Preturile chiriilor in Bucuresti in 2012

TOPUL chiriilor pe ZONE in Bucuresti in 2012 si in primele luni din 2013

I. IMPARTIREA OFERTEI PE ZONE

II. STOCUL DE SPATII LIBERE IN CLADIRI DE BIROURI PE BUGETE

III. CEREREA DE SPATII LIBERE IN CLADIRI DE BIROURI PE BUGETE

  • Cele mai mici chirii in centrele de afaceri se gasesc in NORD- periferie, chiar mai mici decat in SUD, iar cele mai mari in Centru-Nord si Ultracentral.
  • Daca anul trecut zona de NORD era in medie cu 15% mai scumpa fata de Sud, acum chiriile minime sunt mai mici in medie cu 1 euro/mp/luna.
  • Cele mai mici chirii in vile se afla tot in SUD si NORD, iar cele mai mari in Centru-Nord si Ultracentral.

I. IMPARTIREA OFERTEI DE BIROURI PE ZONE

esop_infografic_harta_chirii-zone-2012In cazul CLADIRILOR DE BIROURI, fata de inceputul anului trecut, se inregistreaza o usoara ieftinire a zonei de CENTRU-NORD si a zonei de NORD.

„In 2012 si in primele doua luni din 2013 chiriile s-au mentinut in general la un nivel similar anului 2011, cu usoare ajustari de 5-10% la nivelul unui numar restrans de proiecte sau zone. In zona de Nord-Pipera, de exemplu, datorita stocului mare de spatii disponibile la inchiriere, flexibilitatea proprietarilor la negocierea conditiilor comerciale a fost mai mare.” afirma Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting/CORFAC International.

Referindu-ne la zone, in topul chiriilor spatiilor in cladiri de birouri pe primul loc, la egalitate se afla zonele ULTRACENTRAL (10-18 euro/mp/luna) SI CENTRU-NORD (10-18 euro/mp/luna), pe locul doi se afla VESTUL (8-15 euro/mp/luna), pe locul trei ESTUL (7-13 euro/mp/luna), pe locul patru SUDUL (7-12 euro/mp/luna) si pe ultimul loc zona NORD periferie(6-11 euro/mp/luna).

In cazul CLADIRILOR DE BIROURI, diferenta de chirie intre spatiile de categorie A si cele de categoria C, situate in aceeasi zona poate sa fie si de 70%.

esop_infografic_harta_vile_zone-2012

Impartirea spatiilor de inchiriat pentru birouri  din vile pe zone

Si in cazul vilelor, pe primul loc se afla tot la egalitate Centru –Nord si Ultracentral, marja chiriilor situandu-se intre 11 si 13 euro/mp/luna. In comparatie cu anul trecut s-a inregistrat o foarte usoara scadere a chiriilor din zona ultracentrala (cu 3%).

Si pe segmentul vilelor cele mai ieftine spatii de birouri se gasesc in zona Nord-periferie, cu o minima a pietei de 6 euro/mp/luna.

II. STOCUL DE SPATII LIBERE IN CLADIRI DE BIROURI PE BUGETE

La inceputul lui 2013, se inregistreaza o crestere a volumului de spatii cu un nivel al chiriei sub 11 euro/mp/luna, atat in segmentul centrelor de afaceri, cat si al vilelor.

Astfel, 42% din stocul total de spatii in CLADIRI DE BIROURI A, B si C, ceea ce reprezinta o suprafata cumulata de 310.772 mp se promoveaza sub 11 euro/mp/luna, o pondere de 38% (289.292 mp) se promoveaza intre 11,1 si 15 euro/mp/luna si numai o pondere de 20% (145.705 mp) se scot la inchiriere la peste 15,1 euro/mp/luna.

Aceasta marire a ponderilor bugetelor sub 11 euro/mp/luna si a celor cuprinse intre 11,1 si 15,1 euro/mp/luna a facut ca in a doua parte a lui 2012 si in primele doua luni din 2013 companiile de talie medie analizate de ESOP Consulting sa ia in considerare in primul rand cladirile de birouri, in defavoarea vilelor. Acest trend este o inversare a situatiei din 2011, cand ponderea clientilor de talie medie analizati de ESOP care preferau vilele era mai mare.

„Centrele de afaceri cu spatii disponibile din Bucuresti devin din ce in ce mai competitive si acest lucru a inclinat balanta in 2012 in favoarea lor. Astfel peste 75% dintre firmele de talie medie analizate de ESOP au ales sa se mute in 2012 in centre de afaceri si doar 25% au ales vilele, firmele de talie medie reusind sa gaseasca un numitor comun mai usor in 2012 decat in 2011 intre bugetele lor si chiriile solicitate de proprietarii de centre de afaceri” afirma Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting.

Pe segmentul spatiilor de birouri in VILE ponderea birourilor sub 11 euro/mp/luna este, de 64% din total. Celelalte doua categorii de chirii –intre 11,1 si 15 euro/mp/luna si peste 15,1 euro/mp/luna sunt mai echilibrate ca pondere, in comparatie cu segmentul cladirilor de birouri, avand 21% si respectiv 25%.

Cererea cu bugete sub 11 Eu/luna a fost cea care a dat trendul pietei. Numarul clientilor cu bugete sub 11 euro/mp/luna a crescut si in 2012 (chiar daca nu atat de accelerat ca in anii precendenti), luand cate un procent de la fiecare din celelalte doua segmente (conform graficului de mai jos).

III. IMPARTIREA CAPITALEI PE ZONE UNDE EXISTA IMOBILE DE INCHIRIAT

  • CENTRU NORD: Victoriei, Arcul de Triumf, Kiseleff, Aviatorilor, Charles de Gaulle, Nordului, Stefan cel Mare, Domenii, Floreasca, Herastrau, Casin, Dorobanti, Barbu Vacarescu, Piata Presei Libere, Mihalache si Primaverii
  • ULTRACENTRAL: Unirii, Universitatii, Dacia, Romana, Rosetti, Eminescu, Calea Victoriei, Icoanei si Batistei
  • NORD-PERIFERIE: Pipera, Baneasa, Aerogarii, Bucure?tii Noi, Chitila, Sisesti, Lacul Tei, Otopeni
  • EST: Mosilor, Ferdinand, Mantuleasa, Calea Calarasilor, Iancului, Mihai Bravu, Vitan, Foisorul de Foc, Basarabia, Calea Vacaresti, Mihai Bravu, Obor, Pache Protopopescu, Rosetti, Vasile Lascar, Alba Iulia, Camil Ressu, Colentina, Muncii.
  • VEST: Cotroceni, ?tirbei Voda, Ci?migiu, Plevnei, Mircea Vulcanescu, Gara de Nord, Grozavesti, Militari, Bucuresti-Pitesti, Crangasi, Drumul Taberei, Gara de Nord, Giuleati, Izvor, Lujerului, Prelungirea Ghencea, Razoare
  • SUD: 13 Septembrie, Budapesta, Cosbuc, Maria Rosetti, Timpuri Noi, Drumul Sarii, Berceni, Tineretului, Oltenitei, Calea Vacaresti, Marasesti, Calea Rahovei.

Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Piața spațiilor de birouri în trimestrul trei a fost trasă în sus de renegocieri


În trimestrul trei din 2020, abia încheiat, piața închirierilor de birouri a cumulat 56.730 mp și s-a apropiat ca volum de același trimestru din 2019, reprezentând circa 88% din acea perioadă, potrivit unei analize realizate de compania ESOP Consulting. Pentru mai mult de jumătate dintre aceste spații, chiriașii au preferat să rămână în aceleași clădiri […]


Citeste mai mult

Tranzacțiile mari de birouri, de peste 10.000 mp au fost realizate doar de companii din domeniile IT&C și Financiar, în 2019


• Împărțirea pieței de birouri după mărimea spațiilor noi tranzacționate: marii chiriași de birouri au dominat piața în 2019, în București, segmentul tranzacțiilor cu suprafețe de peste 10.000 mp cumulând cel mai mare volum de spații noi tranzacționate • 75% din marii chiriași au fost din domeniul IT&C și 25% din domeniul Financiar Șapte tranzacții […]


Citeste mai mult

Cum s-ar îmbunătăți condițiile de lucru la birou pentru 200.000 angajați din București


În București, peste 200.000 de angajați lucrează în clădiri de birouri construite de firme private, care au o vechime mai mare de 10 ani și peste 250.000 de angajați sunt în clădiri de birouri inaugurate în ultimii 10 ani, potrivit unei analize realizate de compania imobiliară ESOP Consulting l CORFAC International. Chiriașii caută clădiri noi […]


Citeste mai mult

Adaugati un comentariu nou

*/ ?>