Tranzacțiile de birouri cu suprafețe între 1.000 și 3.000 mp au cea mai mare cotă de piață

În primele trei luni din 2018, circa jumătate din tranzacțiile de birouri cu spații noi, pre-închirieri și extinderi au avut ca obiect suprafețe cuprinse între 1.000 și 3.000 mp, potrivit unei estimări a companiei ESOP Consulting l CORFAC International. Acest segment de piață este în creștere, datorită noilor categorii de chiriași care optează pentru spații de birouri de mărime medie.

Și la nivelul anului trecut, tranzacțiile de birouri cu suprafețe între 1.000-3.000 mp au avut cea mai mare pondere în rândul contractelor de închiriere a unor spații noi, pre-închirieri și expansiuni în ultimul an, respectiv 27%, fiind urmate de tranzacțiile cu suprafețe de birouri sub 1.000 mp, cu 22% iar pe locul trei situându-se segmentul de tranzacții cu peste 10.000 mp, potrivit studiului de piață ESOP Consulting l CORFAC International.

„Cererile de birouri cu suprafețe între 1.000 si 3.000 de mp vin atât din partea companiilor medii care au între 80 și 300 angajați în România, cât și a companiilor mari, cu mii de angajați care deschid mai multe sucursale, în principalele orașe din țară (precum companiile Accenture sau Endava), dar și din partea firmelor de servicii adresate corporatiștilor (cum ar fi World Class România).

Ca trend, în ultimul an se remarcă orientarea cererilor venite din acest segment de piață în proporție de peste 70% către proiectele mari de birouri, de clasă A și B, în construcție sau livrate de curând.

Ca exemple sugestive de tranzacții recente cu suprafețe între 1.000 și 3.000 mp, putem enumera companii cum ar fi Beler Soft, World Class Romania, EGT Romania, Samsung, VEEAM, UiPath, Fitbit, DCS+, General Electric, care au închiriat spații noi în proiecte premium de birouri precum Aviatorilor 8A, Timpuri Noi Square, Landmark, Metroffice, AFI Park, AFI Tech Park din București și Record Park din Cluj-Napoca”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

La sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an, World Class a pre-închiriat trei spații cu suprafețe cuprinse între 1.000 și 3.000 mp, prin intermediul ESOP, în clădiri importante de birouri, aflate în construcție, la AFI Tech Park, din zona de centru-vest și la Expo Business Park, un proiect premium din zona Expoziției, în București și un spațiu în Record Park, o clădire de birouri de clasă A din Cluj -Napoca.

În total, în 2017, cererea de spații de birouri cu suprafețe cuprinse între 1.000 și 3.000 mp a fost de 62.505 mp, fiind segmentul cu cea mai mare pondere. Pe locul doi s-a aflat segmentul de spații de până în 1.000 mp, al cererii venite din partea IMM-urilor, cu un total de 51.153 mp și pe locul trei segmentul de spații de birouri cu tranzacții de peste 10.000 mp, care a cumulat 44.555 mp.

piata_birouri_suprafete_2017_Ro

ISTORIC

În 2005, în urmă cu 13 ani, când se livrau primele clădiri de birouri moderne din București, 73% dintre cererile de spații de birouri erau cereri pentru suprafețe de până în 1.000 mp și numai 27% erau cereri venite din partea companii care solicitau spații mai mari de 1.000 mp, potrivit unui studiu de piață de la acea dată realizat tot de ESOP.

Cererile de birouri cu suprafețe mari au crescut de la an la an și astfel s-a ajuns ca în 2017 ponderile segmentelor de piață și rolurile lor să se inverseze: 22% dintre tranzacțiile de închiriere de birouri au ca obiect birouri cu suprafețe sub 1.000 mp si 78% dintre tranzacții au ca obiect suprafețe de peste 1000 mp, potrivit ultimului studiu de piață ESOP Consulting l CORFAC International.

.
Daca ai nevoie de servicii de consultanță imobiliară, ne-ar face plăcere să ne cunoaștem! Trimite-ne un email și revenim în maxim 24 de ore:[contact-form-7 404 "Not Found"]


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult