urma relocări în rândul companiilor de IT în 2022-2023, când pandemia va scădea semnificativ în intensitate, pentru a oferi angajaților spații de birouri adaptate pentru munca hibridă și în clădiri care au implementat măsuri de reducere a riscurilor generate de COVID 19, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

ÎN ACEST AN

ÎNAINTE DE PANDEMIE

ANUL TRECUT

ISTORICUL ULTIMILOR ANI

Înainte de pandemie, în ultimii trei ani, între 2017 și 2019, cererea venită din partea companiilor IT&C, BPO și SSC a dominat piața închirierii spațiilor de birouri.

În 2020 cererea de birouri pentru angajați din domeniul IT&C, BPO și SSC a scăzut, iar în acest an există premisa să se mențină la un nivel ca al anului trecut (în grafic este trecut volumul spațiilor închiriate până la sfârșitul primelor nouă luni din 2021, iar pentru anii anteriori pentru 12 luni).

In 2017 motorul pieței birourilor a fost segmentul IT&C, BPO și SSC cu o pondere de 51% din  tranzacții.

Următorul segment important a fost cel Finanțe, Bănci, Asigurări cu o pondere de 16%, în timp ce domenii precum Construcții și imobiliare, FMCG sau Media Marketing au avut ponderi între 3 și 5%.

Si in 2018 majoritatea cererilor de spatii au venit din partea segmentului IT&C, BPO și SSC cu o pondere de 36% din  tranzacții.

Segmentul Construcții&Imobiliare a fost însă vedeta acelui an, având o creștere importantă față de anul 2017 datorită intrării pe piață a unor noi operatori de shared-offices care au pre-închiriat suprafețe importante.

In 2019, segmentul de IT&C, BPO și SSC a plusat din nou, majoritatea cererilor de spații venind din partea companiilor de acest tip,  cu un total de 50% din  tranzacții.

Segmentul Finanțe, bănci și asigurări a avut o pondere importantă, ocupând 17% din suprafața închiriată în București. Domeniul Construcții și imobiliare a fost în continuare activ, cu 8% din cerere, aici încadrându-se de regulă firme care închiriază spații de birouri și le reamenajează, pentru a le sub-închiria în regim shared-offices.

In 2020 segmentul de IT&C, BPO si SSC s-a mai restrâns ca volum, dar și ca pondere în totalul tranzacțiilor coborând de la jumătate, la o treime din totalul tranzacțiilor.

În ascensiune, au fost firmele din domeniile Servicii profesionale, cu 16% din suprafața închiriată și Financiar – cu 14%, iar domeniul Medical și farmaceutic și-a început ascensiunea ușor, ușor, la sfârșitul anului cumulând deja 10% din suprafața tranzacționată în București. În 2020 însă aproape a dispărut cererea din partea investitorilor în spații shared-offices.

În 2021, în prima parte a anului, cererea venită din partea companiilor IT&C a fost umăr la umăr cu a firmelor din domeniul medical, în a doua parte a anului fiind depășită cu un procent.

Ca perspectivă, domeniul Medical va rămâne important pe piața cererii de spații noi, datorită nevoii mai mari de servicii medicale, în contextul actual epidemiologic.

În 2021, domeniul Finanțe, bănci și asigurări s-a menținut ca pondere și au revenit încet, încet și firmele de shared-offices, din domeniul Imobiliare și construcții.

Portofoliul ESOP cuprinde, pe lângă clădiri de birouri de închiriat în București, spații de birouri de vânzare în București, parcuri industriale și hale de închiriat, precum și oferte de birouri în principalele orase ale țării. Dacă dorești mai multe informații, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!


Alexandru Petrescu

Managing Partner si Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International cu 21 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult