Topul zonelor de birouri S1 2016

Topul zonelor de birouri S1 2016:
Zona de centru-vest din București a urcat pe locul doi, concentrând mai mult de o treime din tranzacții

În primele șase luni din 2016, ponderea tranzacțiilor de birouri din zona de centru-vest a crescut la 33% din totalul pieței de închirieri, de la doar 10%, cât a fost la nivelul anului trecut. Astfel, a urcat pe locul doi ca importanță în decizia de relocare a companiilor, conform unei analize realizate de ESOP Consulting l CORFAC International.

Numărul proiectelor mari de birouri din zona de centru-vest a explodat în perioada octombrie 2015- aprilie 2016, atrăgând atenția managerilor companiilor în căutare de sedii noi. Subzonele Orhideea-Politehnică și Cotroceni au fost vârf de lance și au atras tranzacții de birouri care au însumat 50.209 mp, numai în primele șase luni din 2016, conform datelor centralizate în Forumul principalelor companii imobiliare de pe piaţa de birouri. Acest volum reprezintă mai mult decât dublu comparativ cu valoarea tuturor tranzacțiilor din această zonă la nivelul anului trecut (în 2015, în zona de centru –vest s-au încheiat contracte de închiriere de 19.000 mp).

În piaţa de birouri a existat un dezechilibru semnificativ în ultimii cinci ani: zona Barbu-Văcărescu -Dimitrie Pompei s-a dezvoltat accelerat, în timp ce zona de centru-vest şi zonele ultracentrale au avut un ritm mai lent,, puține proiecte au fost demarate şi de regulă acestea au fost de suprafeţe mici sau medii. În ultima perioadă am remarcat însă un interes în creştere atât din partea dezvoltatorilor cât şi din partea companiilor pentru zona Orhideelor – Politehnică şi credem că în următorii trei–patru ani aceasta zonă va fi în lumina reflectoarelor iar stocul de birouri aferent va recupera parţial decalajul faţă de zona de centru-nord.

Pe termen mediu şi lung considerăm ca o dezvoltare echilibrată a trei sau patru zone de birouri în Bucureşti, poate aduce ca beneficii o diminuare a traficului auto şi o dezvoltare mai echilibrată a zonelor în care se construiesc proiecte rezidenţiale, care de obicei urmează proiectelor de birouri”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

top-birouri-bucuresti-2016

În S1 2016, cei mai mari chiriași de spații de birouri care au încheiat tranzacții în zona de centru-vest au fost: BCR, un contract de preînchiriere într-un spațiu de birouri de 20.000 mp, într-o clădire de birouri aflată încă în construcție, Misys, un contract tot de preînchiriere de 8.000 mp și Adobe, care și-a reînoit un contract de 6.500 mp într-o clădire din zonă.

Alte contracte mari, realizate în primele luni din 2016 în București, în celelalte zone, au fost cele încheiate de Telekom, pentru un spațiu de birouri de 13.000 mp (o reînoire de contract în zona de centru-nord), IBM pentru un spațiu de 10.000 mp și Vodafone cu 4.300 mp, în zona de centru-sud.

Zona de centru-vest atrage clienții zonelor din centru-nord, nord și din ultracentral

În topul zonelor de birouri din București conduce zona de centru-nord, cu un total de 81.842 mp și o pondere de 54% din totalul tranzacțiilor, în primul semestru din 2016. Din acest an însă, zona de centru-nord are concurență serioasă, pierzând din cota de piață circa 14% numai în ultimele șase luni (la nivelul întregului an 2015 ponderea a fost de 68%).

Pe locul doi în top în S1 2016 se află zona de centru-vest, pe locul trei zona ultracentrală (la mare distanță însă ca volum de primele două și cu o pondere de 6%), urmată de zonele de centru-est și centru-sud, fiecare cu un procent de 3%. În restul zonelor unde s-au încheiat tranzacții în 2016, de sud și de vest, volumul însumat abia atinge 1% din total.

Comparativ cu anul trecut, zona de centru-vest a crescut cu 23% din cota de piață, în timp ce zona de nord a scăzut cu 7% și zona ultracentrală cu 4%.

top-birouri-bucuresti-2016-2

Credem că perioada următoare, zonele de centru-vest şi de centru-nord vor fi în prim plan şi în aceste zone se va livra cel mai important stoc de birouri, ambele oferind o bună infrastructură de transport public, metrou în special. Zona de centru –nord are ca principale avantaje competitive proximitatea aeroportului şi a zonei rezidenţiale pentru expaţi, iar zona de centru-vest proximitatea de campusul universitar Regie –Grozăveşti unde există forţă de muncă pentru domeniul IT&C şi a cartierelor de locuinţe din sectoarelor cinci şi şase, pentru angajaţi”, consideră Alexandru Petrescu, de la ESOP.

Daca ai nevoie de servicii de consultanta imobiliara, ne-ar face placere sa ne cunoastem! Trimite-ne un email si revenim in maxim 24 de ore:[contact-form-7 404 "Not Found"]


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult

5 moduri de lucru hibrid pentru a facilita revenirea la birou


Cu un context pandemic mai relaxat, inclusiv fără obligativitatea purtării măștilor în interior, companiile, alături de angajați, decid dacă folosesc în continuare sistemul de muncă hibrid si care dintre cele 5 moduri de lucru hibrid li se potriveste cel mai bine. Este posibil ca angajații să fi lucrat din mai multe locuri în această perioadă […]


Citeste mai mult