Piata de birouri in primele luni din 2012

Piata spatiilor de birouri a crescut cu 27% in primul trimestru din 2012

In primele trei luni din 2012 s-a inregistrat o activitate intensa pe piata inchirierii spatiilor de birouri, atat in comparatie cu primul trimestru din 2011, cat si comparativ cu media tuturor trimestrelor din 2011. Astfel, volumul total al spatiilor de birouri solicitate de clientii firmei ESOP pana acum in 2012 se ridica la 129.620 mp, cu 27% mai mult decat in primul trimestru al anului 2011 si cu circa 40% peste media trimestrelor din 2011.

grafic1_1„Observam un trend pozitiv: cresterea cu 17% a suprafetei medii solicitate de companiile mijlocii, de la 356 mp in T1 2011, la 451 mp in T1 2012, ceea ce inseamna ca firmele incep sa-si extinda activitatea, iar relocarile sa aiba la baza nu doar dorinta de diminuarea a costurilor de chirie, ci si nevoia de spatii mai mari”, analizeaza Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

Compania ESOP Consulting vine in intampinarea clientilor sai cu cea mai mare si mai diversificata oferta de imobile de birouri de pe piata imobiliara din Bucuresti. In portofoliul ESOP Consulting detinem in total peste 2.200 imobile de birouri, din care aprox. 1.500 vile si 700 cladiri de birouri.

II. Ce bugete au clientii in 2012

Se observa o crestere a volumului de cereri din partea unor clienti care au bugete sub 11 euro/mp. Din volumul total de cereri venite de la companiile medii (care au intre 10 si 120 de angajati), peste 50% sunt pentru sedii cu chirii sub 11 euro/mp, iar proprietarii de centre de afaceri sau de vile destinate companiilor medii trebuie sa tina cont de aceasta realitate.

graficFata de anii trecuti, aceasta inseamna o crestere semnificata a volumului de spatii solicitate de clientii cu bugete sub 11 euro/mp. De exemplu, cererea de spatii de birouri pe segmentul de sub 11 euro/mp din primele trei luni al lui 2012 este egal cu jumatate din cererea pe intreg anul 2009. De altfel, din 2009 si pana in prezent cererea de spatii ce au chirii sub 11 euro/mp a crescut continuu din partea companiilor medii, asa cum arata si graficul atasat. Lucru care nu se poate spune de cererea pentru celelalte segmente de inchiriere (intre 12 si 15 euro/mp si peste 15 euro/mp), ce au cunoscut evolutii descrescatoare sau stagnari.

Oferta in scadere, pe fondul cresterii cererii

Gradul de neocupare al spatiilor de birouri pentru companiile medii este in scadere. Fata de T1 2011 cand era libera o suprafata totala de 846.123 mp, la finalul T1 2012 suprafata totala s-a redus la 812.050 mp.

„Una dintre cele mai importante tendinte observate la sfarsitul T1 2012 este scaderea semnificativa a stocului de spatii din vile, cu 32% . La finalul T1 2012 mai este disponibila o suprafata de 100.812 mp, fata de 149.505 mp la finalul T1 2011, ceea ce arata ca in ultimul an firmele medii au preferat sa inchirieze spatii de birouri in vile”, declara Alexandru Petrescu.

Pe celalalt segment de piata, al imobilelor de birouri mai mari, situatia sta invers. Stocul spatiilor de birouri in centre de afaceri a inregistrat o usoara crestere de 2%, de la 696.618 mp in T1 2011 la 711.238 mp in T1 2012, pe fondul contractiei spatiilor ocupate in astfel de cladiri.

grafic3bun

Nu tot ceea ce este listat, este si inchiriabil!

Din stocul total de birouri disponibil in centre de afaceri, aproximativ 40% dintre spatii au o calitate slaba a finisajelor sau spatiile nu sunt renovate de curand. Chiar si asa suprafata spatiilor de birouri de calitate disponibile in centre de afaceri este de 4 ori mai mare decat cea a spatiilor de birouri din vile, ceea ce insemna ca exista o competitie mult mai acerba intre proprietarii de centre de afaceri, decat intre proprietarii de vile.

PREVIZIUNI

Si in acest an, managerii companiilor medii considera in continuare mai atractive vilele, atat datorita chiriilor mai reduse, cat si datorita cheltuielilor de mentenanta mai mici si a conditiile contractuale mai flexibile. Proprietarii de vile s-au adaptat mai rapid la cerintele venite din partea managerilor companiilor medii: chirii sub 11 euro/mp si conditii contractuale mai flexibile.

„Estimam ca interesul pentru spatiile in vile va fi la fel de mare si in urmatoarea perioada, iar proprietarii de centre de afaceri cu spatii neocupate trebuie sa tina cont din ce in ce mai mult de limitarile bugetare pe care le au companiile, si sa dea dovada de flexibilitate. Trebuie sa ia in calcul faptul ca o perioada de cateva luni de neocupare a spatiului este echivalentul unei chirii mai mici cu 2-3 euro/ mp inchiriat”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting. „Le recomandam sa negocieze cu clientii care la bat la usa si sa ajunga o intelegere, in loc sa astepte minuni”, adauga Alexandru Petrescu.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult