Tranzactii spatii de birouri in 2013

In TOPUL ORASELOR, primele trei locuri sunt ocupate de Bucuresti, Iasi si Sibiu

tranzactii-birouri-primele-trei-trimestre-2013-2In afara Bucurestiului, in primele trei trimestre din 2013 au fost tranzactionati 14.153 mp, pe primul loc fiind orasul Iasi, cu 4.420 mp, pe locul doi Sibiul (3.900 mp) si pe locul trei orasul Cluj Napoca (3.500 mp).

Acesta reprezinta cel mai mare volum de tranzactii de birouri din afara Capitalei, primele noua luni din 2013 depasind ca volum recordul de 10.572 mp inregistrati in 2011. Fata de 2012, in primele noua luni din 2013 s-au tranzactionat aproape de trei ori mai multe spatii de birouri in afara Capitalei.

Timisoara detine recordul ca numar de tranzactii, 6 in total – doua in trimestrul trei si patru in trimestrul doi, in total acestea au adunat insa doar 2.053 mp, ceea ce pozitioneaza Orasul de pe Bega pe locul patru in topul oraselor din afara Bucurestiului si pe locul cinci, daca luam in calcul si Capitala.

„Iasiul este primul in topul la noua luni din 2013, pentru ca este un centru universitar important, dar mai ales pentru ca in ultima perioada aici s-au livrat proiecte importante de birouri care au marit suprafata spatiile de birouri de calitate. Dar competitia intre orase continua. Un client care intentioneaza sa deschida un call center cauta in acest moment concomitent un spatiu de birouri de 2.000 mp in Cluj Napoca si Timisoara, urmand sa ia o decizie dupa ce va analiza selectia de oferte pe ambele orase si de cateva criterii legate de piata munci din cele doua orase”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

tranzactii-birouri-primele-trei-trimestre-2013-1EVOLUTIE FATA DE ANII PRECEDENTI:

2013 este cel mai bun an la inchirierea de birouri, suma spatiilor inchiriate numai in primele noua luni din 2013 depasind cu mult suprafata de anul trecut si recordul din 2011 (conform graficului de mai jos).

ISTORIC AL EXTINDERILOR DE BIROURI DIN TARA

Una din principalele cauze ale acestei extinderi in afara Bucurestiului o constituie competitia in crestere pe piata muncii, in special pe segmentul IT & Telecomunicatii. Daca inainte de criza companiile preferau sa aiba sediul central sau operativ aproape in exclusivitate in Bucuresti, din 2010 marile orase au inceput sa fie si ele cautate, mai ales pentru birouri pentru companii de IT sau back office pentru servicii de consultanta.

In 2010, in Brasov, Cluj Napoca, Iasi, Ploiesti si Timisoara s-au inchiriat in total spatii care au totalizat 9.460 mp. Cel mai mare spatiu s-a inchiriat la Cluj Napoca, o suprafata de 4.000 mp de catre ING Insurance, dar cele mai multe tranzactii s-au realizat insa in Timisoara. Un client vedeta a fost compania Amazon, care si-a ales un sediu la Iasi, unde a inchiriat 1.400 mp.

In 2011, volumul total al tranzactiilor din afara Capitalei a crescut usor fata de 2010, la 10.572 mp. Printre clientii notabili in 2011 s-au numarat Cargill, Volskbank si Amera. 2012 a fost un an mai putin productiv pentru inchirierea spatiilor de birouri in tara, in afara Bucurestiului. In total s-au inchiriat doar 4.958 mp, orase cautate fiind Sibiu, Timisoara si Cluj Napoca.

Comunicat de presa ESOP Consulting
23 octombrie 2013


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult

Piața spațiilor de birouri în trimestrul trei a fost trasă în sus de renegocieri


În trimestrul trei din 2020, abia încheiat, piața închirierilor de birouri a cumulat 56.730 mp și s-a apropiat ca volum de același trimestru din 2019, reprezentând circa 88% din acea perioadă, potrivit unei analize realizate de compania ESOP Consulting. Pentru mai mult de jumătate dintre aceste spații, chiriașii au preferat să rămână în aceleași clădiri […]


Citeste mai mult

Tranzacțiile mari de birouri, de peste 10.000 mp au fost realizate doar de companii din domeniile IT&C și Financiar, în 2019


• Împărțirea pieței de birouri după mărimea spațiilor noi tranzacționate: marii chiriași de birouri au dominat piața în 2019, în București, segmentul tranzacțiilor cu suprafețe de peste 10.000 mp cumulând cel mai mare volum de spații noi tranzacționate • 75% din marii chiriași au fost din domeniul IT&C și 25% din domeniul Financiar Șapte tranzacții […]


Citeste mai mult

Adaugati un comentariu nou

*/ ?>