TOP ZONE TRANZACTII S1 2014: In Centru-Nord si Centru-Vest tranzactii duble, in Nord scadere

  • Volumul tranzactiilor de relocare a crescut in primul semestru cu 61%, in timp ce reinoirile de contracte au scazut cu 33%
  • In cadrul acestui avant semnificativ al relocarilor, volumul spatiilor de birouri inchiriate in zona de centru-nord s-a dublat in S1 2014 fata de S1 2013, de la 36.077 mp la 73.001 mp
  • Ponderea chiriasilor mutati in Centru-Nord este de 75% din totalul pietei din prima jumatate a lui 2014

In primul semestru din 2014, in TOPUL ZONELOR din Bucuresti preferate de chiriasii birourilor noi conduce ca si anul trecut Centru-Nord, insa la un volum mai mult decat dublu fata de prima jumatate din 2013. Ordinea in clasament s-a schimbat de la locul doi in jos: pe pozitia secunda a urcat Centru-Vest, iar Nordul a coborat pe trei. Zona ultracentrala se afla pe locul patru, urcand cu o pozitie, la un volum de spatii inchiriate aproape egal cu cel din prima jumatate din 2013.

“Zona de centru-nord a fost si va continua sa ramana si in urmatorii 1-2 ani cel mai tranzactionat perimetru din Bucuresti pe piata birourilor, din doua ratiuni majore: chiriasii au un interes crescut pentru aceasta zona, datorita proximitatii ei de aeroport, de zone rezidentiale de top si institutii de invatamant privat si pentru ca aici exista oferta bogata de spatii de birouri noi sau relativ recent construite, de calitate inalta.

tranzactii-inchirieri-birouri-bucuresti-nord3In momentul de fata, volumul mare al ofertei din zona de centru-nord (care se ridica la peste 450.000 mp in cladiri de clasa A, B si C, adica 39% din totalul spatiilor din Bucuresti) duce implicit la o concurenta intre cladiri, mai ridicata decat in alte zone, ceea ce creeaza un context favorabil pentru chiriasi, existant chirii mai atractive cu 5 pana la 10% decat in alte zone ale Bucurestiului”, declara Mirela Raicu, Manager Divizie Birouri Corporate in cadrul ESOP Consulting l CORFAC International.

Anul trecut, in afara de zona de centru nord si zona de nord a fost mai bine cotata de chiriasi, fiind pe locul doi in lista optiunilor lor. Ne asteptam ca dinamica mai accentuata a tranzactionarii in S1 2014 sa se mentina si pentru urmatoarele 6-12 luni, in contextul existentei in continuare a unui volum mai mare de intentii si analize de relocare, demarate de companii.

„Din punct de vedere al zonelor preferate, in urmatoarele 6-12 luni nu credem ca vor fi schimbari de pozitionari si surprize, zona de centru-nord va ramane lider in topul tranzactionarilor.
Pe termen lung insa, credem ca este necesar si speram ca se va trece la un mod de dezvoltare mai echilibrat al orasului, existand deja dezvoltatori importanti ce evalueaza achizitia de terenuri sau demararea de proiecte si in alte zone, in special in cea de centru-vest.

O distributie mai proportionata a stocului de spatii de birouri este o modalitate mai sustenabila de dezvoltare a orasului, nepunand presiune pe traficul rutier si infrastructura de transport public si oferind chiriasilor o gama mai variata de optiuni si de asemenea va fi benefica si dezvoltatorilor, pentru ca va diminua concurenta in cadrul unei zone”, estimeaza Mirela Raicu, Manager Divizie Birouri Corporate in cadrul ESOP Consulting l CORFAC International.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult