Ultimul deceniu a adus transformări profunde pe piața spațiilor de birouri din București. De la anii de expansiune accelerată, susținuți de creșterea economică și dezvoltarea sectorului IT&C, până la impactul puternic al pandemiei, care a redefinit fundamental modul în care companiile utilizează spațiile de lucru.
Primii cinci ani, 2015-2019, au fost definiți de tranzacții record și proiecte de anvergură, cu o crestiere anuală constantă a tranzacțiilor de relocare pe piața birourilor din București.
2019 a marcat un vârf istoric, cu 309.200 mp de birouri închiriate, incluzand aici (Pre) Închirieri și Expansiuni, dar fără a lua în calcul tranzacțiile de Reînnoire și Renegociere.
“În 2020, piața a cunoscut un punct de cotitură—un adevărat moment „from hero to zero”. Nu chiar „zero”, dar o reducere substanțială: doar 107.400 mp tranzacționați, cu 65% mai puțin decât în anul precedent”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP. A fost probabil cea mai bruscă frânare a pieței spațiilor de birouri din capitală.”
Anii care au urmat, 2021-2024, au fost ani de stabilizare a tranzacțiilor de relocare în București, menținându-se în jurul a 200.000 mp (+/- 2%), într-un mediu marcat de provocări neașteptate: ascensiunea muncii hibride, războiul din Ucraina, creșterea costurilor de construcție și energie, inflația și apariția sistemelor de inteligență artificială.
Volumul mediu de tranzacționare anual din ultimii patru ani a înregistrat o scădere de 35% față de anul pre-pandemie (2019) și o reducere de 20% comparativ cu media tranzacțiilor din perioada 2015-2019.
Ținând cont de factorii adversi menționați anterior și de incertitudinea geopolitică internațională tot mai accentuată, această contracție a pieței o considerăm moderată, demonstrând reziliența sectorului inchirierilor de birouri.
În ceea ce privește volumul tranzacțiilor de Reînnoire și Renegociere, dacă în cei cinci ani pre-pandemie nivelul mediu se situa în jur de 79.000 mp, perioada următoare a adus o creștere treptată, ajungând, în medie, la un avans de 80%.
2023 s-a remarcat drept un an atipic, atingând un volum record de 240.700 mp de tranzacții de reînnoire și renegociere—de trei ori mai mult decât nivelul mediu din anii anteriori. Această creștere excepțională s-a datorat, parțial, deciziei unor companii de a iniția anticipat negocierile pentru reînnoire, înainte de expirarea contractelor, cu scopul de a optimiza suprafața ocupată și nivelul chiriei, asigurându-și astfel un nou ciclu contractual mai eficient financiar.
Cum au evoluat tranzacțiile de birouri în 2024?
2024 a fost un an al consolidării eforturilor de stabilizare a pieței. În Capitală, volumul de (Pre) Închirieri și Expansiuni a atins 187.000 mp, situându-se cu doar 6% sub media ultimilor trei ani.
Într-un context marcat nu doar de trei scrutinuri electorale interne, ci și de alegeri semnificative la nivel internațional, această evoluție poate fi considerată una destul de favorabilă.
Reînnoirile și Renegocierile rămân la un nivel relativ ridicat, depășind 157.000 mp. Deși înregistrează o scădere semnificativă față de 2023, volumul tranzacționat este aproape dublu comparativ cu media perioadei pre-pandemie.
Cele mai multe tranzacții de(Pre) Închiriere și Expansiune s-au înregistrat în segmentul spațiilor de 1.000-3.000 mp, unde s-au tranzacționat 74.400 mp, în creștere cu 32% față de 2023, dar și față de media ultimilor trei ani.
Această creștere nu s-a reflectat doar în volumul tranzacționat, ci și în numărul tranzacțiilor, care a urcat de la 38 în 2023 la 46 în 2024. Este un semnal pozitiv pentru piață, indicând o intensificare a relocărilor în rândul companiilor medii, de 1.000-3.000 mp și, implicit, un nivel mai ridicat de încredere și predictibilitate din partea acestora.
Pe locul al doilea, ca volum de spații tranzacționate în funcție de suprafață, s-a situat segmentul spațiilor de până la 1.000 mp, totalizând aproximativ 55.300 mp. Acesta a înregistrat o scădere de 5% față de 2023 și de 13% comparativ cu media ultimilor trei ani.
În ceea ce privește domeniile de activitate cu cel mai mare dinamism în 2024, companiile din IT&C și BPO și-au menținut poziția dominantă. Totuși, ponderea acestora a scăzut semnificativ, de la 45% în 2023 la 31% în 2024.
Pe locul al doilea se află companiile din domeniul serviciilor și bunurilor de consum, cu o pondere de 12%, în ușoară creștere față de anul anterior, urmate îndeaproape de serviciile profesionale, care au reprezentat 11% din volumul tranzacționat.
O tendință importantă observată în ultimii trei ani este declinul tranzacțiilor realizate de companii din sectorul medical și farma, a căror pondere a scăzut de la 25% în 2021 la doar 7-9% în anii următori.
Partener Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International, coordonator al diviziei Spatii de Birouri Corporate, cu 18 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.
In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]
Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]
River Development anunță că Instituția Internațională SEK își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]