Trimestrul III: cel mai activ pe piata birourilor in 2013

In ansamblu, cumuland toate tranzactiile cu spatii de birouri din Bucuresti – si cele de relocare, cele reinoire de contracte si de extindere, in trimestrul III din 2013 s-au realizat contracte cu o suprafata totala de 90.030 mp, fiind cel mai activ trimestru de la inceputul anului.

Si la noua luni, bilantul tranzactiilor totale din piata de birouri din Bucuresti este pe un trend pozitiv. In primele trei trimestre din 2013, in Bucuresti s-au realizat tranzactii de birouri (incluzand atat renegocieri/reinnoiri de contracte, cat si relocari de sedii), cu un volum total de 208.919 mp, conform datelor centralizate de Forumul celor mai importante companii de consultanta imobiliara prezente in Romania, ceea ce reprezinta cu aproximativ 25% mai mult decat in aceeasi perioada din 2012.

Tranzactiile New Demand au crescut in ritm accelerat

piata-birourilor-in-2013-trim3Trimestrul III din 2013 s-a remarcat printr-o dinamica accelerata a unor tranzactii strategice si atent monitorizate de consultantii si dezvoltatorii imobiliari: tranzactiile de expansiune a companiilor existente in piata si a celor de intrare a unor companii noi in piata. Denumite generic tranzactii „New Demand” de consultantii imobiliari, acestea au inregistrat in trimestrul 3 un total de 19.599 mp inchiriati, mai mult cu 39% decat cele doua trimestre anterioare, cumulat.

Tranzactiile de acest tip sunt importante pentru jucatorii din piata imobiliara pentru ca indica ritmul dezvoltarii companiilor si implicit, al pietei birourilor, fiind un indicator in functie de care se face previzionarea nevoii (sau oportunitatii) de a construi cladiri noi de birouri. O piata a birourilor sanatoasa poate fi considerata cea in care exista o crestere progresiva si constanta a stocului de spatii de birouri inchiriate de companii nou intrate pe piata sau firme in expansiune.

„Daca in primul trimestru din 2013 am avut un volum total de 7.963 mp de tranzactii de tip New Demand si in trimestrul II un volum de 6.136 mp, in trimestrul III acesta a urcat vertiginos la 19.599 mp, mai mult decat o dublare fata de primul trimestru si de trei ori mai mult decat in al doilea trimestru. Acesta este un semnal bun, pentru ca tranzactiile de tip New Demand reduc din stocul de spatii de birouri neocupate din piata si reflecta un fenomen pozitiv, de crestere a increderii companiilor in perspectivele dezvoltarii proprii sau in piata locala. Cresterea tranzactiilor New Demand a cuprins atat tranzactii cu suprafete mari, cat si cu suprafete medii si o diversificare a mediilor din care provin, regasindu-se companii multinationale care si-au reluat planurile de expansiune, start-up-uri locale, companii internationale care deschid pentru prima data un spatiu de birouri in Romania ”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.

Si fata de aceeasi perioada a anului trecut trimestrul III 2013 este mai bun pe acest segment al tranzactiilor. Din acest punct de vedere, al tranzactiilor New Demand, trimestrul III din 2013 a depasit cu 49% si volumul tranzactiilor New Demand din trimestrul III 2012.

Comunicat de presa ESOP Consulting
11 octombrie 2013


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult