Chiriile spatiilor de birouri de clasa A si B in Bucuresti

In Bucuresti, chiriile spatiilor de birouri de clasa A si B din zona de vest se apropie de cele din zona centru-nord

Comunicat de presa ESOP Consulting

  • Volumul diferentiat de spatii de birouri –consistent in zona de centru-nord, respectiv restrans in zona de centru-vest – a generat la inceput de 2014 o apropiere semnificativa a chiriilor celor doua zone, devenind comparabile.
  • In zona ultracentrala chiriile in cladiri de birouri au scazut usor si totodata si in zonele de sud si est.
  • In 2014, previzionam o stabilitate a chiriilor in majoritatea sub-pietelor din Bucuresti.

I. Cum au evoluat chiriile in centre de afaceri

In 2014, chiriile medii de prezentare a spatiilor de birouri in centre de afaceri din Bucuresti variaza intre 7 euro/mp/luna, pentru spatii de clasa C in Sud, Est si Nord si 17 euro/mp/luna, pentru spatii de birouri de clasa A in Centru-Nord.

piata-birourilor-inceput-an-2014-15Proprietatile prime (clasa A sau B) din zona de centru-nord au inregistrat scaderi usoare, cu 0,5- 1 euro/mp/luna, pe fondul unui volum semnificativ al spatiilor disponibile si al celor in curs de livrare. La polul opus, zona de centru-vest, in care optiunile sunt deosebit de limitate iin momentul de fata, a inregistrat un usor reviriment al chiriilor, de pana in 1 euro/mp.

„In 2013, conform ultimului raport de piata al firmei ESOP, chiriile s-au mentinut la un nivel relativ stabil, cu usoare ajustari, atat in sensul scaderii, cat si al cresterii, insa in marje de maxim plus/minus 10%. Ajustarile au intervenit in functie de anumiti factori specifici, cum ar fi calitatea spatiului, perioada de neocupare si spatiile disponibile in cladiri similare invecinate. In 2014, previzionam ca va exista o stabilitate a chiriilor in majoritatea sub-pietelor din Bucuresti iar posibile fluctuatii (de 5-10%) vor exista in situatii punctuale, de zone sau cladiri cu nivel ridicat de neocupare”, declara Mirela Raicu, Manager Divizie Birouri Corporate in cadrul ESOP Consulting l CORFAC International.

Unde au crescut si unde au scazut chiriile birourilor din Bucuresti

Apropierea de metrou, oferta limitata si ponderea mare a chiriasilor din domeniul de activitate IT&C au fost principalele motive care au determinat majorarile de chirii din zona centru-vest din Bucuresti, la inceput de 2014, nivelul chiriilor solicitate ajungand la 15-16 Euro/mp.

Oferta limitata din perimetrul zonei centru-vest, precum si faptul ca aceasta zona este preferata de firmele de IT & C (segmentul cel mai dinamic al cererii de birouri, ce a generat 37% din tranzactiile cu sedii noi din 2013), au determinat cea mai redusa rata de neocupare pentru spatiile de calitate superioara (clasa A si B+), sub 5%.

In zona ultracentrala, chiriile de prezentare au scazut in medie cu 1-2 euro/mp/luna pe categoriile de spatii cu clasa A si B, in contextul in care in aceste zone nu au existat livrari de proiecte noi semnificative, ci vorbim in special de cladiri livrate in urma cu 5-8 ani. In schimb, vilele in perimetrul ultracentral s-au mentinut la acelasi nivel cu inceputul anului trecut.

O usoara scadere a chiriilor a avut loc in zona de centru- nord, pe fondul unui volum consistent de spatii de birouri disponibile in piata sau aflate in curs de constructie.

Chiriile de prezentare a centrelor de afaceri din Centru-Nord (in special perimetrul Barbu Vacarescu – Calea Floreasca) au inregistrat fata de anul precedent usoare scaderi pentru imobilele de clasa A, cuprinse intre 0,5-1 euro/mp/luna. Cu toate acestea, spatiile de birouri din zona centru-nord raman in continuare pe primul loc in ceea ce priveste nivelul chiriei, depasindu-le chiar si pe cele ultracentrale. Zona este totodata cel mai dinamic perimetru al Capitalei, iar deschiderea mall-ului Promenada (la finalul anului 2013) a crescut atractivitatea si confortul pentru angajatii companiilor (potential) chiriase.

Zonele de est si de sud au inregistrat o usoara scadere in nivelul chiriei de prezentare a spatiilor de clasa superioara, de la valori de 11-13 Euro/mp, catre valori de 10-12 Euro/mp, ca urmare a cererii scazute.

II. Chiriile in vile sunt mai mici decat cele in centre de afaceri

Spatiile de birouri in vile au pastrat un nivel de chirie relativ constant fata de inceputul anului 2013, cu mici fluctuatii pe zone – au crescut usor in Vest si au scazut usor in Centru-Nord, Est si Sud, pe categoriile de vile premium.

piata-birourilor-inceput-an-2014-16Vilele sunt mai ieftine la inchiriere decat centrele de afaceri, chiar si vilele premium se inchiriaza la nivelul de pret al centrelor de afaceri de clasa B sau chiar C. In 2013, vilele de patrimoniu, cu arhitectura interbelica ce au ajuns la chirii de 10-12 euro/mp/luna, in urma negocierilor au fost cele mai cautate de firme, devenind si obiectul unor contracte de inchiriere in termeni avantajosi.

Intregul raport de piata pe 2013-2014 al ESOP Consulting il gasiti in sectiunea Studii de Piata, aici fiind trecute in revista si analizate atat cererea, impartita pe domenii de activitate si categorii de tranzactii, cat si oferta, detaliata pe zone si categorii de imobile.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult