Locatia determina chiriile

Locatia determina chirii in medie cu pana la 20% mai ridicate

Daca este stiut faptul ca in imobiliare, dintotdeauana cele mai importante 3 aspecte au fost “locatia, locatia si locatia”, in conditiile cresterii competitiei pe piata, acest criteriu devine si mai important decat in trecut. Bucurestiul (dar treptat, si orasele de provincie) parcurg drumul catre o piata imobiliara mai matura, ceea ce inseamna implicit mai multe optiuni si evolutii mai previzibile si ancorate in economic.

Ce se intampla in acest context cu proprietatile de pe piata birourilor si perceptia lor? In primul rand, apare o diferentiere a chiriilor imobilelor – care desi realizate la standarde de calitate similare – sunt semnificativ diferite, cu variatii de pana la 20% considerand o medie a principalelor zone din Bucuresti. Analizate la nivel individual, diferentele constatate in anumite situatii pot merge pana la 35-42%.

“Locatia primeaza si mai mult decat in trecut in stabilirea chiriei unui imobil, iar factori precum calitatea finisajelor si dotarilor, desi importanti, se situeaza pe un loc secund.” Astfel, o trecere in revista a preturilor practicate in diverse zone pentru imobile noi, de calitate superioara indica urmatoarele valori:

ZONA de NORD

  • Piata Presei Libere – Baneasa: 16-18 Eur/mp
  • Cladiri situate intre Piata Presei Libere si Aeroportul Baneasa 14-17 Eur/mp
  • Cladiri situate dupa Aeroportul Baneasa Bulevardul Pompei: 13-15 Eur/mp
  • Barbu Vacarescu: 14-17 Eur/mp
  • Pipera: 13-16 Eur/mp

ZONA Central-Nordica: Piata Charles de Gaulle, Piata Victoriei 17-20 Eur/m.p.

CENTRAL: Romana, Universitatii, Unirii 16-18 Eur/mp

ZONA Central-Vestica: Cotroceni, Grozavesti- Semanatoarea 14-18 Eur/mp

ZONA de VEST: Bulevardul Iuliu Maniu –Autostrada Bucuresti – Pitesti 12-14 Eur/mp

ZONA de EST: Republica – Theodor Pallady 11-13 Eur/m.p.

Astfel de evolutii sunt firesti, si ele sunt prezente si in cazul marilor orase europene. Cel mai evident exemplu este Londra, unde in timp ce in London City chiriile variaza intre 40-55 lire /mp, in West End acestea ating niveluri de 80-85 lire/mp.

Si in Paris exista o competitie puternica pentru cladirile situate in locatiile de prestigiu. In Central Business District (CBD) se percep chirii de 50-60 euro/mp, in timp ce in Defense chiria scade pana la 30-35 euro/mp. In sud-estul Europei se manifesta aceeasi tendinta insa diferentele sunt mult mai mici. O cladire de birouri din centrul Budapestei poate fi ocupata pentru o chirie de 17-20 euro/mp in timp ce in zonele non-centrale chiria atinge valori de 11-13 euro/mp. Situatia aceasta este valabila si pentru Varsovia: locatie centrala – 17-23 euro/mp; locatie non centrala – 13-15 euro/mp.

“Situatia din Romania se incadreaza deci in acelasi tipar de evolutie al pietei birourilor, in care ceea ce trebuie sa plateasca prioritar multi dintre clienti este locatia. Desigur ca chiriile cele mai ridicate se intalnesc in zonele foarte centrale si deosebit de vizibile, de tipul Pietelor/punctelor de convergenta a bulevardelor (Piata Victoriei, Piata Charles de Gaulle). O locatie buna inseamna, in primul rand, o infrastructura de transport eficienta (metroul fiind cel mai apreciat mijloc de transport public), si acces usor cu masinile private.

Alte caracteristici sunt desigur vecinatatile, facilitatile prezente in zona sau in apropiere (restaurante, zone de recreere, Sali de sport, parcuri etc), gradul de dezvoltare pe segmentul birourilor al acelei zone, prezenta anumitor puncte de referinta (fie ele institutii publice, de cultura, parcuri etc).” (Andreea Andrei, PR & Marketing Coordinator ESOP)


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult