SPRE VEST !

Un pol imobiliar in plina ascensiune

Urmatorii 3 ani (2018-2020) vor aduce o DUBLARE a spatiilor de birouri de clasa A pentru piata birourilor din zona CENTRU VEST (Grozavesti – Politehnica- Vasile Milea – Academiei-Tudor Vladimirescu).

Segmentul rezidential cunoaste o dezvoltare accelerata in vest. Daca intre 2014-2017 s-au construit in medie 1.050 unitati/an, pentru 2018 si 2019 sunt anuntate 2.000 unitati/an.

Centru – Vest beneficiaza in zona comerciala de ancore importante precum mall-urile AFI Cotroceni si Plaza Romania – si de galeriile comerciale Carrefour Orhideea si Vulcan Value Center.

Peste 35.000 de corporatisti sunt asteptati in birourile din zona Politehnica – Grozavesti – Orhideelor – Tudor Vladimirescu in urmatorii 3 ani, pe măsură ce chiriași mari, precum BCR, Bitdefender, IBM, DELL Secure Works, Schlumberger, Temenos, Misys anuntat semnarea contractelor de pre-închiriere. Acest lucru va antrena si sustine in cascada atat dezvoltarile de spatii rezidentiale, cat si pe cele comerciale.

In urmatorii 3 ani (2018-2020)  vor fi livrati 279.000 mp de birouri, fata de 286.000 mp cat au fost dezvoltati in toti cei 17 ani anteriori (2000-2017). Un singur an calendaristic – 2018 – va totaliza livrari record, 160.000 mp, o suprafata egala cu totalul livrarilor post-criza (2014-2017).  La finalul anului 2020, stocul de birouri clasa A in zona centru-vest va fi de peste jumatate de milion de mp (565.000 mp conform livrarilor planificate si anuntate pana in prezent).

De ce se muta corporatistii in CENTRU VEST?

In primul rand datorita proximitatii Universitatii Politehnica Bucuresti, cu cei aproximativ 20.000 de studenti si a Campusului Regie, cu 27 camine studentesti si 13.000 de locuri ocupate de viitorii angajati in corporatii. Intr-o perioada in care 35-40% dintre cladirile de birouri sunt inchiriate de companii din domeniul IT&C, BPO, Call Center, Share Sevices, pentru care recrutarea personalului tanar cu abilitati tehnice si lingvistice devine o provocare, alegerea spatiilor de birouri aproape de locul unde invata si locuiesc acesti tineri reprezinta un atu important in lupta dusa pentru atragerea si retentia celor mai talentati angajati.

In al doilea rand, apropierea de centrul orasului: numai 10 minute cu masina pana la oricare din principalele piete ale Bucurestiului – Unirii, Universitatii, Romana si Victoriei, sporeste atractivitatea zonei centru-vest.

Si accesibilitatea deosebita cu metroul cantareste mult. Doua magistrale importante sunt deja prezente, iar a treia este intr-un stadiu avansat al lucrarilor. Fluxul de calatori va fi preluat de cele 6 statii importante de metrou: Grozavesti, Politehnica, Petrache Poenaru, Eroilor, Izvor si Academia Militara.

Si nu in ultimul rand, datorita apropierii de trei dintre cele mai dens populate sectoare ale capitalei, insumand peste 925.000 persoane doar din statisticile oficiale. Intr-un Bucuresti in care angajatii devin din ce in ce mai nemultumiti de timpul petrecut in trafic – care in medie ajunge la peste 8 ore/saptamana, daca consideram ca timpul mediu este de cel putin 45 minute dimineata si 45 de minute seara, aducerea birourilor mai aproape de angajati este deja un obiectiv prioritar pentru multe companii.

De ce ACUM ?

1. Credem ca acum concurenta pe piata de munca a devenit mult mai acerba iar necesitatea recrutarii tinerilor de pe bancile facultatii determina companiile sa vina in mijocul zonei in care cei mai multi dintre candidati invata sau locuiesc.

2. De asemenea, dezvoltatorii urmeaza investitiile in infrastructura. Dinamica post criza atat pentru zona de birouri cat si pentru cea rezidentiala a fost clar marcata de doua mari proiecte de infrastructura cu un impact major in zona de vest: finalizarea in 2011 a lucrarilor la Pasajul BASARAB, si in 2014 a Bulevardului URANUS – Etapa 1.

