Topul zonelor de birouri moderne, la sfârșitul lui 2021

Polul Centru-nord a trecut de 1,5 milioane de metri pătrați, iar zona Centru-vest este la mai puțin de jumătate.

Cele mai multe spații de birouri moderne, de clasă A, se află  în polul de business Centru-nord (Aviatorilor, Floreasca, Expoziției), care a depășit pragul de 1.500.000 mp, potrivit unei monitorizări realizate de compania ESOP Consulting l CORFAC International.

Pe locul doi în top se află zona Centru-vest (Politehnică, Orhideea, Cotroceni, Răzoare), cu un stoc de 679.597 mp și pe locul trei zona de nord (Pipera, Băneasa), cu 328.218 mp. În total, în București, sunt birouri moderne, de clasă A care totalizează peste trei milioane de metri pătrați, la sfârșitul lui 2021. La acestea, se mai adaugă un stoc de circa 800.000 mp de birouri de clasă B și B+.

Peste 61% din spatiile de birouri livrate in 2021 sunt proiecte tip business-park, cu faze multiple si numai 39% din spații se află în clădiri individuale. În 2022, 82% din spatiile anunțate sunt de asemenea în proiecte tip business-park. Este un trend firesc, în condițiile extinderii zonelor de afaceri ale orașului, dar și dimensiunii companiilor prezente pe piața din București, iar acest trend credem că se va menține, cât  timp vor fi disponibile terenuri de dimensiune mare cu acces facil la metrou. În zona ultracentrală, au reapărut dezvoltatori specializați în renovarea și reconversia clădirlor istorice, ceea ce aduce un plus de calitate și varietate opțiunilor de spatii de birouri  în București”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

În acest an s-au dat în folosință clădiri de birouri de clasă A care totalizează 286.876 mp, cele mai multe în zona centru-nord, acolo unde s-a concentrat primul pol modern de business al Bucureștiului.

Anul viitor, la nivelul Capitalei,  sunt planificate a se livra cu 38% mai puține spații de birouri, livrări ce pot fi mai reduse, considerând că 10-20% din proiectele anunțate anual înregistrează unele decalări. Cele mai multe birouri vor fi inaugurate în zona Centru-vest, în apropierea Politehnicii București.

În 2021 s-au deschis porțile pentru noi proiecte de anvergură, precum J8 Office Park, U Center, @Expo și One Cotroceni Park și s-au extins parcuri etalon, precum Campus 6.2 cu noi clădiri de birouri de clasă A, majoritatea pre-închiriate încă din fază de construcție.  S-au livrat de asemenea o serie de imobile independente, precum Matei Millo Offices, Globalworth Square, Țiriac Tower, Dacia One și Politehnica Business Tower.

În proiectele livrate in 2021, s-au mutat chiriași precum Wipro, Endava, Ubisoft, UP Romania, Banca Transilvania, Computaris, Euroins, Société Générale European Business Services, dar și companii de servicii și comerț la parterul lor așa cum sunt Coffee Island, Stradale, Pain Plaisir, Mega Image, Mobile Vet.

Sunt în lucru și se estimează că se vor termina în 2022 primele birouri din Sema Parc clădirile London și Oslo, Tandem  Building, AFI Tech Park II, dar și spatiile din etapa a-II-a de la One Cotroceni Park și birouri în proiectul @Expo. Printre chiriașii care au pre-închiriat spații în acestea și se vor muta anul viitor se numără companiile Gameloft si Telekom.

Evoluția livrărilor de spatii de birouri, înainte de pandemia Covid, în paralel cu cei doi ani de restricții, ne arată că livrările din acest an reprezintă un record pe piața din București, depășind anii 2019 și 2020.

Ce ne așteaptă – 2022 va fi anul în care zona centru-vest va fi vedetă

Anul viitor se va schimba topul zonelor în care vor apărea noi clădiri de birouri. În Centru-vest, respectiv zonele Politehnică, Grozăvești, Răzoare se vor inaugura spații noi de birouri care vor totaliza 94.773 mp, aproape dublu ca stoc de cât se estimează că vor fi în Centru-nord.

În Centru-nord (Aviatorilor, Barbu-Văcărescu, Expoziției) livrările de spații noi vor scădea cu 60% în 2022, comparativ cu acest an.

În zona ultracentrală, se vor inaugura două clădiri boutique care vor totaliza aproape 20.000 mp spații de birouri noi, mai puțin decât în acest an.

Dacă dorești mai multe informații despre birourile de închiriat din Bucuresti, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!

 


Alexandru Petrescu

Managing Partner si Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International cu 20 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.

Postari similare

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult

5 moduri de lucru hibrid pentru a facilita revenirea la birou


Cu un context pandemic mai relaxat, inclusiv fără obligativitatea purtării măștilor în interior, companiile, alături de angajați, decid dacă folosesc în continuare sistemul de muncă hibrid si care dintre cele 5 moduri de lucru hibrid li se potriveste cel mai bine. Este posibil ca angajații să fi lucrat din mai multe locuri în această perioadă […]


Citeste mai mult