Sedii noi in cladiri de birouri

Firmele «de apartament» incep sa se mute in cladiri de birouri

Micii intreprinzatori renunta treptat la sediile din blocurile de locuinte sau case, mutandu-se in cladiri speciale de birouri, iar dezvoltatorii si-au adaptat oferta la necesitatile IMM.

Anunturi de genul “inchiriez spatiu in imobil nou de birouri, 130 de metri patrati, 22 de euro pe metru patrat” au inceput sa fie din ce in ce mai frecvente pe site-urile si in publicatiile cu oferte imobiliare. Daca in ultimii ani piata spatiilor de birouri a fost dominata de firmele mari, care aveau nevoie de sedii moderne si de suprafete mari, acum astfel de clienti sunt din ce in ce mai greu de gasit.

De partea cealalta, evolutia chiriilor si a preturilor imobilelor rezidentiale a facut ca spatiile moderne de birouri sa devina mai atractive pentru companiile mici, care pana acum erau cunoscute drept “firme de apartament”.
Jucatorii de pe piata imobiliara confirma tendinta de crestere a cererii pentru spatii mici, pretabile sediilor de firme cu mai putin de 100 de angajati. Pe piata au aparut developeri care construiesc sedii de birouri cu suprafete mai reduse, de 500-700 mp pe etaj si destinate IMM-urilor ale caror necesitati nu depasesc aceste suprafete.

Noi incercam sa oferim aceasta oportunitate celor interesati. Daca si inainte se mai gaseau spatii mai mici de inchiriat, acum noutatea o reprezinta vanzarea de spatii de birouri pe suprafete mici, in vederea acoperirii unui segment al cererii. Cei interesati de aceste proprietati sunt utilizatorii finali, si nu investitorii“, afirma Cristina Rosca, corporate & residential department manager al agentiei imobiliare RealTime.

Trei optiuni pentru inchiriere Mirela Raicu, corporate senior consultant al companiei imobiliare Esop Consulting, spune ca cererea pentru astfel de spatii a crescut in ultimii ani, depasind, practic, cu mult oferta. Chiria pentru un apartament de trei-patru camere, situat intr-o zona centrala sau semi-centrala si cu acces la mijloacele de transport a ajuns la cel putin 700-800 de euro pe luna.

Casele si vilele care s-ar preta drept sedii de firma pot fi inchiriate cu 2.000-3.000 de euro pe luna. Intr-un imobil nou de birouri, inchirierea unui spatiu de 130-150 de metri patrati costa intre 2.800 si 3.800 de euro lunar. Majoritatea sediilor de birouri sunt amplasate in apropierea unor hub-uri de transport (statii de metrou, aeroport), pot fi amenajate modern si compartimentate dupa nevoi.

Astfel de spatii au si dezavantaje: perioada de inchiriere solicitata este mai lunga (trei ani ca medie si cinci ani pentru spatiile clasa A), iar cheltuielile cu serviciile de mentenanta si utilitati se adauga la chirie, suma fiind cuprinsa intre 2,5 euro/mp si 3,5 euro/mp. Chirias sau proprietar? Pentru firmele care nu au nevoie de hale sau sedii special-amenajate si vor sa plateasca mai putini bani la stat, specialistii recomanda inchirierea sediilor.

“Costul chiriei este deductibil integral in momentul inregistrarii in contabilitate. In cazul unui imobil in proprietate, nu este deductibila decat amortizarea”, explica avocatul Gabriel Biris, specializat in fiscalitate, partener la firma Biris-Goran. De exemplu, puteti avea drept sediu o vila contra unei chirii de 2.000 de euro pe luna, sau, in varianta achizitiei, platind un pret de 250.000 de euro. In cazul chiriei, deduceti la calculul impozitului pe profit toata suma. In cazul achizitiei, cheltuiala lunara pe care o puteti inregistra este de doar 520 de euro (aferenta unei amortizari pe 40 de ani).

“Din punct de vedere comercial, achizitiile sunt avantajoase doar intr-o perioada de crestere a preturilor”, precizeaza Biris. Din cauza costurilor ridicate, firmele incep sa abandoneze ideea de sediu propriu. Un exemplu este retailerul IT Flamingo, care incearca sa-si vanda sediul din Otopeni de circa un an de zile, dupa ce compania s-a relocat din acea zona. «Avantajul inchirierii este ca toata suma platita este deductibila.» Gabriel Biris, partener la firma de avocatura Biris-Goran 20% Nivelul chiriilor a crescut cu o medie de 20% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Analistii estimeaza ca vor ramane in acesta zona pe parcursul intregului an. In prezent, se platesc pentru imobilele de clasa superioara intre 18 si 25 de euro/mp/luna. 1.500 mp Suprafetele cel mai des inchiriate sunt de 1.500 – 2.000 mp. Unii beneficiari prefera totusi sa subinchirieze spatii de 100-400 mp pentru companii mai mici, amortizandu-si astfel o parte din cheltuieli.

Sursa: Capital


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Piața spațiilor de birouri în trimestrul trei a fost trasă în sus de renegocieri


În trimestrul trei din 2020, abia încheiat, piața închirierilor de birouri a cumulat 56.730 mp și s-a apropiat ca volum de același trimestru din 2019, reprezentând circa 88% din acea perioadă, potrivit unei analize realizate de compania ESOP Consulting. Pentru mai mult de jumătate dintre aceste spații, chiriașii au preferat să rămână în aceleași clădiri […]


Citeste mai mult

Tranzacțiile mari de birouri, de peste 10.000 mp au fost realizate doar de companii din domeniile IT&C și Financiar, în 2019


• Împărțirea pieței de birouri după mărimea spațiilor noi tranzacționate: marii chiriași de birouri au dominat piața în 2019, în București, segmentul tranzacțiilor cu suprafețe de peste 10.000 mp cumulând cel mai mare volum de spații noi tranzacționate • 75% din marii chiriași au fost din domeniul IT&C și 25% din domeniul Financiar Șapte tranzacții […]


Citeste mai mult

Cum s-ar îmbunătăți condițiile de lucru la birou pentru 200.000 angajați din București


În București, peste 200.000 de angajați lucrează în clădiri de birouri construite de firme private, care au o vechime mai mare de 10 ani și peste 250.000 de angajați sunt în clădiri de birouri inaugurate în ultimii 10 ani, potrivit unei analize realizate de compania imobiliară ESOP Consulting l CORFAC International. Chiriașii caută clădiri noi […]


Citeste mai mult

Adaugati un comentariu nou

*/ ?>