Chiriile spatiilor de birouri de clasa A si B in Bucuresti

In Bucuresti, chiriile spatiilor de birouri de clasa A si B din zona de vest se apropie de cele din zona centru-nord

Comunicat de presa ESOP Consulting

  • Volumul diferentiat de spatii de birouri –consistent in zona de centru-nord, respectiv restrans in zona de centru-vest – a generat la inceput de 2014 o apropiere semnificativa a chiriilor celor doua zone, devenind comparabile.
  • In zona ultracentrala chiriile in cladiri de birouri au scazut usor si totodata si in zonele de sud si est.
  • In 2014, previzionam o stabilitate a chiriilor in majoritatea sub-pietelor din Bucuresti.

I. Cum au evoluat chiriile in centre de afaceri

In 2014, chiriile medii de prezentare a spatiilor de birouri in centre de afaceri din Bucuresti variaza intre 7 euro/mp/luna, pentru spatii de clasa C in Sud, Est si Nord si 17 euro/mp/luna, pentru spatii de birouri de clasa A in Centru-Nord.

piata-birourilor-inceput-an-2014-15Proprietatile prime (clasa A sau B) din zona de centru-nord au inregistrat scaderi usoare, cu 0,5- 1 euro/mp/luna, pe fondul unui volum semnificativ al spatiilor disponibile si al celor in curs de livrare. La polul opus, zona de centru-vest, in care optiunile sunt deosebit de limitate iin momentul de fata, a inregistrat un usor reviriment al chiriilor, de pana in 1 euro/mp.

„In 2013, conform ultimului raport de piata al firmei ESOP, chiriile s-au mentinut la un nivel relativ stabil, cu usoare ajustari, atat in sensul scaderii, cat si al cresterii, insa in marje de maxim plus/minus 10%. Ajustarile au intervenit in functie de anumiti factori specifici, cum ar fi calitatea spatiului, perioada de neocupare si spatiile disponibile in cladiri similare invecinate. In 2014, previzionam ca va exista o stabilitate a chiriilor in majoritatea sub-pietelor din Bucuresti iar posibile fluctuatii (de 5-10%) vor exista in situatii punctuale, de zone sau cladiri cu nivel ridicat de neocupare”, declara Mirela Raicu, Manager Divizie Birouri Corporate in cadrul ESOP Consulting l CORFAC International.

Unde au crescut si unde au scazut chiriile birourilor din Bucuresti

Apropierea de metrou, oferta limitata si ponderea mare a chiriasilor din domeniul de activitate IT&C au fost principalele motive care au determinat majorarile de chirii din zona centru-vest din Bucuresti, la inceput de 2014, nivelul chiriilor solicitate ajungand la 15-16 Euro/mp.

Oferta limitata din perimetrul zonei centru-vest, precum si faptul ca aceasta zona este preferata de firmele de IT & C (segmentul cel mai dinamic al cererii de birouri, ce a generat 37% din tranzactiile cu sedii noi din 2013), au determinat cea mai redusa rata de neocupare pentru spatiile de calitate superioara (clasa A si B+), sub 5%.

In zona ultracentrala, chiriile de prezentare au scazut in medie cu 1-2 euro/mp/luna pe categoriile de spatii cu clasa A si B, in contextul in care in aceste zone nu au existat livrari de proiecte noi semnificative, ci vorbim in special de cladiri livrate in urma cu 5-8 ani. In schimb, vilele in perimetrul ultracentral s-au mentinut la acelasi nivel cu inceputul anului trecut.

O usoara scadere a chiriilor a avut loc in zona de centru- nord, pe fondul unui volum consistent de spatii de birouri disponibile in piata sau aflate in curs de constructie.

Chiriile de prezentare a centrelor de afaceri din Centru-Nord (in special perimetrul Barbu Vacarescu – Calea Floreasca) au inregistrat fata de anul precedent usoare scaderi pentru imobilele de clasa A, cuprinse intre 0,5-1 euro/mp/luna. Cu toate acestea, spatiile de birouri din zona centru-nord raman in continuare pe primul loc in ceea ce priveste nivelul chiriei, depasindu-le chiar si pe cele ultracentrale. Zona este totodata cel mai dinamic perimetru al Capitalei, iar deschiderea mall-ului Promenada (la finalul anului 2013) a crescut atractivitatea si confortul pentru angajatii companiilor (potential) chiriase.

Zonele de est si de sud au inregistrat o usoara scadere in nivelul chiriei de prezentare a spatiilor de clasa superioara, de la valori de 11-13 Euro/mp, catre valori de 10-12 Euro/mp, ca urmare a cererii scazute.

II. Chiriile in vile sunt mai mici decat cele in centre de afaceri

Spatiile de birouri in vile au pastrat un nivel de chirie relativ constant fata de inceputul anului 2013, cu mici fluctuatii pe zone – au crescut usor in Vest si au scazut usor in Centru-Nord, Est si Sud, pe categoriile de vile premium.

piata-birourilor-inceput-an-2014-16Vilele sunt mai ieftine la inchiriere decat centrele de afaceri, chiar si vilele premium se inchiriaza la nivelul de pret al centrelor de afaceri de clasa B sau chiar C. In 2013, vilele de patrimoniu, cu arhitectura interbelica ce au ajuns la chirii de 10-12 euro/mp/luna, in urma negocierilor au fost cele mai cautate de firme, devenind si obiectul unor contracte de inchiriere in termeni avantajosi.

Intregul raport de piata pe 2013-2014 al ESOP Consulting il gasiti in sectiunea Studii de Piata, aici fiind trecute in revista si analizate atat cererea, impartita pe domenii de activitate si categorii de tranzactii, cat si oferta, detaliata pe zone si categorii de imobile.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult