Vile pentru birouri

Vilele castiga teren in fata cladirilor de birouri

Desi in cladirile de birouri activitatea unei firme poate fi organizata mai usor, din ce in ce mai multe companii parasesc cladirile de birouri indreptandu-si atentia spre spatii in vile sau spre apartamentele in vile.

Principalul motiv este obsesia diminuarii costurilor fixe, generata de situatia economica si finanaciara“, e de parere Irina Petrescu, partener ESOP. Este adevarat ca o cladire de birouri moderna confera o alta imagine si un confort ridicat chiriasilor. Spatiul open la origine poate fi modelat si personalizat conform cerintelor clientilor.

La majoritatea cladirilor, in special cele clasa A si B, exista o serie de dotari specifice activitatii de birou care nu se regasesc in vile: infrastructura IT, conexiune internet si linii telefonice, climatizare performanta, grad sporit de securitate, parcare subterana, etc.

Cu toate acestea, criza economica i-a pus pe majoritatea chiriasilor in fata unei noi realitati: costuri prea ridicate in raport cu ceea ce isi permit sau ceea ce se prefigureaza ca isi vor permite in viitor. “Apare acum reversul medaliei confortului sporit: totul se plateste si cu bani grei; locurile de parcare exista, dar sunt contra-cost (80-150 EUR / loc / luna), se asigura administrarea cladirii insa costurile sunt foarte ridicate: estimate initial la 3-3,5 EUR / mp, in mod real se poate ajunge si la 4-6 EUR / mp / luna si asa se explica dorinta companiilor de a gasi spatii mai accesibile ca bugetat.“, afirma Irina Petrescu, partener ESOP.

In acest context, vilele revin in atentia chiriasilor ca alternative viabile, care pot micsora povara costurilor fixe ale companiilor. Intr-un studiu de caz furnizat de ESOP reiese o diferenta seminificativa intre costurile pentru un spatiu intr-o vila si un spatiu intr-o cladire de birouri: De exemplu, pentru un spatiu de birou clasa B, 300 mp, de 14 EUR / mp, cu minimum de cheltuieli si utilitati 5 EUR / mp, 5 locuri de parcare subterane (80 EUR / loc), rezulta o chirie de 6.100 EUR +TVA.

In cazul unei vile de 350 mp, in aceeasi zona, pretul de 12 EUR / mp, cheltuielile si utilitatile in medie pe an sunt in jurul valorii de 400 EUR / luna, locurile de parcare sunt in zona, rezulta un cost total de 4.600 EUR, adica cu 25% mai putin. Avand in vedere ca majoritatea proprietarilor de vile sunt persoane fizice, nu se mai adauga TVA-ul, deci se mai beneficiaza de o diminuare a presiunii pe cash flow de 19%.

Daca la acestea mai adaugam si intimitatea unei vile, ne exlicam de ce din ce in ce mai multe companii mici si mijlocii se reorienteaza acum spre vile.“, afirma Irina Petrescu, partener ESOP.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult

5 moduri de lucru hibrid pentru a facilita revenirea la birou


Cu un context pandemic mai relaxat, inclusiv fără obligativitatea purtării măștilor în interior, companiile, alături de angajați, decid dacă folosesc în continuare sistemul de muncă hibrid si care dintre cele 5 moduri de lucru hibrid li se potriveste cel mai bine. Este posibil ca angajații să fi lucrat din mai multe locuri în această perioadă […]


Citeste mai mult

Topul zonelor de birouri moderne, la sfârșitul lui 2021


Polul Centru-nord a trecut de 1,5 milioane de metri pătrați, iar zona Centru-vest este la mai puțin de jumătate. Cele mai multe spații de birouri moderne, de clasă A, se află  în polul de business Centru-nord (Aviatorilor, Floreasca, Expoziției), care a depășit pragul de 1.500.000 mp, potrivit unei monitorizări realizate de compania ESOP Consulting l […]


Citeste mai mult