Vile pentru birouri

Vilele castiga teren in fata cladirilor de birouri

Desi in cladirile de birouri activitatea unei firme poate fi organizata mai usor, din ce in ce mai multe companii parasesc cladirile de birouri indreptandu-si atentia spre spatii in vile sau spre apartamentele in vile.

Principalul motiv este obsesia diminuarii costurilor fixe, generata de situatia economica si finanaciara“, e de parere Irina Petrescu, partener ESOP. Este adevarat ca o cladire de birouri moderna confera o alta imagine si un confort ridicat chiriasilor. Spatiul open la origine poate fi modelat si personalizat conform cerintelor clientilor.

La majoritatea cladirilor, in special cele clasa A si B, exista o serie de dotari specifice activitatii de birou care nu se regasesc in vile: infrastructura IT, conexiune internet si linii telefonice, climatizare performanta, grad sporit de securitate, parcare subterana, etc.

Cu toate acestea, criza economica i-a pus pe majoritatea chiriasilor in fata unei noi realitati: costuri prea ridicate in raport cu ceea ce isi permit sau ceea ce se prefigureaza ca isi vor permite in viitor. “Apare acum reversul medaliei confortului sporit: totul se plateste si cu bani grei; locurile de parcare exista, dar sunt contra-cost (80-150 EUR / loc / luna), se asigura administrarea cladirii insa costurile sunt foarte ridicate: estimate initial la 3-3,5 EUR / mp, in mod real se poate ajunge si la 4-6 EUR / mp / luna si asa se explica dorinta companiilor de a gasi spatii mai accesibile ca bugetat.“, afirma Irina Petrescu, partener ESOP.

In acest context, vilele revin in atentia chiriasilor ca alternative viabile, care pot micsora povara costurilor fixe ale companiilor. Intr-un studiu de caz furnizat de ESOP reiese o diferenta seminificativa intre costurile pentru un spatiu intr-o vila si un spatiu intr-o cladire de birouri: De exemplu, pentru un spatiu de birou clasa B, 300 mp, de 14 EUR / mp, cu minimum de cheltuieli si utilitati 5 EUR / mp, 5 locuri de parcare subterane (80 EUR / loc), rezulta o chirie de 6.100 EUR +TVA.

In cazul unei vile de 350 mp, in aceeasi zona, pretul de 12 EUR / mp, cheltuielile si utilitatile in medie pe an sunt in jurul valorii de 400 EUR / luna, locurile de parcare sunt in zona, rezulta un cost total de 4.600 EUR, adica cu 25% mai putin. Avand in vedere ca majoritatea proprietarilor de vile sunt persoane fizice, nu se mai adauga TVA-ul, deci se mai beneficiaza de o diminuare a presiunii pe cash flow de 19%.

Daca la acestea mai adaugam si intimitatea unei vile, ne exlicam de ce din ce in ce mai multe companii mici si mijlocii se reorienteaza acum spre vile.“, afirma Irina Petrescu, partener ESOP.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult