Proiectele integrate

Proiectele integrate – solutia de crestere a calitatii vietii in epoca moderna

Dezvoltarea societatii, incluzand aici si componenta sa imobiliara, fie ca vorbim de birouri, locuinte sau spatii comerciale, devine din ce in ce mai complexa.

Am ajuns intr-un moment in care resursele trebuie protejate iar modelele din trecut redevin alternative viabile intrucat propun eficientizarea costurilor si reducerea consumului de energie. Mai mult decat atat ele contribuie la refacerea legaturilor intre membrii comunitatilor si protejarea mediului inconjurator. In domeniul imobiliar un astfel de principiu este legat de construirea proiectelor cu functiuni mixte, ce au existat inca din epoca pre-industriala si au impus un anumit tip de organizare societatii de atunci. Renasterea urbana are la baza asadar o reintoarcere la complexitate, o incercare de a integra noile cladiri intr-un context bine definit, care sa faca stilul de viata urban mai social si mai deschis catre interactiune umana. Conceptul de proiect integrat desemneaza un spatiu multi-functional ce poate cuprinde fie o varietate de cladiri cu functiuni diferite incluse intr-un complex (Mixed-Use Schemes) fie o singura cladire ce ofera un mix de recreere-munca-rezidenta (Mixed-Use Buildings).

Este important de stiut insa ca procesul de dezvoltare al unui proiect integrat complex nu presupune doar construirea unui sir de cladiri cu intrebuintari diverse, ci este o ecuatie calculata cu atentie ce trebuie sa mentina un echilibru perfect intre viabilitate economica, stil de viata si functionalitate. Evolutia proiectelor integrate a fost intrerupta in perioada 1920-1930 o data cu aparitia unui nou tip de planificare urbana ce a condus la “zonificare”, mai precis la divizarea orasului dupa specificul activitatilor (industrial, rezidential, birouri).

Fenomenul a fost favorizat si de dezvoltarea industriei auto, de raspandirea autoturismelor private, aparitia unor tehnologii precum liftul, dar si de evolutiile in cultura comportamentala (segmentul mediu in ascensiune, cautand un mediu linistit). Separarea a adus insa implicit si monotonia vietii orasului, scaderea interactiunii sociale intre membrii aceleiasi comunitati. Intre 1960-1970, miscarile ecologiste militand pentru conservarea resurselor naturale, readuc in atentia publicului conceptul de proiect mixt, ca parte a unei strategii complexe de reducere a consumurilor de energie si de revitalizare a oraselor.

La sfarsitul anilor ’90 apare in SUA teoria “dezvoltarii inteligente” (smart growth), care in cadrul unei filosofii ample de continuare a cresterii, insa in mod responsabil, recomanda implementarea proiectelor integrate drept o solutie cu numeroase beneficii comunitati. Astazi, in conditiile in care timpul a devenit cea mai importanta moneda, proiectele integrate sunt solutia pentru a revitaliza spatiile in declin si a reduce nevoia de deplasare a oamenilor. Este ideal si foarte comod sa poti ajunge in cateva minute de la birou acasa, de acasa la cumparaturi sau de la cumparaturi in parcuri sau institutii culturale de recreere.

Eliminand in mare masura intensitatea traficului rutier, acest tip de proiecte micsoreaza gradul de poluare, promovand un stil de viata mai sanatos. In interiorul acestor dezvoltari urbane se creeaza un climat prielnic pentru interactiune sociala, oamenii devenind mult mai deschisi si responsabili in relatia cu ceilalti. Investitorii sunt si ei motivati sa construiasca proiecte integrate deoarece riscurile sunt mai mici (exista functiuni multiple generatoare de venit), se asigura venituri de finantare prin componenta de spatii rezidentiale la vanzare, se eficientizeaza folosirea spatiile de parcare (datorita orarelor complementare ale anumitor functiuni, de exemplu birouri cu retail, sau birouri cu rezidential).

Exista insa si cateva conditii ce trebuie indeplinite pentru a obtine un proiect integrat de succes. Locatia trebuie sa fie in concordanta cu tipul proiectului ce urmeaza sa fie dezvoltat, solutiile de finantare este bine sa fie gandite astfel incat sa vizeze o gama cat mai larga de clienti, iar functiunile civice si de recreere (librarii, banci, parcuri) sa nu fie omise. Ca tendinta in cadrul metropolelor pe plan international, majoritatea zonelor ce cunosc cresteri rapide vor cuprinde cel putin un proiect integrat. In Romania, Sema Parc este primul proiect integrat din zona centrala a Capitalei, ce se intinde pe o suprafata de 42 de hectare. Aici vor fi dezvoltate 3 functiuni majore: de business, comercial (mall, hypermarket, restaurante, un hotel de 4 stele) si rezidential. Proiectul include de asemenea servicii conexe spatiului destinat locuirii: gradinita, centru medical, sali de fitness si de relaxare, locuri de joaca pentu copii.

In vederea maximizarii spatiului verde natural, locurile de parcare sunt organizate subteran si au acces controlat Finalizarea unei parti importante a zonei de birouri si a celei rezidentiale este prevazuta pentru anul 2009, astfel ca bucurestenii se vor putea bucura in curand de beneficiile unui concept ce si-a dovedit deja eficienta si avantajele in in strainatate. Aplicarea conceptului integrator nu va rezolva toate problemele oraselor, insa contribuie semnificativ la prosperitatea si dezvoltarea durabila a unui oras.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult