TOP 3 BIROURI IN TARA la 9 luni: Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara

In primele noua luni din 2014 s-au realizat tranzactii in marile orase din tara, in afara Bucurestiului cu o suprafata totala de 25.475 mp, cu 79% mai mult decat in aceeasi perioada din 2013 (cand s-au inchiriat 14.153 mp), conform cifrelor ESOP. Trimestrul trei din 2014 vine cu o schimbare pe piata tranzactiilor spatiilor de birouri, orasul Cluj-Napoca avansand in top, atat ca pozitie – pe locul doi dupa Bucuresti, cat mai ales ca pondere.

In Cluj-Napoca s-au inchiriat de la inceputul anului birouri cu o suprafata cumulata de 14.990 mp, in conditiile in care
in Timisoara s-au inchiriat 5.650 mp, iar in Iasi 4.100 mp, potrivit datelor centralizate de ESOP Consulting. Daca la sfarsitul primelor doua trimestre din 2014 Cluj-Napoca avea o pondere de 4% din totalul pietei de birouri, la sfarsitul trimestrului trei ajunge la 7%.

top3-birouri-2014.
„Activitatea de tranzactionare a spatiilor de birouri din marile centre universitare se intensifica pe fondul interesului crescut venit in principal din partea firmelor de IT, share-services, call-centers etc care doresc sa-si extinda activitatile in Romania si sunt in cautare de angajati educati si talentati”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
.

Evolutia pietei birourilor in ultimele 3 luni

Daca la sfarsitul primelor doua trimestre Cluj-Napoca avea o pondere de 4% din piata tranzactiilor de birouri din toata tara, un procent egal cu cel din Timisoara, la sfarsitul trimestrului trei ajunge la 7% cota de piata, iar Iasi si Timisoara coboara la 2%. Capitala se mentine la o pondere aproape egala de 88%, variatia intre sfarsitul T2 si sfarsitul T3 fiind doar de cateva zecimale.

Si oferta de spatii de birouri noi, de calitate superioara este mai mare in Cluj-Napoca

La inceputul lui 2014 estimam ca stocul de spatii de birouri de calitate superioara (de clasa A si B), livrate recent se ridica la circa 300.000 mp, cumulat in cele trei mari centre universitare Cluj -Napoca, Iasi si Timisoara – acolo unde investitorii si-au concentrat fortele, conform datelor ESOP Consulting.

O mare parte din acestea au fost inchiriate in faza de proiect, rata de neocupare in Timisoara si Cluj-Napoca fiind sub 7%, la jumatate fata de cea din Capitala. Jumatate din aceste spatii moderne de birouri livrate sau aflate inca in lucru se afla in Cluj-Napoca. Livrariltranzactii-birouri-9luni2014e de spatii de birouri din 2014 estimate de ESOP Consulting, pentru cele trei mari centre universitare -Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi se situeaza la o suprafata totala de circa 70.000 mp.

„Ritmul accelerat de crestere al pietei de birouri din Cluj-Napoca ne arata ca viziunea pe care o au antreprenorii si autoritatile locale de a transforma acest oras intr-un Silicon Valley al Romaniei incepe sa dea roade, din ce in ce mai multe firme aleg sa-si deschida birouri aici si estimam ca ritmul de dezvoltare sa va pastra si in urmatorii trei ani”,afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting | CORFAC International.

.

.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

În București, în primele nouă luni din 2021, s-au căutat birouri mici, de până în 1.000 mp


Până la finalul lunii septembrie 2021 s-au închiriat mai multe spații de birouri noi, de până în 1.000 mp, decât în aceeași perioadă din 2020 și chiar din 2019 sau 2018, înainte de pandemie, potrivit unei analize realizare de compania imobiliara ESOP, pe baza datelor centralizate de principalii brokeri pe piața de birouri. În total, […]


Citeste mai mult

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult