Proiectele integrate

Proiectele integrate – solutia de crestere a calitatii vietii in epoca moderna

Dezvoltarea societatii, incluzand aici si componenta sa imobiliara, fie ca vorbim de birouri, locuinte sau spatii comerciale, devine din ce in ce mai complexa.

Am ajuns intr-un moment in care resursele trebuie protejate iar modelele din trecut redevin alternative viabile intrucat propun eficientizarea costurilor si reducerea consumului de energie. Mai mult decat atat ele contribuie la refacerea legaturilor intre membrii comunitatilor si protejarea mediului inconjurator. In domeniul imobiliar un astfel de principiu este legat de construirea proiectelor cu functiuni mixte, ce au existat inca din epoca pre-industriala si au impus un anumit tip de organizare societatii de atunci. Renasterea urbana are la baza asadar o reintoarcere la complexitate, o incercare de a integra noile cladiri intr-un context bine definit, care sa faca stilul de viata urban mai social si mai deschis catre interactiune umana. Conceptul de proiect integrat desemneaza un spatiu multi-functional ce poate cuprinde fie o varietate de cladiri cu functiuni diferite incluse intr-un complex (Mixed-Use Schemes) fie o singura cladire ce ofera un mix de recreere-munca-rezidenta (Mixed-Use Buildings).

Este important de stiut insa ca procesul de dezvoltare al unui proiect integrat complex nu presupune doar construirea unui sir de cladiri cu intrebuintari diverse, ci este o ecuatie calculata cu atentie ce trebuie sa mentina un echilibru perfect intre viabilitate economica, stil de viata si functionalitate. Evolutia proiectelor integrate a fost intrerupta in perioada 1920-1930 o data cu aparitia unui nou tip de planificare urbana ce a condus la “zonificare”, mai precis la divizarea orasului dupa specificul activitatilor (industrial, rezidential, birouri).

Fenomenul a fost favorizat si de dezvoltarea industriei auto, de raspandirea autoturismelor private, aparitia unor tehnologii precum liftul, dar si de evolutiile in cultura comportamentala (segmentul mediu in ascensiune, cautand un mediu linistit). Separarea a adus insa implicit si monotonia vietii orasului, scaderea interactiunii sociale intre membrii aceleiasi comunitati. Intre 1960-1970, miscarile ecologiste militand pentru conservarea resurselor naturale, readuc in atentia publicului conceptul de proiect mixt, ca parte a unei strategii complexe de reducere a consumurilor de energie si de revitalizare a oraselor.

La sfarsitul anilor ’90 apare in SUA teoria “dezvoltarii inteligente” (smart growth), care in cadrul unei filosofii ample de continuare a cresterii, insa in mod responsabil, recomanda implementarea proiectelor integrate drept o solutie cu numeroase beneficii comunitati. Astazi, in conditiile in care timpul a devenit cea mai importanta moneda, proiectele integrate sunt solutia pentru a revitaliza spatiile in declin si a reduce nevoia de deplasare a oamenilor. Este ideal si foarte comod sa poti ajunge in cateva minute de la birou acasa, de acasa la cumparaturi sau de la cumparaturi in parcuri sau institutii culturale de recreere.

Eliminand in mare masura intensitatea traficului rutier, acest tip de proiecte micsoreaza gradul de poluare, promovand un stil de viata mai sanatos. In interiorul acestor dezvoltari urbane se creeaza un climat prielnic pentru interactiune sociala, oamenii devenind mult mai deschisi si responsabili in relatia cu ceilalti. Investitorii sunt si ei motivati sa construiasca proiecte integrate deoarece riscurile sunt mai mici (exista functiuni multiple generatoare de venit), se asigura venituri de finantare prin componenta de spatii rezidentiale la vanzare, se eficientizeaza folosirea spatiile de parcare (datorita orarelor complementare ale anumitor functiuni, de exemplu birouri cu retail, sau birouri cu rezidential).

Exista insa si cateva conditii ce trebuie indeplinite pentru a obtine un proiect integrat de succes. Locatia trebuie sa fie in concordanta cu tipul proiectului ce urmeaza sa fie dezvoltat, solutiile de finantare este bine sa fie gandite astfel incat sa vizeze o gama cat mai larga de clienti, iar functiunile civice si de recreere (librarii, banci, parcuri) sa nu fie omise. Ca tendinta in cadrul metropolelor pe plan international, majoritatea zonelor ce cunosc cresteri rapide vor cuprinde cel putin un proiect integrat. In Romania, Sema Parc este primul proiect integrat din zona centrala a Capitalei, ce se intinde pe o suprafata de 42 de hectare. Aici vor fi dezvoltate 3 functiuni majore: de business, comercial (mall, hypermarket, restaurante, un hotel de 4 stele) si rezidential. Proiectul include de asemenea servicii conexe spatiului destinat locuirii: gradinita, centru medical, sali de fitness si de relaxare, locuri de joaca pentu copii.

In vederea maximizarii spatiului verde natural, locurile de parcare sunt organizate subteran si au acces controlat Finalizarea unei parti importante a zonei de birouri si a celei rezidentiale este prevazuta pentru anul 2009, astfel ca bucurestenii se vor putea bucura in curand de beneficiile unui concept ce si-a dovedit deja eficienta si avantajele in in strainatate. Aplicarea conceptului integrator nu va rezolva toate problemele oraselor, insa contribuie semnificativ la prosperitatea si dezvoltarea durabila a unui oras.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Piața spațiilor de birouri în trimestrul trei a fost trasă în sus de renegocieri


În trimestrul trei din 2020, abia încheiat, piața închirierilor de birouri a cumulat 56.730 mp și s-a apropiat ca volum de același trimestru din 2019, reprezentând circa 88% din acea perioadă, potrivit unei analize realizate de compania ESOP Consulting. Pentru mai mult de jumătate dintre aceste spații, chiriașii au preferat să rămână în aceleași clădiri […]


Citeste mai mult

Tranzacțiile mari de birouri, de peste 10.000 mp au fost realizate doar de companii din domeniile IT&C și Financiar, în 2019


• Împărțirea pieței de birouri după mărimea spațiilor noi tranzacționate: marii chiriași de birouri au dominat piața în 2019, în București, segmentul tranzacțiilor cu suprafețe de peste 10.000 mp cumulând cel mai mare volum de spații noi tranzacționate • 75% din marii chiriași au fost din domeniul IT&C și 25% din domeniul Financiar Șapte tranzacții […]


Citeste mai mult

Cum s-ar îmbunătăți condițiile de lucru la birou pentru 200.000 angajați din București


În București, peste 200.000 de angajați lucrează în clădiri de birouri construite de firme private, care au o vechime mai mare de 10 ani și peste 250.000 de angajați sunt în clădiri de birouri inaugurate în ultimii 10 ani, potrivit unei analize realizate de compania imobiliară ESOP Consulting l CORFAC International. Chiriașii caută clădiri noi […]


Citeste mai mult

Adaugati un comentariu nou

*/ ?>