Dupa finalizarea acestor proiecte mari de infrastructura au avut loc trei achizitii importante realizate in Bucuresti:

  • In 2011 – VASTINT (divizia imobiliara a IKEA) achizitioneaza de la Baduc un teren de 20.000 mp, situl pe care dezvolta in prezent proiectul Business Garden Bucharest ce va fi livrat in 2018
  • In 2014 – FORTE PARTNERS cumpara de la HERCESA terenul de 13.000 mp pe care a initiat constructia proiectului The Bridge
  • In 2015 – SKANSKA achizitioneaza terenul de 21.000 mp din Iuliu Maniu 6, unde a demarat lucrarile la proiectul Campus 6

3. Investiile viitoare in infrastructura.Pasajul Ciurel, se afla intr-o faza avansata de constructie. De asemenea, lucrarile la cel mai mare proiect de infrastructura anuntat pana acum de municipalitate si anume Penetratia Splaiul Independenţei – autostrada Bucureşti-Piteşti, va avea o influenta majora in dezvoltarea pe termen lung a zonei si preluarea traficului de pe Bulevardul Iuliu Maniu spre autostrada Bucuresti-Pitesti

4. Si daca infrastructura clasica necesita un timp indelungat de implementare, modalitatile noi de conectare sunt implementate mai rapid. Odata cu proiectul Campus 6, zona centru-vest va fi adusa pe harta I’Velo, cel mai mare operator de inchirieri biciclete.

5. Un pol “cool” de locuințe noi

Primele proiecte rezidențiale importante din zona centru-vest, cu peste 100 unități au fost demarate în 2013-2014 și primele livrări de apartamente noi s-au realizat în 2015. La începutul anului 2016, erau în lucru sau in stadiu de autorizare circa 1.600 apartamente. De atunci și până acum, oferta de apartamente noi din zona centru vest, finalizate, aflate in faza de constructie sau de autorizare depaseste 8.000 unități, potrivit unei analize de piata realizata de ESOP Consulting l CORFAC International.

Cele mai mari ansambluri rezidențiale se afla in zona Universitatii Politehnică București: Politehnică Park Residence, 20th Residence, Fabricii 25, Novum Residence, Cotroceni Politehnica Residence, Premium Regie, 21th Residence Politehnica etc.

Zona centru-vest ofera in continuare oportunitati de dezvoltare rezidentiala

În această toamnă, au avut loc mai multe tranzacții cu terenuri mari, cu destinație rezidențială, în zona centru-vest, cumpărate de developeri cu experiență. La Sema Parc va demara constructia a 1200 apartamente in prima etapa de dezvoltare a proiectului rezidențial Sema City, iar in urmatorii 4-5 ani este planificata demararea componentei rezidentiale a proiectului mixt The Light, care va putea aduce pe piata inca 1.000 de apartamente.

Premisele sunt favorabile celor care analizeaza mutarea in vest de aceea credem ca in urmatorii ani pentru multe companii si angajati directia va fi SPRE VEST!

Dacă dorești mai multe informații despre birourile de închiriat în vestul Bucureștiului, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!


Alexandru Petrescu

Managing Partner si Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International cu 21 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.



0% comision
Thumb
337 - 6.095 mp

Sema Parc Bucuresti

Grozavesti, Bucuresti
  • 12,50 - 15€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
490 - 30.000 mp

The Light Bucuresti

Cotroceni, Bucuresti
  • 14,50 - 16€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
467 - 3.000 mp

The Bridge Bucuresti

Grozavesti, Bucuresti
  • 16€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
500 - 22.232 mp

Campus 6 Bucuresti

Grozavesti, Bucuresti
  • 14,90€/mp, negociabil

Postari similare

Tendințe în piața spațiilor industriale pentru anul 2024


Anul 2024 se anunță a fi un an plin de provocări și oportunități în industria spațiilor industriale și logisticii. Companiile din acest domeniu se confruntă cu o serie de schimbări și perturbări, dar în același timp, inovațiile și tehnologiile emergente le oferă posibilitatea de a naviga cu succes prin peisajul în continuă schimbare. Iată o […]


Citeste mai mult

Inovația in Arhitectura Digitală: Redefineste spațiile de birouri corporate


În contextul dinamic al industriei B2B, o nouă paradigmă în arhitectura corporativă ia naștere, transformând spațiile de lucru în adevarate sanctuare ale inovației. De la beton la cod, această evoluție remarcabilă nu doar reflectă ritmul rapid al tehnologiei, ci și inspiră colaborare și creativitate într-un mod neașteptat. Într-un peisaj dominat de algoritmi și transformări digitale, […]


Citeste mai mult

Iata care sunt cele mai bune zone din Bucuresti de inchiriat spatii de business: birouri si hale industriale


Bucurestiul este nu doar capitala tarii, ci si un pol al afacerilor si inovatiei. Alegerea unei locatii potrivite pentru spatiul de birou sau hala industriala pentru desfasurarea activitatii companiei tale poate influenta semnificativ succesul afacerii pe care o detii. Cu toate ca alegerea celei mai bune zone din Bucuresti pentru inchiriat spatii de business depinde […]


Citeste mai mult