TOP BIROURI IN TARA 2013

TOP BIROURI IN TARA 2013: Cluj-Napoca a trecut pe primul loc, fiind urmat de Iasi si de Sibiu

  • 1. CRESTERE RECORD: In 2013, in tara s-au inchiriat de doua ori mai multe sedii decat in 2011 si de patru ori mai multe decat in 2012
    .
  • 2. Cea mai mare tranzactie din afara Capitalei a avut loc in Cluj-Napoca, 5.220 mp, inchiriati de Endava, incheiata in ultimul trimestru din 2013

1. CRESTERE RECORD: In 2013, in tara s-au inchiriat de doua ori mai multe sedii decat in 2011 si de peste patru ori mai multe decat in 2012

In 2013, in afara Capitalei, s-au inchiriat spatii de birouri care totalizeaza 23.218 mp, de peste patru ori mai mult decat in 2012 (cand s-au inchiriat in total 4.958 mp) si de doua ori mai mult decat in 2011 (cand se inregistrase recordul anterior, cu 10.572 mp).

Chiriasii (majoritatea din domeniul IT&C) au ales cladiri recent construite, la standarde inalte, precum United Business Center Tower si Cluj Business Center in Cluj-Napoca, United Business Center in Iasi, Centrul de Afaceri Sibiu (in Sibiu) si Fructus Plaza, din Timisoara (unde s-au mutat nici mai mult nici mai putin decat sase chiriasi in 2013, din domeniile IT&C si Servicii profesionale).

top-birouri-2013-2„Majoritatea companiilor ce au deschis in 2013 birouri in orasele mari din tara sunt din domeniul IT&C (57%), urmate de domeniile Serviciilor profesionale si Serviciilor financiare, ce cumuleaza aproximativ 20% din tranzactii”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Marirea numarului si volumului de tranzactii incheiate in afara Capitalei se datoreaza pe de o parte limitarilor de personal cu care se confrunta companiile din domeniul IT&C in expansiunile lor pe piata din Bucuresti si deopotriva cresterii ofertei de spatii de birouri de calitate in marile orase, ce sunt totodata centre universitare dezvoltate, cu o buna pregatire a fortei de munca, inclusiv pentru domeniul IT&C.

Evolutie trimestrul IV: Marii clienti, companii de IT&C au ales Cluj-Napoca si Timisoara

Astfel, in ultimul trimestru din 2013, toate cele cinci firme care s-au mutat in sedii de birouri din Cluj Napoca (Endava, SAP Romania) si Timisoara (ZTE, Tibco si Haufe Lexware)- orasele cu cele mai mari tranzactii pe sfarsit de an – au avut ca obiect de activitate IT&C.

2. Cea mai mare tranzactie de birouri din afara Bucurestiului din 2013 a fost inchirierea unui spatiu de 5.220 mp in cladirea United Business Center Tower, din Cluj-Napoca, de catre compania de IT&C Endava.

Acest lucru a dus si la schimbarea clasamentului in topul oraselor din tara la inchirierea de birouri: daca la sfarsitul trimestrul trei pe primul loc se afla orasul Iasi, pe doi Sibiu si pe locul trei Cluj-Napoca, la sfarsitul anului pe primul loc a trecut Cluj-Napoca.

Printre firmele care si-au deschis birouri in centre universitare din tara in trimestrul IV din 2013 se numara Endava, SAP Romania, Tibco, Haufe Lexware si ZTE.

„De remarcat faptul ca anul 2013 a evidentiat un ritm de tranzactionare mai accentuat in Cluj-Napoca (9.609 mp), un centru universitar cu traditie in Romania, iar in rest s-a realizat o distributie relativ echilibrata a tranzactiilor intre celelalte trei mari orase aflate in competitie- Iasi, Sibiu si Timisoara, unde s-au inregistrat inchirieri totale cuprinse intre 3.900 si 5.000 mp”, adauga Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Comunicat de presa ESOP Consulting, 11.02.2014


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult