Sfaturi imobiliare

Sfaturi pentru firmele care cauta sa-si inchirieze un sediu

Oferta pe piata imobiliara este extrem de variata: se pot inchiria spatii de birouri cu 3 dolari/mp/luna, dar si cu 22 dolari/mp/luna. Alegerea unui nou sediu devine din ce in ce mai simpla, datorita faptului ca oferta de spatii se diversifica si creste de la o zi la alta.

Apartamentele de bloc sunt din ce in ce mai desuete, tot mai multi chiriasi se indreapta catre vile vechi, renovate, situate in zone istorice sau catre cladiri noi de birouri cu nenumarate dotari si facilitati (servicii telefonie, IT, paza permanenta etc.). In plus, agentiile imobiliare specializate ofera sfaturi si consultanta pentru cei care vor sa gaseasca sediul perfect. Compania Esop a editat chiar un ghid gratuit pentru companiile mici si mijlocii.

“Spatii bine proportionate si functionale constituie cerinta fireasca a fiecarei companii”, afirma Mirela Manea, director de marketing al agentiei Esop din Bucuresti. In ce masura managerul firmei isi stabileste criteriile de selectie este o alta problema. In primul rand, se pleaca de la buget, de la marimea contului in banca. si dupa aceea se poate pune in balanta cat de bine este impartit si cat de functional este biroul.

“Impedimente legate de acest aspect pot fi intalnite in cadrul spatiilor de birouri situate in blocuri sau in vile. Exista numeroase imobile, in general cele datand din perioada interbelica -, cu o mare fragmentare a spatiului si multiple cai de acces. Acest dezavantaj este insa diminuat prin faptul ca la renovarea cladirilor se are in vedere din ce in ce mai mult “deschiderea” spatiilor si “linearizarea” accesului”, adauga Mirela Manea.

Tarifele vor scadea usor intr-un viitor apropiat

Solutia cea mai scumpa, dar cea mai eficienta sunt spatiile in centrele de afaceri, noi sau vechi, care au nenumarate facilitati. “Exista si companii care vizeaza functionalitatea spatiului, insa corelata cu un buget mai restrans. Acestea vor opta, probabil, pentru un spatiu de clasa B, mai accesibil ca pret pentru IMM-uri, comparativ cu cladirile de clasa A”, declara Mirela Manea, director de marketing Esop. “Aceste spatii au amplasare centrala, iar calitatea finisajelor si a sistemului de telecomunicatii este buna. Managementul cladirii este unul local, developerii acestor proiecte fiind, in general, persoane fizice si companii romanesti”, adauga reprezentantul firmei Esop.

Pentru spatiile de birouri de clasa B proprietarii ofera servicii de asigurare a securitatii cladirii, parcare si un sistem de climatizare. Suprafetele acestor cladiri mai mici au, de regula, 200-500 mp/etaj. Exista si spatii de birouri de clasa C, care se afla fie in cladiri recent construite, dar fara locuri de parcare si prea multe facilitati (sistemul de climatizare, retelele PC, sistemele de securitate, iar finisajele sunt in general minime spre medii), fie in cladiri construite inainte de 1989, ale unor foste intreprinderi de stat.

O astfel de cladire de inchiriat este Splaiul Independentei BC cu patru etaje, cu o suprafata totala de 930 mp utili si care are avantajul unor suprafete de dimensiuni diferite (85, 180, 230 mp). Cladirea are un sistem de incalzire prin centrala proprie pe fiecare etaj, locuri de parcare suficiente si 160 mp spatii de depozitare.

O categorie aparte ca distinctie si stil este oferta de vile vechi, renovate si amenajate ca sedii de birouri. “Este o buna optiune la nivel de imagine. O vila are un aer usor boem, si chiar o personalitate proprie. In plus, se reduc costurile de intretinere a spatiului. Daca la centrele de afaceri aceste costuri aditionale sunt cuprinse intre doi si patru euro/mp, la spatiile situate in vile, acestea variaza intre 0,6 si un euro /mp”, sustine Mirela Manea. Spatiile in vila sunt potrivite pentru companiile care au nevoie de 100-400 mp. Clientii solicita mai ales zonele Victoriei, Aviatorilor, Domenii, Primaverii, Dacia, Polona, Cotroceni.

In ceea ce priveste birourile “la bloc”, acestea raman in continuare cele mai ieftine si cele mai potrivite pentru intreprinzatorii care incep o afacere si nu-si pot permite costuri prea mari cu sediul firmei. “Spatiile de birouri din blocuri isi pierd pe zi ce trece atractivitatea. Costurile mari la intretinere, problemele cu administratiile de locatari, lipsa spatiilor de parcare sunt doar cateva din neajunsurile unui birou in bloc. Pentru companiile cu bugete mici de inchiriere, aceste spatii reprezinta de cele mai multe ori singura solutie”, afirma reprezentantul firmei Esop.

Ca zone de interes pentru chiriasi, cele mai bine cotate sunt apartamentele din blocurile din Piata Victoriei, Magheru, Romana, Dorobanti, Unirii si Piata Alba-Iulia. Bugetul: Trebuie avut in vedere bugetul optim, dar si limita maxima pe care firma si-o poate permite, precum si modalitatile de plata (pentru plati anticipate si termene mari de inchiriere, proprietarii fac reduceri).

“Este important sa stiti foarte bine ce vreti, dar la fel de important este sa stiti si ce puteti oferi”, sustine Mirela Manea, director de marketing al agentiei Esop.

  • Suprafata: Estimarea suprafetei se face tinand cont de spatiul optim necesar: 10 mp/ post de lucru. Se recomanda circa 340-400 mp pentru un spatiu deschis, unde se amenajeaza si receptie, sala de intalniri, birou pentru manager si birouri pentru 25 de angajati. “Fiecare firma il va analiza si il va adapta nevoilor proprii”, afirma Mirela Manea. Zona: In afara de preferinte pur subiective sau obiective (privind apropierea de anumite medii de afaceri sau de anumiti parteneri sau clienti) trebuie luate in calcul si existenta mijloacelor de transport in comun si vecinatatile.
  • Imaginea firmei: Trebuie tinut cont de standardele companiei 1. dotari optime (climatizare, linii telefonice, acces Internet, paza, parcare etc., dar si 2. dotari minime (fara de care nu doriti sa inchiriati sub nici o forma). Se mai ia in calcul si preferinta pentru un anumit stil al cladirii si al finisajelor acesteia.
  • Timpul cautarii: Agentul imobiliar trebuie sa stie cat de repede vreti sa va mutati in sediul cel nou, pentru ca atunci cand veti contracta spatii de birouri in cladiri in constructie puteti obtine reduceri la chirie sau alte facilitati (alegerea etajului etc.).
    Maria Seder – Capital (nr 44, 30 Octombrie 2003)

Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult