Fabrici devenite in birouri si mall-uri

Cum s-au transformat zeci de fabrici in birouri, mall-uri si apartamente noi

Va prezentam un articol cover in Business Magazin, unde suntem citati, despre reconversiile spatiilor industriale vechi din Bucuresti si cum multe din acestea s-au transformat in sedii moderne de birouri, mall-uri si ansambluri rezidentiale:

“Reprezentantii firmei de consultanta imobiliara Esop amintesc si de faptul ca, in 1989, in Capitala erau active 15 platforme industriale: Pipera, Obor, Colentina, Militari, Panduri-Viilor, Dudesti, Plevnei-Orhideelor, Stefan cel Mare, Popesti Leordeni, Republica-Faur, Mihai Bravu, Progresul, Semanatoarea. Acestea aveau o suprafata totala de 2.680 hectare, ceea ce reprezenta 11,25% din suprafata orasului la vremea respectiva. „Cu toate ca traversam o perioada de efervescenta in dezvoltarea de proiecte imobiliare foarte mari, de zeci si sute de milioane de euro, pe terenurile unor foste platforme industriale, estimam ca mai putin de un sfert din spatiile de pe aceste platforme au fost transformate, au facut obiectul unor reconversii moderne – in spatii cu destinatie de birouri, rezidential sau comercial.

Restul fabricilor mai detin inca spatii vechi, pe care le-au renovat partial si le inchiriaza, mai desfasoara activitati industriale sau tin spatiile in conservare. De aceea, consideram ca exista inca un potential mare pe acest segment imobiliar, de valorificare a terenurilor si spatiilor de pe platforme industriale“, spune Alexandru Petrescu, managing partner al Esop Consulting | Corfac International.

“Dintre cele un sfert care au facut obiectul reconversiilor, reprezentantii Esop Consulting povestesc despre transformarea fabricii Electronica din Pipera in complexul de birouri Iride, care reprezinta, cronologic, prima reconversie din Bucuresti, fiind atat cea mai veche, cat si cea care se va intinde cel mai mult in viitor, fiind o dezvoltare in etape ce a pornit la inceputul anilor 2000 si care va continua inca 20 de ani de acum incolo. Iride totalizeaza acum o suprafata inchiriabila de birouri de 92.855 mp, dar se estimeaza ca va ajunge la 200.000 mp pe termen lung.

O dezvoltare spectaculoasa este si transformarea recenta a fabricii FEA (de echipamente pentru automatizari) intr-un complex mixt, comercial si birouri, format din Promenada Mall si Sky Tower, cel mai inalt turn de birouri din Romania.

Consultantii ofera ca exemplu si proiectul Sema Parc, de pe terenul fostei fabrici Semanatoarea, care prevede dezvoltarea in urmatorii doi-trei ani a unei suprafete aditionale de 39.000 de metri patrati de birouri si 314 apartamente in faza 1 de dezvoltare rezidentiala, cat si proiectul Afi Palace Cotroceni, care este un alt proiect modern mixt, comercial si birouri, aflat pe fostul Uzinei de Masini Electrice Bucuresti. „Pana acum, s-a evidentiat dezvoltarea platformei industriale Pipera, in doua etape – prima data in jurul statiei de metrou Pipera si mai apoi la Aviatiei. In paralel, dar la o scara mai mica ca impact – pentru ca au fost mai putine fabrici disponibile si cu suprafete mai mici – s-au evidentiat platformele Stefan cel Mare (reconversii in rezidential si birouri) si Colentina (reconversii in rezidential si comercial).

De acum incolo vom asista la o dezvoltare accelerata a platformei Orhideea – Plevnei, situata in inima orasului, pe locul fostelor fabrici de tigarete, IFMA, Bere Grivita, Spicul, Plevnei, fiind prevazute mai multe proiecte de birouri si rezidential, prevazute a fi livrate in 2016-2017“, remarca Alexandru Petrescu. Ca dezvoltari rezidentiale, reprezentantii ESOP Consulting ofera si exemple ca Rose Garden de pe terenul fostei Fabrici de Tesaturi Colentina, Central Residence Park unde a fost Moara Olmazu, Intreprinderea Ata si 7 Noiembrie transformate in complexul In City.

„Valoare aparte si o frumusete deosebita au si cladirile istorice renovate de pe foste platforme industriale. Cu destinatie de birouri, se remarca reconversiile reusite Metropolis Center (din zona Stefan cel Mare, fosta Tipografia Cartea Romaneasca) si Caro Parc (fosta Fabrica de Glucoza, din Pipera – Barbu Vacarescu)“, observa ei.

Dezvoltarile imobiliare se fac atat pe terenuri concesionate ale unor foste fabrici comuniste, cat si pe terenuri cumparate la pachet cu activele fabricilor. „In functie de momentul achizitiei, marimea si amplasamentul fabricii, acestea s-au facut de la sume de ordinul sutelor de mii de dolari, in anii 1990, pana la zeci de milioane de euro in prezent (de exemplu Globalworth a cumparat Hala Ford cu 25 milioane euro, Ikea a cumparat cu 35 milioane in 2010 fabrica Timpuri Noi, unde acum construieste birouri), potrivit consultantilor ESOP Consulting. Ei remarca de asemenea ca au existat mai multe etape in perioada acestor dezvoltari: in intervalul 1989 – 2005, proprietarii fabricilor au incercat sa le renoveze usor, de stricta necesitate, etapizat si sa scoata la inchiriere surplusul de spatii – industriale sau de birouri.

Din 2005, in perioada de crestere imobiliara accelerata, s-a trecut la demolarea cladirilor vechi si construirea de la zero a unor proiecte mari, de anvergura, tendinta care continua si astazi, dar exista si zone industriale de periferie extrema care isi vor pastra aceasta destinatie. In continuare, reprezentantii ESOP observa ca exista oportunitati de dezvoltare si estimeaza ca in perioada urmatoare vor fi vizate mai ales proiectele rezidentiale, ca urmare a cererii de pe acest segment imobiliar si exemplifica prin proiectul rezidential al Globalworth care se va ridica pe terenul fostei hale Ford din Calea Floreasca. In ce priveste costurile achizitiei unor foste fabrici, reprezentantii Esop remarca faptul ca, in functie de momentul momentul achizitiei, marimea si amplasamentul fabricii, achizitiile s-au facut de la sume de ordinul sutelor de mii de dolari, in anii 1990, pana la zeci de milioane de euro in ultimii ani“, mai scrie in articol.

Pornind de la statisticile date de noi, de la comentariile ale noastre privind exemplele de succes de pe piata alaturi de alte opinii ale unor oameni cheie din piata imobiliara, jurnalista Ioana Matei a realizat un material extraordinar, care strange in cateva pagini toti cei 25 ani de evolutie a pietei spatiilor industriale vechi si cum au devenit ele atractive pentru investitori.

Multumim Ioana si va invitam sa cititi materialul integral pe site-ul revistei: 10 povesti de reconversie a fostelor fabrici. Au devenit locuri de petrecere a timpului liber sau proiecte imobiliare.

Daca ai nevoie de servicii de consultanta imobiliara, ne-ar face placere sa ne cunoastem! Trimite-ne un email si revenim in maxim 24 de ore:[contact-form-7 404 "Not Found"]


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult