Structura pietei de birouri din S1 2013

Tranzactiile cu spatii de birouri sub 3.000 mp au dominat primul semestru din 2013

  • Structura pietei de birouri din S1 2013, dupa marimea suprafetelor tranzactionate: spatiile sub 3.000 mp au reprezentat aproape 80% din total;
  • Schimbare in structura pietei de birouri, dupa tipul tranzactiilor de birouri: relocarile au crescut ca numar si 21% din ponderea lor au reprezentat-o cererile noi de pe piata;
  • Evolutie favorabila pentru compania ESOP Consulting: a incheiat 55 tranzactii de relocare, ceea ce reprezinta 51% din numarul total de relocari raportate de consultantii profesionisti din domeniu.

I. Numarul tranzactiilor realizate pe piata de birouri din Capitala a crescut cu 22%, in S1 2013 fata de S1 2012, motorul acestei cresteri fiind tranzactiile de relocare, cu suprafete sub 3.000 mp.

Dintr-un total de 124 de tranzactii, 107 au fost de relocare, insumand 66.089 mp, ceea ce reprezinta 58% din totalul suprafetei inchiriate in S1 2013. Din cele 107 tranzactii de relocare, 55 de tranzactii au fost incheiate prin intermediul companiei ESOP Consulting | CORFAC International, ceea ce reprezinta o pondere de 51%.

„Prima jumatate a acestui an a fost deosebit de dinamica, o serie de companii au inceput reevaluarea perspectivelor de crestere si au demarat procese de relocare sau extindere sau se afla in cursul evaluarii lor. De asemenea am asistat la intrarea unor noi companii pe piata sau la initierea de noi divizii de catre companii existente in piata. 12 din cele 55 de tranzactii realizate de ESOP au implicat cereri noi in piata din partea unor companii din domeniu IT, energetic sau medical si acest aspect este incurajator pentru piata birourilor”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting | CORFAC International.

La nivelul intregii piete, din totalul de 66.089 mp de tranzactii de relocare, aprox. 14.279 mp au fost generati de „cererea noua” din piata, adica un procent de aproximativ 21%.

Tranzactiile cu spatii de birouri ce au avut suprafete de pana in 1.000 mp au insumat o pondere de 40% din totalul suprafetei inchiriate la nivelul intregii piete, mai mare cu un procent decat ponderea tranzactiilor cu suprafete cuprinse intre 1.000 si 3.000 mp. Cele doua segmente insumate reprezinta 79% din suprafata inchiriata in Bucuresti, in primul semestru din 2013. Cea mai mica pondere a avut-o segmentul tranzactiilor de peste 3.000 mp, reprezentand doar 21%.

II. Inchirierile in cladiri existente au crescut atat ca numar, cat si ca suprafata, in timp ce pre-inchirierile au scazut.

In S1 2013 s-au incheiat 107 tranzactii de relocare, in timp ce in S1 2012 au fost 92 tranzactii. Cel mai dinamic segment al relocarilor a fost cel al inchirierilor in cladiri existente, expansiunile si pre-inchirierile fiind in scadere.
Renegocierile au avut o evolutie crescatoare, atat ca numar, cat si ca total al suprafetei.

Daca in primul semestru din 2012 s-au incheiat 10 tranzactii de renegociere, cu un total de 17.440 mp, anul acesta, in primul semestru 17 chiriasi au batut palma cu proprietarii sediilor pe care le ocupau deja, pentru o prelungire a contractelor, spatiile lor insumand o suprafata totala de 37.361 mp. Ponderea renegocierilor a fost de 36% din totalul pietei de birouri.

Doar 1% din totalul tranzactiilor au fost de tip extindere, in cladirea existenta, in scadere fata de S1 2012, cand expansiunile au insumat aproximativ 14.326 mp. De aceasta data, cei mai multi clienti care si-au dorit un spatiu de lucru mai mare au optat pentru o relocare, in defavoarea unei extinderi in sediul existent. Asa au procedat companiile SIEN / IMINENT Technology, Asbis Romania, IBERIA Renovables, care s-au relocat prin intermediul companiei ESOP Consulting, in spatii mai mari, situate in alte cladiri de birouri.

III. Evolutie favorabila pentru compania ESOP Consulting: a incheiat 55 tranzactii de relocare, ceea ce reprezinta 51% din totalul relocarilor raportate de toti consultantii in domeniu.

In primul semestru din 2013, mai mult de jumatate din chiriasii care s-au mutat intr-un alt sediu de birouri au fost clienti ai companiei ESOP Consulting. Astfel, 55 de tranzactii de relocare au fost realizate de ESOP Consulting, dintr-un total de 107 tranzactii inregistrate la nivelul pietei raportate de consultantii profesionisti. inca o data aceste performante confirma pozitia de lider a firmei ESOP Consulting pe segmentul inchirierii de spatii de birouri pentru companiile medii din Bucuresti.

„Suntem increzatori ca al doilea semestru din 2013 si primul semestru din 2014 vor fi dinamice, astfel incat mai multe din negocierile demarate in S1 2013 vor avea o finalitate in perioada imediat urmatoare. Procesele de evaluare sunt mai atente, mai precaute, dar exista un grad mai mare de incredere din partea companiilor si dorinta fructificarii de noi oportunitati”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult