Cererea de birouri in 2012

Studiu ESOP: Cererea de spatii de birouri a crescut cu 50,4%, in primul semestru din 2012

In primele sase luni din 2012 se inregistreaza in Bucuresti o crestere a volumului solicitarilor de spatii de birouri venite din partea companiilor medii cu 50,4%, raportat la aceeasi perioada a anului trecut (conform infografic din galeria foto).

“Credem ca evolutia pozitiva inregistrata de economia din Romania in cursul anului 2011, pe o serie de paliere cum ar fi agricultura, investitiile, constructiile si in alte sectoare, au creat premisele unei revigorari a mediul de afaceri si au contribuit in primul semestru din 2012 la cresterea volumului cererilor”, declara Alexandru Petrescu, managing partner al companiei ESOP Consulting.

II. Ce bugete au avut companiile in primul semestru din 2012

Din perspectiva bugetelor alocate de companiile medii pentru inchirierea de spatii, cea mai mare pondere, de 78% au avut-o in continuare in semestrul 1 solicitarile de pana in 11 euro/mp/luna (conform graficului de mai jos).
Acest segment de pana in 11 euro/mp/luna a avut, in ultimii patru ani, o pondere in continua ascensiune, de la 18% in 2008, la 78% in 2012 (detalii in graficul din galeria foto).

III. Din punct de vedere structural, cererea este total diferita fata de 2008

In 2008, principala forta de tractiune a cererii de sedii noi o reprezenta extinderea sau cresterea confortului si a imaginii firmei, cele mai des intalnite fiind solicitarile de spatii de birouri de peste 15 euro/mp/luna (55% din totalul cererilor), iar cererea sub 11 euro/luna avea o ponderea de doar 18% din totalul cererilor.

In 2012, ratiunea principala a relocarilor ramane optimizarea de costuri, in consecinta o majoritate covarsitoare a cererii este concentrata in segmentul de spatii cu chirii de pana in 11 euro/mp/luna (ponderea fiind de 78% din volumul total al solicitarilor).

IV.OFERTA: Stocul se mentine ridicat, punand presiune in continuare pe nivelul chiriilor

In portofoliul ESOP, la finalul primului semestru din 2012, se afla 782 imobile cu spatii de birouri disponibile imediat la inchiriere, din care 430 unitati sunt in centre de afaceri (insumand 728.124 mp) si 352 in vile (insumand 122.521 mp) – detalii in graficul din galeria foto.
Din punct de vedere al structurarii in functie de chiria pe mp, oferta de spatii de birouri prezinta decalaje procentuale semnificative fata de cerere, acestea fiind mai accentuate pe segmentul spatiilor in centre de afaceri. Din totalul ofertei, doar 43% din spatii au chirii de pana in 11 euro/mp/luna (fata de cerere care grupeaza pe acest segment de bugete 78% din volumul total al solicitarilor).

V. CONCLUZII

In 2012 putem afirma ca asistam la primele semnale de reluare a dinamismului cererilor venite din partea companiilor medii.

In primele 6 luni din 2012, cererea din partea companiilor medii a crescut cu 50,4% fata de aceeasi perioada a anului 2011, dar oferta este in continuarea mai mare decat cererea, deci exista premise ca proprietarii sa aiba o flexibilitate mai mare in negocierile cu chiriasii.

“Optimizarea costurilor ramane in continuare principalul motiv pentru care o firma isi cauta un sediu nou. Se remarca insa si o preocupare pentru cresterea imaginii sau a confortului la birou, in acelasi buget, intrucat piata permite acest lucru. Cu toate ca si-au facut aparitia si companii interesate de extinderea spatiului si au aparut si companii care acum se infiinteaza sau reprezentante ale firmelor straine care intra pe piata romaneasca, numarul acestor este insuficient pentru a produce o echilibrare intre cerere si oferta“, declara Alexandru Petrescu, managing partner al companiei ESOP Consulting.

Domeniile care au inregistrat o expansiune notabila in 2012 sunt clinicile medicale private si institutiile de invatamant private (fie ele gradinite, scoli, after-school-uri), in contextul degradarii accentuate a serviciilor medicale si educationale din sistemul de stat.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult