TOP BIROURI IN TARA la 9 luni

TOP BIROURI IN TARA la 9 luni: Iasi si Timisoara au atras mai mult de doua treimi din chiriasi

  • In primele noua luni din 2015 s-au realizat tranzactii in marile orase din tara, in afara Bucurestiului cu o suprafata totala de 37.417 mp, cu 46% mai mult decat in aceeasi perioada din 2014 (cand s-au inchiriat 25.475 mp), conform cifrelor ESOP si aproape egala cu totalul din 2014 (37.377 mp).
    .
  • In topul marilor piete de birouri, cu exceptia Capitalei, pe primul loc in primele trei trimestre din 2015 se afla orasul Iasi, cu un total de 14.603 mp, pe locul doi Timisoara cu 11.658 mp si pe locul trei Cluj-Napoca cu 4.200 mp.

Ordinea clasamentului se schimba periodic in top trei, fiind strans legata de livrarile de spatii noi in marile orase din anul respectiv. Anul trecut, in aceeasi perioada (primele trei trimestre), pe primul loc se afla orasul Cluj-Napoca, unde se tranzactionase o suprafata totala de birouri de 14.990 mp, in timp ce in orasul Iasi se incheiasera tranzactii de doar 4.100 mp.

Dupa dezvoltarea accelerata din ultimii ani a pietei de birouri din Bucuresti, estimam ca va urma, in urmatorii 3-4 ani, o dezvoltare accelerata a principalelor 3 centre universitare din tara: Iasi, Timisoara, Cluj – Napoca, deoarece cererea de forta de munca cu studii superioare este in crestere iar piata muncii din Bucuresti a devenit destul de competitiva astfel incat firmele de IT&C, BPO, Share Services si firmele care dezvolta centre de cercetare – dezvoltare sa caute solutii pentru a sustine rezultatele bune obtinute pana acum pe in Romania si apetitul de crestere a prezentei in tara noastra”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting | CORFAC International.

Printre companiile care au inchiriat birouri in afara Bucurestiului in acest an, in cladiri de clasa A, se numara Xerox (in Iasi), Accenture Services (in Iasi, dar si in Timisoara), Hella (in Timisoara), Amazon (in Iasi), Bitdefender (Iasi), Unicredit (Iasi) si Ness (Timisoara). Printre cladirile de birouri care au atras atentia chiriasilor au fost Palas si Unites Business Center 3 din Iasi, City Business Center si UPC Open Ville din Timisoara, The Office din Cluj-Napoca.

Numarul studentilor dintr-un oras, un indicator important pentru piata birourilor in urmatorii ani

Goana dupa forta de munca cu studii superioare, dar la nivel de entry level, adica de pe bancile facultatii, a dus la o lupta din ce in ce mai acerba pentru racolarea de studenti, intre marile companii de outsourcing, BPO si IT&C, centre de cercetare-dezvoltare etc. De aceea nu este de mirare ca primele trei orase aflate in top 3, ca numar de studenti – Cluj Napoca, Timisoara si Iasi sunt aceleasi cu cele din Top 3 tranzactii de birouri in tara.

Pe viitor, credem ca dezvoltatorii care vor dori sa investeasca in piata de birouri din afara Bucurestiului vor putea folosi numarul de studenti din fiecare oras in parte, ca pe un indicator important in prioritizarea locatiilor alese pentru investitii”, completeaza Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Dacă dorești mai multe informații despre birourile de închiriat din Bucuresti, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult