Top companii care pre-închiriază birouri: IT&C, BPO și Finanțe & Bănci

COMUNICAT DE PRESĂ, 28.02.2018

Topul domeniilor din care provin cele mai multe companii care pre-închiriază birouri: IT&C, BPO și Finanțe & Bănci

Pe primul loc în topul domeniilor care au închiriat sau au pre-închiriat spații noi de birouri este domeniul IT&C, companiile cu acest profil semnând 51% din totalul suprafeței cuprinse în toate contractele de închiriere și pre-închiriere din 2017.

Pe locul doi, la mare distanță ca pondere, cu un total de 16% din piață se află domeniul Finanțe, Bănci și Asigurări.

38% din spațiile de birouri din București aflate în lucru și planificate a se da în folosință în 2018 sunt deja pre-închiriate de anul trecut, potrivit unui analize ESOP l Corfac Internațional.

 

Și în primele două luni din 2018 domeniul IT&C domină cererea de spații de birouri din București.

„La începutul acestui an, majoritatea companiilor care își caută un sediu nou provine din sectorul IT&C. 89% din suprafața totală a spațiilor de birouri intermediate de ESOP în primele două luni, unde se vor muta noi angajați a fost rezervată de companii IT&C. Printre clădirile de birouri alese de clienții ESOP se numără Campus 6 și Timpuri Noi Square, proiecte de ultimă generație, cu foarte multe facilități pentru angajați.

Și în continuare, estimăm ca acest trend se va păstra, astfel încât trei din cinci firme aflate în căutare de sedii noi care vor semna contracte de închiriere în următoarele șase luni vor fi din aceleași domenii IT&C, cercetare-dezvoltare, BPO, shared services, call-center sau domeniul financiar-bancar, în București și in principalele centre universitare din țară”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

În 2017, a crescut ponderea contractelor de închiriere, pre-închiriere și extindere de spații de birouri noi în totalul pieței, cu 74% față de 71% în 2016, însumând peste 228.000 mp din totalul de aprox. 308.000 mp tranzacționați.

Zona centru-nord a fost pe primul loc în 2017 în preferințele chiriașilor

În ceea ce privește zonele de interes, cele mai multe contracte noi de birouri (închiriere, pre-închiriere și extindere) s-au înregistrat cu spații de birouri din zona centru-nord, cu un total de  135.168 mp, urmată pe locul doi de zona centru-vest cu un total de 49.361 mp și pe locul trei zona centru-sud cu 23.373 mp.

Acest top a urmărit în mare parte topul zonelor unde au avut loc in 2017 cele mai multe livrări de spații noi de birouri moderne, de clasă A și B.

În 2018, zona centru-vest va avea o mai mare pondere în totalul spațiilor închiriate, in condițiile in care 56% din proiectele cu finalizare in 2018 sunt concentrate in acest perimetru.

Pre(închirieri)&expansiuni birouri, în funcție de zonă

ZONA MP %
 Central-Nord 135.168 59%
Central-Vest 49.361 22%
Central-Sud 23.373 10%
Nord 12.962 6%
Ultracentral 6.493 3%
Central-Est 1.262 1%
Total (Pre)Inchirieri si Expansiuni 228.619 100%

 

Anul 2017 a fost un an record pentru ESOP

Cifra de afaceri a firmelor din grupul ESOP a fost de 1,5 milioane de dolari în 2017, cea mai mare înregistrată în ultimii 16 ani, 85% din venituri provenind din intermedierea de spații de birouri și restul din vânzări-cumpărări de imobile.

ESOP a mediat in 2018 tranzacții de spații de birouri care totalizează peste 44.000 mp.

Segmentul închirierilor de birouri rămâne principala activitate a companiei ca pondere în cifra de afaceri, dar în 2017 a crescut și ponderea Departamentului de Investiții, care a intermediat tranzacții de vânzare-cumpărare de imobile în București cu o valoare totala de peste 10 milioane de euro.

.
Daca ai nevoie de servicii de consultanță imobiliară, ne-ar face plăcere să ne cunoaștem! Trimite-ne un email și revenim în maxim 24 de ore:[contact-form-7 404 "Not Found"]


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult