Locatia determina chiriile

Locatia determina chirii in medie cu pana la 20% mai ridicate

Daca este stiut faptul ca in imobiliare, dintotdeauana cele mai importante 3 aspecte au fost “locatia, locatia si locatia”, in conditiile cresterii competitiei pe piata, acest criteriu devine si mai important decat in trecut. Bucurestiul (dar treptat, si orasele de provincie) parcurg drumul catre o piata imobiliara mai matura, ceea ce inseamna implicit mai multe optiuni si evolutii mai previzibile si ancorate in economic.

Ce se intampla in acest context cu proprietatile de pe piata birourilor si perceptia lor? In primul rand, apare o diferentiere a chiriilor imobilelor – care desi realizate la standarde de calitate similare – sunt semnificativ diferite, cu variatii de pana la 20% considerand o medie a principalelor zone din Bucuresti. Analizate la nivel individual, diferentele constatate in anumite situatii pot merge pana la 35-42%.

“Locatia primeaza si mai mult decat in trecut in stabilirea chiriei unui imobil, iar factori precum calitatea finisajelor si dotarilor, desi importanti, se situeaza pe un loc secund.” Astfel, o trecere in revista a preturilor practicate in diverse zone pentru imobile noi, de calitate superioara indica urmatoarele valori:

ZONA de NORD

  • Piata Presei Libere – Baneasa: 16-18 Eur/mp
  • Cladiri situate intre Piata Presei Libere si Aeroportul Baneasa 14-17 Eur/mp
  • Cladiri situate dupa Aeroportul Baneasa Bulevardul Pompei: 13-15 Eur/mp
  • Barbu Vacarescu: 14-17 Eur/mp
  • Pipera: 13-16 Eur/mp

ZONA Central-Nordica: Piata Charles de Gaulle, Piata Victoriei 17-20 Eur/m.p.

CENTRAL: Romana, Universitatii, Unirii 16-18 Eur/mp

ZONA Central-Vestica: Cotroceni, Grozavesti- Semanatoarea 14-18 Eur/mp

ZONA de VEST: Bulevardul Iuliu Maniu –Autostrada Bucuresti – Pitesti 12-14 Eur/mp

ZONA de EST: Republica – Theodor Pallady 11-13 Eur/m.p.

Astfel de evolutii sunt firesti, si ele sunt prezente si in cazul marilor orase europene. Cel mai evident exemplu este Londra, unde in timp ce in London City chiriile variaza intre 40-55 lire /mp, in West End acestea ating niveluri de 80-85 lire/mp.

Si in Paris exista o competitie puternica pentru cladirile situate in locatiile de prestigiu. In Central Business District (CBD) se percep chirii de 50-60 euro/mp, in timp ce in Defense chiria scade pana la 30-35 euro/mp. In sud-estul Europei se manifesta aceeasi tendinta insa diferentele sunt mult mai mici. O cladire de birouri din centrul Budapestei poate fi ocupata pentru o chirie de 17-20 euro/mp in timp ce in zonele non-centrale chiria atinge valori de 11-13 euro/mp. Situatia aceasta este valabila si pentru Varsovia: locatie centrala – 17-23 euro/mp; locatie non centrala – 13-15 euro/mp.

“Situatia din Romania se incadreaza deci in acelasi tipar de evolutie al pietei birourilor, in care ceea ce trebuie sa plateasca prioritar multi dintre clienti este locatia. Desigur ca chiriile cele mai ridicate se intalnesc in zonele foarte centrale si deosebit de vizibile, de tipul Pietelor/punctelor de convergenta a bulevardelor (Piata Victoriei, Piata Charles de Gaulle). O locatie buna inseamna, in primul rand, o infrastructura de transport eficienta (metroul fiind cel mai apreciat mijloc de transport public), si acces usor cu masinile private.

Alte caracteristici sunt desigur vecinatatile, facilitatile prezente in zona sau in apropiere (restaurante, zone de recreere, Sali de sport, parcuri etc), gradul de dezvoltare pe segmentul birourilor al acelei zone, prezenta anumitor puncte de referinta (fie ele institutii publice, de cultura, parcuri etc).” (Andreea Andrei, PR & Marketing Coordinator ESOP)


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Topul zonelor de birouri moderne, la sfârșitul lui 2021


Polul Centru-nord a trecut de 1,5 milioane de metri pătrați, iar zona Centru-vest este la mai puțin de jumătate. Cele mai multe spații de birouri moderne, de clasă A, se află  în polul de business Centru-nord (Aviatorilor, Floreasca, Expoziției), care a depășit pragul de 1.500.000 mp, potrivit unei monitorizări realizate de compania ESOP Consulting l […]


Citeste mai mult

Domeniul medical a depășit domeniul IT&C ca pondere în rândul chiriașilor de spații de birouri în 2021, pe piața bucureșteană


Domeniul medical a crescut ca pondere de la 3% din totalul contractelor de închiriere birouri în 2019, la 10% în 2020, primul an de pandemie și a ajuns la 23% în acest moment, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting. În plus, se înregistrează și o creștere a cererii totale venite din rândul companiilor medicale, acestea […]


Citeste mai mult

În București, în primele nouă luni din 2021, s-au căutat birouri mici, de până în 1.000 mp


Până la finalul lunii septembrie 2021 s-au închiriat mai multe spații de birouri noi, de până în 1.000 mp, decât în aceeași perioadă din 2020 și chiar din 2019 sau 2018, înainte de pandemie, potrivit unei analize realizare de compania imobiliara ESOP, pe baza datelor centralizate de principalii brokeri pe piața de birouri. În total, […]


Citeste mai mult