Cladiri de birouri de vanzare

Se cauta cladiri de birouri de vanzare de pana in 5 milioane de euro

I. CEREREA: Potentialii cumparatori cauta mai ales sedii pentru uz propriu

In ultimele sase luni s-a resimtit o crestere cu 20% a cererii de achizitionare de spatii inregistrate in baza de date a companiei ESOP Consulting. Printre potentialii clienti se numara firme din domeniul medical, din sectorul IT&C si al serviciilor. Majoritatea cererilor vizeaza achizitia de imobile cu suprafete medii, de pana in 4.000 mp si bugete de pana in cinci milioane de euro.

In acest moment, suntem in discutii avansate cu doua companii din domeniul medical care cauta sa isi cumpere sedii la bugete de 3-5 milioane de euro. In rest, potentialii cumparatori sunt firme sau persoane fizice care sunt interesate de spatii mai mici, de 100-300 mp. Pe acest segment chiar am intermediat recent o tranzactie”, declara Alexandru Petrescu, manager al ESOP Consulting.

II. OFERTA: Doar o parte din proprietari vor sa se stie ca vand

La inceputul lunii octombrie 2012, in Bucuresti sunt scoase la vanzare 100 centre de birouri si 124 de vile, cu spatii de birouri, conform bazei de date a companiei ESOP Consulting. Din acestea, doar o parte sunt publice, pentru restul imobilelor proprietarii facand apel la o promovare discreta.

„Multe din aceste proiecte sunt scoase la vanzare ca parte a strategiilor proprietarilor de eficientizare a portofoliilor de proprietati, o astfel de tranzactie permitand dezvoltarea sau finalizarea unui alt proiect al firmei. Este un moment prielnic de cumparare , deoarece numarul imobilelor disponibile este mai mult decat dublu fata de 2008, iar preturile sunt semnificat mai avantajoase”, afirma Alexandru Petrescu, manager al ESOP Consulting.

Preturile variaza intre 70.000 euro si 24.000.000 euro

Cea mai ieftina proprietate care poate servi ca spatiu de birouri si poate fi cumparata imediat este un birou de 63 mp, in complexul Sitraco din zona Unirii, cu 70.000 euro. Cel mai mare buget, de 24 milioane il solicita achizitionarea unui centru de afaceri din zona Alba Iulia, cu o suprafata totala de inchiriat de 17.610 mp. Cea mai scumpa vila amenajata pentru birouri scoasa la vanzare costa 8.000.000 euro, este situata in zona Romana si are o suprafata de 2.700 mp.

Pretul de vanzare pe metru patrat a unui spatiu de birouri este cuprins intre 829 euro/mp (un centru de afaceri din sudul Capitalei) si 5.000 euro/mp (o vila istorica ultracentrala). Cele mai multe oferte –circa 75% se incadreaza intre 1.250 euro/mp si 2.100 euro/mp.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult