Birouri inchiriate de IMM-uri

Studiu ESOP: A crescut ponderea spatiilor de birouri inchiriate de IMM-uri care au intre 25 si 60 angajati cu 43%

Intreprinderile de talie medie, care au intre 25 si 60 angajati, au fost cele mai active pe piata de birouri in primele patru luni din 2015, dintre IMM-uri. Astfel, volumul spatiilor inchiriate de aceste companii a crescut cu 43%, conform unei analize ESOP Consulting.

In 2015, firmele de pe segmentul companiilor medii, care au intre 25 si 60 angajati au inchiriat spatii cu suprafete cuprinse intre 300 si 700 mp, in Bucuresti, cele mai multe orientandu-se spre centre de afaceri din zone centrale si semicentrale precum Grozavesti, Romana, Unirii, Maria Rosetti, 1 Mai si Floreasca.

„Companiile de talie medie cu care am lucrat noi la inceputul acestui an cauta spatii de birouri de calitate situate in special in centre de afaceri, aflate aproape de metrou. Au in general bugete cuprinse intre 9 si 11 euro pe metru patrat si doresc sa gaseasca proprietari care sa le inteleaga nevoile de flexibilitate a spatiului deoarece se asteapta ca in urmatorii 2-3 ani sa existe o expansiune a business-ului si de aceea apreciaza posibilitatile de extindere existente in cladire”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

In randul companiilor de talie medie care au inchiriat spatii de birouri in primele patru luni din 2015 se numara firme carora le-a crescut numarul angajatilor si s-au mutat in spatii mai mari, dar si firme care sunt la la inceput de drum, infiintate in acest an.

Printre chiriasii de acest tip care si-au gasit spatii de birouri prin intermediul ESOP se numara Weloweb, care a tranzactionat 650 mp in zona Romana, Bion Advence Suport, care a contractat 446 mp intr-o cladire de birouri din zona Grozavesti, Simartis Telecom, care a tranzactionat 396 mp intr-o cladire de birouri din zona Romana, Computas Development Center cu o suprafata de 372,3 mp intr-un centru de afaceri din zona Floreasca, Flash Office Solutions, cu 393 mp intr-o cladire din zona Maria Rosetti si Bleidinger cu 327 mp, intr-o cladire de birouri din zona 1 Mai.

Chiriile negociate de companiile de talie medie care au tranzactionat spatii de birouri cu suprafete cuprinse intre 300 si 700 mp se situeaza intre 9 euro/mp/luna si 14 euro/mp/luna, in functie de amplasament si calitatea cladirii. In ceea ce priveste caracteristicile spatiilor de birouri alese, majoritatea se afla in centre de afaceri situate in zone centrale si semicentrale, Grozavesti, Romana, Unirii, Maria Rosetti, 1 Mai si Floreasca, apropiate de zonele universitare in principal, cu statii de metrou in apropiere, acces usor catre toate zonele Capitalei si cu facilitati multiple pentru angajati: restaurante, magazine si mijloace de petrecere a timpului liber.

In ceea ce priveste domeniile de activitate, domina companiile IT&C sau cele de servicii profesionale. In primul trimestru din 2015, IMM-urile au realizat circa 60% din numarul total al tranzactiilor analizate de ESOP.

In primele trei luni din 2015, IMM-urile au realizat un numar de 44 de tranzactii cu spatii de birouri cu suprafete de pana in 700 mp, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din numarul total de tranzactii de birouri analizate de ESOP iar suprafata cumulata inchiriata de IMM-uri in primele 4 luni ale anului 2015 se ridica la 13.750 mp.

Daca ai nevoie de servicii de consultanta imobiliara, ne-ar face placere sa ne cunoastem! Trimite-ne un email si revenim in maxim 24 de ore:[contact-form-7 404 "Not Found"]


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult

Piața spațiilor de birouri în trimestrul trei a fost trasă în sus de renegocieri


În trimestrul trei din 2020, abia încheiat, piața închirierilor de birouri a cumulat 56.730 mp și s-a apropiat ca volum de același trimestru din 2019, reprezentând circa 88% din acea perioadă, potrivit unei analize realizate de compania ESOP Consulting. Pentru mai mult de jumătate dintre aceste spații, chiriașii au preferat să rămână în aceleași clădiri […]


Citeste mai mult

Tranzacțiile mari de birouri, de peste 10.000 mp au fost realizate doar de companii din domeniile IT&C și Financiar, în 2019


• Împărțirea pieței de birouri după mărimea spațiilor noi tranzacționate: marii chiriași de birouri au dominat piața în 2019, în București, segmentul tranzacțiilor cu suprafețe de peste 10.000 mp cumulând cel mai mare volum de spații noi tranzacționate • 75% din marii chiriași au fost din domeniul IT&C și 25% din domeniul Financiar Șapte tranzacții […]


Citeste mai mult

Adaugati un comentariu nou

*/ ?>