TOPUL ORASELOR la birouri in S1: batalie stransa intre Timisoara si Cluj-Napoca

  • In prima jumatate din 2014, in afara Bucurestiului s-au inchiriat cu 60% mai multe spatii de birouri moderne decat in aceeasi perioada din 2013
  • Din totalul pietei de birouri, 11,5% din volumul de tranzactii de la nivel national s-au realizat in alte patru orase in afara de Bucuresti: Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Ploiesti
  • Timisoara se afla pe locul doi in tara dupa Bucuresti, in S1 2014, dar la foarte mica distanta de Cluj-Napoca

Bilantul tranzactiilor de birouri in tara in S 1 2014

In Bucuresti, in primele sase luni din 2014 s-au incheiat tranzactii care au totalizat 132.009 mp, dar si in tara spatiile de birouri au fost la mare cautare.

In afara Bucurestiului, in primul semestru din 2014 au fost tranzactionate spatii de birouri care totalizeaza o suprafata de 15.557 mp, pe primul loc fiind Timisoara (5.532 mp) si pe locul doi Cluj-Napoca (5.190 mp), potrivit datelor centralizate de ESOP, prin intermediul Forumului celor mai importante companii de consultanta imobiliara prezente in Romania.

„Credem ca in urmatorii 5-10 ani se vor intensifica investitiile in spatii de birouri din tara, dezvoltate prin proiecte din ce in ce mai extinse si la standarde occidentale de calitate.

Dezvoltarea serviciilor de inchiriere de birouri in marile centre universitare, precum Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Brasov este fireasca si benefica si contribuie la o dezvoltare organica a Romaniei, echilibrand piata fortei de munca.

Deocamdata, chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A si B sunt comparabile cu cele din Bucuresti, din cauza ofertei care abia tine pasul cu cererea, dar in timp concurenta isi va spune cuvantul si pe aceste piete locale si chiriile se vor distanta usor”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Astfel, piata spatiilor de birouri tranzactionate in afara Bucurestiului in primul semestru din 2014 se ridica la un volum de 15.557 mp, in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut (cand a totalizat 9.684 mp). Si in Bucuresti piata inchirierilor de birouri s-a majorat, de la 103.450 mp in S1 2013 la 132.009 mp in S1 2014. O schimbare a avut loc si in ceea ce priveste interesul chiriasilor, majoritatea firme de IT&C sau de consultanta financiara, pentru orasele din afara Capitalei: anul trecut in S1 pe primul loc era orasuil Sibiu, pe locul doi Cluj-Napoca si pe trei Timisoara, dar in 2014 Timisoara a urcat pe primul loc, urmata la foarte mica distanta de Cluj-Napoca, in timp ce orasul Sibiu a iesit din top.

Tranzactiile de birouri din tara incep sa conteze ca pondere in totalul pietei de birouri

In primul semestru din 2014, trei mari orase centre universitare – Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi au reusit sa cumuleze o pondere de 11% din piata de birouri din Romania, ceea ce reprezinta un mare pas pentru dezvoltarea economica a lor. Acest lucru se datoreaza atat cresterii cererii de birouri din acest zone, dar si faptului ca oferta de spatii de birouri recent livrate se aliniaza la standardele superioare ale cladirilor similare din Bucuresti.

Piata de birouri din afara Bucurestiului va continua sa se dezvolte

Primul semestru din 2014 urmareste acelasi trend inregistrat in ultimii ani (conform graficului de mai jos), in ceea ce priveste dinamica pietei de birouri din marile orase centre universitare ale Romaniei.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult