Schimbare in S1 2014: Tranzactiile mari, de peste 3.000 mp au dominat piata relocarilor

  • I. In primul semestru din 2014, ponderea tranzactiilor de relocare cu spatii de birouri de peste 3.000 mp a fost de 44% (fata de 21% in S1 2013), in timp ce ponderea tranzactiilor sub 1.000 mp a coborat la 27% (fata de 40% in S1 2013)
  • II. Per total, piata tranzactiilor cu spatii de birouri a crescut cu 27% in S1 2014 fata de S1 2013
  • III. Motorul pietei de birouri in S1 2014 a fost segmentul de relocare, care a avansat cu 61%, spre deosebire de segmentul reinoirilor de contracte, aflat in scadere cu 33%.

I. In primul semestru din 2014, ponderea tranzactiilor de relocare cu spatii de birouri de peste 3.000 mp a fost de 44%

In prima jumatate din 2014, piata inchirierii spatiilor de birouri a cunoscut o schimbare radicala de structura, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ponderea cea mai mare revenindu-le tranzactiilor cu spatii de peste 3.000 mp, cu 44% din total, o pondere mai mult decat dubla fata de anul trecut –cand a fost 21%. Altfel spus, in S1 2014, segmentul tranzactiilor mari a luat o felie mai lata de pizza, dintr-o pizza si mai mare ca in 2013 – piata totala fiind la randul ei in crestere cu 27%.

„Piata inchirierilor de birouri isi pastreaza si in S1 2014 dinamismul observat in ultimii doi ani, ceea ce ne sustine opinia ca increderea managerilor in economia romaneasca inregistreaza un trend ascendent. Speram ca semestrul doi din 2014 sa fie la fel de activ si atat companiile mari cat si companiile medii sa accelereze procesul de relocare in sedii cu o calitate mai buna,, deoarece piata ofera solutii competitive in acest moment”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting / Corfac International.

Anul trecut, primul semestru a fost dominat de tranzactiile de relocare cu spatii de pana in 1.000 mp, acestea ocupand o pondere de 40% din totalul pietei (conform graficului de mai jos).

II. Piata birourilor din Bucuresti a crescut cu 27% fata de anul trecut

Per total, in S1 2014 piata tranzactiilor cu spatii de birouri s-a ridicat la un volum total de 132.009 mp, in crestere cu 27% fata de S1 2013. Este al doilea an consecutiv in care piata de birouri din Capitala creste in primul semestru, acesta fiind un semn ca intreg anul se va dovedi mai bun ca precedentul, in ceea ce priveste tranzactiile de birouri.

III. Schimbari pozitive in structura generala a pietei de birouri din S1 2014

Motorul pietei de birouri in S1 2014 a fost segmentul de relocare, care a fost in crestere cu 61%, spre deosebire de segmentul reinoirilor de contracte, aflat in scadere cu 33%.

In prima jumatate din 2014, volumul spatiilor tranzactionate de catre chiriasi noi, cunoscute ca tranzactii de relocare a intrecut volumul spatiilor pentru care s-au reinoit contractele vechi de inchiriere. Astfel, relocarile au totalizat 106.750 mp si au intrecut reinorile de contracte, care au totalizat doar 25.259 mp si au suferit un recul, cu 33%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Vedete au fost tranzactiile de preinchiriere si de expansiune a spatiilor de birouri, acestea inregistrand cresteri notabile fata de aceeasi perioada a anilor trecuti, ele reprezentand de altfel si un semn pozitiv pentru viitorul acestei piete –conform graficului de mai sus.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult