TOP 3 BIROURI IN TARA la 9 luni: Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara

In primele noua luni din 2014 s-au realizat tranzactii in marile orase din tara, in afara Bucurestiului cu o suprafata totala de 25.475 mp, cu 79% mai mult decat in aceeasi perioada din 2013 (cand s-au inchiriat 14.153 mp), conform cifrelor ESOP. Trimestrul trei din 2014 vine cu o schimbare pe piata tranzactiilor spatiilor de birouri, orasul Cluj-Napoca avansand in top, atat ca pozitie – pe locul doi dupa Bucuresti, cat mai ales ca pondere.

In Cluj-Napoca s-au inchiriat de la inceputul anului birouri cu o suprafata cumulata de 14.990 mp, in conditiile in care
in Timisoara s-au inchiriat 5.650 mp, iar in Iasi 4.100 mp, potrivit datelor centralizate de ESOP Consulting. Daca la sfarsitul primelor doua trimestre din 2014 Cluj-Napoca avea o pondere de 4% din totalul pietei de birouri, la sfarsitul trimestrului trei ajunge la 7%.

„Activitatea de tranzactionare a spatiilor de birouri din marile centre universitare se intensifica pe fondul interesului crescut venit in principal din partea firmelor de IT, share-services, call-centers etc care doresc sa-si extinda activitatile in Romania si sunt in cautare de angajati educati si talentati”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International..

Evolutia pietei birourilor in ultimele 3 luni

Daca la sfarsitul primelor doua trimestre Cluj-Napoca avea o pondere de 4% din piata tranzactiilor de birouri din toata tara, un procent egal cu cel din Timisoara, la sfarsitul trimestrului trei ajunge la 7% cota de piata, iar Iasi si Timisoara coboara la 2%. Capitala se mentine la o pondere aproape egala de 88%, variatia intre sfarsitul T2 si sfarsitul T3 fiind doar de cateva zecimale.

Si oferta de spatii de birouri noi, de calitate superioara este mai mare in Cluj-Napoca

La inceputul lui 2014 estimam ca stocul de spatii de birouri de calitate superioara (de clasa A si B), livrate recent se ridica la circa 300.000 mp, cumulat in cele trei mari centre universitare Cluj -Napoca, Iasi si Timisoara – acolo unde investitorii si-au concentrat fortele, conform datelor ESOP Consulting.

O mare parte din acestea au fost inchiriate in faza de proiect, rata de neocupare in Timisoara si Cluj-Napoca fiind sub 7%, la jumatate fata de cea din Capitala. Jumatate din aceste spatii moderne de birouri livrate sau aflate inca in lucru se afla in Cluj-Napoca. Livrarile de spatii de birouri din 2014 estimate de ESOP Consulting, pentru cele trei mari centre universitare -Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi se situeaza la o suprafata totala de circa 70.000 mp.

„Ritmul accelerat de crestere al pietei de birouri din Cluj-Napoca ne arata ca viziunea pe care o au antreprenorii si autoritatile locale de a transforma acest oras intr-un Silicon Valley al Romaniei incepe sa dea roade, din ce in ce mai multe firme aleg sa-si deschida birouri aici si estimam ca ritmul de dezvoltare sa va pastra si in urmatorii trei ani”,afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting | CORFAC International.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult