Birouri inchiriate de IMM-uri

Studiu ESOP: A crescut ponderea spatiilor de birouri inchiriate de IMM-uri care au intre 25 si 60 angajati cu 43%

Intreprinderile de talie medie, care au intre 25 si 60 angajati, au fost cele mai active pe piata de birouri in primele patru luni din 2015, dintre IMM-uri. Astfel, volumul spatiilor inchiriate de aceste companii a crescut cu 43%, conform unei analize ESOP Consulting.

In 2015, firmele de pe segmentul companiilor medii, care au intre 25 si 60 angajati au inchiriat spatii cu suprafete cuprinse intre 300 si 700 mp, in Bucuresti, cele mai multe orientandu-se spre centre de afaceri din zone centrale si semicentrale precum Grozavesti, Romana, Unirii, Maria Rosetti, 1 Mai si Floreasca.

„Companiile de talie medie cu care am lucrat noi la inceputul acestui an cauta spatii de birouri de calitate situate in special in centre de afaceri, aflate aproape de metrou. Au in general bugete cuprinse intre 9 si 11 euro pe metru patrat si doresc sa gaseasca proprietari care sa le inteleaga nevoile de flexibilitate a spatiului deoarece se asteapta ca in urmatorii 2-3 ani sa existe o expansiune a business-ului si de aceea apreciaza posibilitatile de extindere existente in cladire”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

In randul companiilor de talie medie care au inchiriat spatii de birouri in primele patru luni din 2015 se numara firme carora le-a crescut numarul angajatilor si s-au mutat in spatii mai mari, dar si firme care sunt la la inceput de drum, infiintate in acest an.

Printre chiriasii de acest tip care si-au gasit spatii de birouri prin intermediul ESOP se numara Weloweb, care a tranzactionat 650 mp in zona Romana, Bion Advence Suport, care a contractat 446 mp intr-o cladire de birouri din zona Grozavesti, Simartis Telecom, care a tranzactionat 396 mp intr-o cladire de birouri din zona Romana, Computas Development Center cu o suprafata de 372,3 mp intr-un centru de afaceri din zona Floreasca, Flash Office Solutions, cu 393 mp intr-o cladire din zona Maria Rosetti si Bleidinger cu 327 mp, intr-o cladire de birouri din zona 1 Mai.

Chiriile negociate de companiile de talie medie care au tranzactionat spatii de birouri cu suprafete cuprinse intre 300 si 700 mp se situeaza intre 9 euro/mp/luna si 14 euro/mp/luna, in functie de amplasament si calitatea cladirii. In ceea ce priveste caracteristicile spatiilor de birouri alese, majoritatea se afla in centre de afaceri situate in zone centrale si semicentrale, Grozavesti, Romana, Unirii, Maria Rosetti, 1 Mai si Floreasca, apropiate de zonele universitare in principal, cu statii de metrou in apropiere, acces usor catre toate zonele Capitalei si cu facilitati multiple pentru angajati: restaurante, magazine si mijloace de petrecere a timpului liber.

In ceea ce priveste domeniile de activitate, domina companiile IT&C sau cele de servicii profesionale. In primul trimestru din 2015, IMM-urile au realizat circa 60% din numarul total al tranzactiilor analizate de ESOP.

In primele trei luni din 2015, IMM-urile au realizat un numar de 44 de tranzactii cu spatii de birouri cu suprafete de pana in 700 mp, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din numarul total de tranzactii de birouri analizate de ESOP iar suprafata cumulata inchiriata de IMM-uri in primele 4 luni ale anului 2015 se ridica la 13.750 mp.

Daca ai nevoie de servicii de consultanta imobiliara, ne-ar face placere sa ne cunoastem! Trimite-ne un email si revenim in maxim 24 de ore:[contact-form-7 404 "Not Found"]


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

În București, în primele nouă luni din 2021, s-au căutat birouri mici, de până în 1.000 mp


Până la finalul lunii septembrie 2021 s-au închiriat mai multe spații de birouri noi, de până în 1.000 mp, decât în aceeași perioadă din 2020 și chiar din 2019 sau 2018, înainte de pandemie, potrivit unei analize realizare de compania imobiliara ESOP, pe baza datelor centralizate de principalii brokeri pe piața de birouri. În total, […]


Citeste mai mult

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult