Cererea de birouri in 2012

Studiu ESOP: Cererea de spatii de birouri a crescut cu 50,4%, in primul semestru din 2012

In primele sase luni din 2012 se inregistreaza in Bucuresti o crestere a volumului solicitarilor de spatii de birouri venite din partea companiilor medii cu 50,4%, raportat la aceeasi perioada a anului trecut (conform infografic din galeria foto).

“Credem ca evolutia pozitiva inregistrata de economia din Romania in cursul anului 2011, pe o serie de paliere cum ar fi agricultura, investitiile, constructiile si in alte sectoare, au creat premisele unei revigorari a mediul de afaceri si au contribuit in primul semestru din 2012 la cresterea volumului cererilor”, declara Alexandru Petrescu, managing partner al companiei ESOP Consulting.

II. Ce bugete au avut companiile in primul semestru din 2012

Din perspectiva bugetelor alocate de companiile medii pentru inchirierea de spatii, cea mai mare pondere, de 78% au avut-o in continuare in semestrul 1 solicitarile de pana in 11 euro/mp/luna (conform graficului de mai jos).
Acest segment de pana in 11 euro/mp/luna a avut, in ultimii patru ani, o pondere in continua ascensiune, de la 18% in 2008, la 78% in 2012 (detalii in graficul din galeria foto).

III. Din punct de vedere structural, cererea este total diferita fata de 2008

In 2008, principala forta de tractiune a cererii de sedii noi o reprezenta extinderea sau cresterea confortului si a imaginii firmei, cele mai des intalnite fiind solicitarile de spatii de birouri de peste 15 euro/mp/luna (55% din totalul cererilor), iar cererea sub 11 euro/luna avea o ponderea de doar 18% din totalul cererilor.

In 2012, ratiunea principala a relocarilor ramane optimizarea de costuri, in consecinta o majoritate covarsitoare a cererii este concentrata in segmentul de spatii cu chirii de pana in 11 euro/mp/luna (ponderea fiind de 78% din volumul total al solicitarilor).

IV.OFERTA: Stocul se mentine ridicat, punand presiune in continuare pe nivelul chiriilor

In portofoliul ESOP, la finalul primului semestru din 2012, se afla 782 imobile cu spatii de birouri disponibile imediat la inchiriere, din care 430 unitati sunt in centre de afaceri (insumand 728.124 mp) si 352 in vile (insumand 122.521 mp) – detalii in graficul din galeria foto.
Din punct de vedere al structurarii in functie de chiria pe mp, oferta de spatii de birouri prezinta decalaje procentuale semnificative fata de cerere, acestea fiind mai accentuate pe segmentul spatiilor in centre de afaceri. Din totalul ofertei, doar 43% din spatii au chirii de pana in 11 euro/mp/luna (fata de cerere care grupeaza pe acest segment de bugete 78% din volumul total al solicitarilor).

V. CONCLUZII

In 2012 putem afirma ca asistam la primele semnale de reluare a dinamismului cererilor venite din partea companiilor medii.

In primele 6 luni din 2012, cererea din partea companiilor medii a crescut cu 50,4% fata de aceeasi perioada a anului 2011, dar oferta este in continuarea mai mare decat cererea, deci exista premise ca proprietarii sa aiba o flexibilitate mai mare in negocierile cu chiriasii.

“Optimizarea costurilor ramane in continuare principalul motiv pentru care o firma isi cauta un sediu nou. Se remarca insa si o preocupare pentru cresterea imaginii sau a confortului la birou, in acelasi buget, intrucat piata permite acest lucru. Cu toate ca si-au facut aparitia si companii interesate de extinderea spatiului si au aparut si companii care acum se infiinteaza sau reprezentante ale firmelor straine care intra pe piata romaneasca, numarul acestor este insuficient pentru a produce o echilibrare intre cerere si oferta“, declara Alexandru Petrescu, managing partner al companiei ESOP Consulting.

Domeniile care au inregistrat o expansiune notabila in 2012 sunt clinicile medicale private si institutiile de invatamant private (fie ele gradinite, scoli, after-school-uri), in contextul degradarii accentuate a serviciilor medicale si educationale din sistemul de stat.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

În București, în primele nouă luni din 2021, s-au căutat birouri mici, de până în 1.000 mp


Până la finalul lunii septembrie 2021 s-au închiriat mai multe spații de birouri noi, de până în 1.000 mp, decât în aceeași perioadă din 2020 și chiar din 2019 sau 2018, înainte de pandemie, potrivit unei analize realizare de compania imobiliara ESOP, pe baza datelor centralizate de principalii brokeri pe piața de birouri. În total, […]


Citeste mai mult

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult