Spatiile de birouri vacante

Proprietarii de spatii de birouri vacante pierd lunar 6 mil Euro

Peste 595.000 mp sunt disponibili in 388 cladiri de birouri, conform unei analize de piata realizata pe baza datelor din portofoliul de oferte ESOP, probabil cel mai extins portofoliu de cladiri de birouri clasa A, B si C, gestionat de un broker imobiliar din Bucuresti. Considerand o chirie medie de 10 Eu/mp, putem estima ca in piata de birouri se pierd lunar aproximativ 6 mil Euro.

“Daca in perioada dinainte de criza declansata in toamna anului 2008 termenele de inchiriere variau intre 2-5 luni, in functie de suprafetele totale disponibile si nivelul cerut de chirie, in momentul de fata termenele de inchiriere medii sunt intre 8-10 luni, ajungand in cazul anumitor imobile la 14-16 luni. Multi proprietari inca alearga dupa profitul iluzoriu generat de un nivel mai ridicat de chirie, constientizand destul de putin pierderea certa pe care o reprezinta fiecare luna de neocupare a spatiului”, considera Mirela Raicu, Partener la firma de consultanta imobiliara ESOP Consulting.
art-112De exemplu, un spatiu de birouri care se doreste sa fie inchiriat cu 12 Euro/mp, pe un termen de 2 ani, dupa o perioada de ne-inchiriere de 6-8 luni ajunge la o chirie reala de 9 Eu/mp. Acest lucru se intampla deoarece fiecare luna de ne-inchiriere reduce nivelul chiriei cu 0,3-0,4 Eu/mp.

Daca mai luam in calcul si incertitudinea obtinerii nivelului de chirie dorit, observam ca pierderea poate fi si mai mare.

Din analiza de piata realizata de ESOP la sfarsitul celui de-al doilea trimestru din 2011 se observa o diminuare a ratei de neocupare a cladirilor de birouri clasa A si o crestere a ofertei de spatii de birouri disponibile in cladirile care solicita sub 11 euro/mp.

Pe segmentul spatiilor de birouri sub 11 Eu/mp, desi stocul a inregistrat o crestere in cel de-al doilea trimestru, observam ca nivelul total este mai redus decat pe segmentul spatiilor de 11-15 Eu/mp, aspect firesc in conditiile in care peste 58% din solicitarile venite din partea companiilor medii care inchiriaza aceste tipuri de cladiri, au bugete sub 11 euro /mp.

“Am discutat cu multi proprietari in ultimele 6 luni si le-am oferit servicii de auditare a spatiilor de birouri ne-inchiriate pentru a stabili care este valoarea reala de piata si ce trebuie facut pentru a accelera procesul de inchiriere. Ca urmare a demersurilor facute de ESOP si de alte companii imoibiliare, am observat ca o parte din cladirile care in trimestru 1 din 2011 au fost promovate cu bugete intre 12-15 Euro /mp, au migrat catre categoria sub 11 / euro mp, semn ca unii proprietari incep sa-si dea seama ca principala pierdere in perioada de criza pe care o traversam este data de rata de neocupare si mai putin de 2-3 euro in plus la chiria pe mp”, afirma Mirela Raicu de la ESOP, firma specializata in inchirieri spatii de birouri.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult