Oportunitatile unei inchirieri in conditii de criza

In ciuda faptului ca toate segmentele imobiliare sunt afectate de criza, sectorul inchirierilor de birouri continua sa tina steagul sus. Exista miscare pe piata, chiar daca cererile au scazut cu 25-30% fata de anul trecut. Multi dintre clienti au costientizat faptul ca acum poti sa beneficiezi de oportunitati pe piata de birouri. Dupa ce piata a fost mult timp o piata a proprietarilor, a venit vremea chiriasilor care pot obtine conditii mult mai avantajoase fata de trecut.

Este momentul pentru o chirie mai mica, conditii comerciale mai bune, inclusiv implicarea proprietarului in amenajarea spatiului”, declara Irina Petrescu, partener ESOP.

Chirii mai mici

Nu mai e o noutate ca pe toate segmentele chiriile au scazut considerabil intre 15-25%, in comparatie cu 2008 pe fondul a doua cauze principale: supra-oferta din piata pe toate segmentele si diminuarea numarului de potentiali clienti pe fondul crizei. 

“Este adevarat ca o parte din clienti care nu au neparat o presiune de mutare astepta ca preturile sa scada si mai mult pentru a fi siguri ca obtin oferta cea mai buna. Poate fi si aceasta o strategie. In acelasi timp, daca se face o proiectie obiectiva in viitor se poate conveni o chirie care sa reflecte cat mai bine noua realitate si astfel se pot evita situatii in care se pierd oferte foarte bune existente acum in piata“, spune Irina Petrescu, partener ESOP.

Daca in cazul chiriasilor asteptarea este o strategie de inteles, in cazul proprietarilor este cea mai proasta decizie. In conditiile in care intreaga economie e pe un trend descendent, care se va mentine si in 2010 dupa estimarile noastre, este greu de crezut ca ne putem astepta la deal-uri mai bune pentru proprietari in viitorul apropiat iar pe de alta parte orice luna de neocupare a spatiului inseamna o pierdere pentru proprietar.

Conditii de inchiriere mai bune

Daca pana acum ceva timp proprietarii se rezumau la a da spatiul cel mult igenizat, restul amenajarilor fiind in sarcina chiriasilor, acum se poate discuta despre implicarea proprietarilor pentru a imparti cu chiriasul o parte din costurile de amenajare, mai ales a investitiilor care vor ramane in spatiu si ii vor creste valoarea (reteua de date-voce, conexiunea internet si de telefonie, sistemul de climatizare, daca nu exista etc)“, afirma Irina Petrescu, partener ESOP.

Conditii de inchiriere mai flexibile

Daca pana la sfarsitul lui 2008, cel putin in cazul cladirilor de birouri clasa A, erau conditii destul de rigide pentru chiriasi: avans 3 luni de chirie, garantie 3 luni de chirie, contract ferm pe 3-5 ani cu penalitati dure daca se pleaca inainte de termen, o parte din proprietari isi arata deschiderea pentru discutii si in acesta directie pe fondul lipsei de predictibilitate economica cu care se confrunta chiriasii si care ii fac sa fie mult mai precauti in asumarea unor clauze restrictive. Punctul forte pentru un chirias care incheie in aceste vremuri un contract este securizarea unei oferte bune atat din punctul de vedere al spatiului, dar si al conditiilor comerciale, pentru o perioada lunga de timp.

Chiriasii care inchiriaza in aceasta perioada pot beneficia de conditii mult mai avantajoase ca in anii trecuti, dar pe care le pot avea si dupa perioada crizei, daca stiu sa isi negocieze bine contractele cu proprietarii. Iar la acest capitol o firma de consultanta imobiliara specializata in astfel de tranzactii le poate fi de un real folos.“, afirma Irina Petrescu, partener ESOP.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

În București, în primele nouă luni din 2021, s-au căutat birouri mici, de până în 1.000 mp


Până la finalul lunii septembrie 2021 s-au închiriat mai multe spații de birouri noi, de până în 1.000 mp, decât în aceeași perioadă din 2020 și chiar din 2019 sau 2018, înainte de pandemie, potrivit unei analize realizare de compania imobiliara ESOP, pe baza datelor centralizate de principalii brokeri pe piața de birouri. În total, […]


Citeste mai mult

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult