Din ce domenii provin chiriașii de birouri

Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021.

Un exemplu în acest sens este extinderea firmei de consultanță 3BG, care si-a triplat suprafața în ultimul an de activitate și se mută pe un etaj întreg în clădirea de birouri Unirii View. 3BG oferă servicii pentru comerțul electronic, prin platforma Amazon – cel mai mare marketplace din lume.

„În anul 2020 am înregistrat rezultate spectaculoase, pe fondul accelerării comerțului online la nivel global. Serviciile oferite de 3BG au contribuit la creșterea vânzărilor partenerilor și colaboratorilor noștri, în principal pe platforma Amazon. Noul spațiu de birouri a fost ales pentru a spori confortul și protecția angajaților 3BG, ținând cont și de perspectivele de dezvoltare ale firmei. Considerăm că cele mai bune rezultate profesionale se obțin prin interacțiunea fizică a întregii echipe, de aceea am ales un sediu reprezentativ pentru noi. Pe măsură ce situația sanitară va permite, întreaga echipă va putea reveni în forma fizică la birou” afirmă Halasz Tamas, CEO al companiei 3BG.

3BG este un exemplu de extindere a spațiului de birouri, care a realizat trecerea de la un birou într-o vilă, la unul într-o clădire de birouri de clasă A, situată în zona ultracentrală a Capitalei. Compania a ales să securizeze acum un sediu nou datorită oportunităților oferite de piață. În acest moment, există și companii străine care se pregătesc să intre pe piața românească, care tatonează terenul și care ar putea da un nou suflu pieței închirierii de birouri în 2021 și în 2022. Sunt vizate în special clădiri de birouri de clasă A. Sperăm ca acest val să poată contracara cererile de micșorare a spațiilor venite de la companiile care au scos spații la sub-închiriere și 2021 să fie un an mai bun decât 2020, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International, prin intermediul căreia s-a realizat tranzacție din Unirii View.

Domeniul IT&C a dat mai mulți pași înapoi, după ce în 2019 înregistrase un record al închirierilor de birouri

Cea mai mare scădere a cererii pentru spații de birouri de închiriat s-a înregistrat în 2020 în domeniul IT&C, in timp ce domeniul farmaceutic și-a triplat volumul de spațiu închiriat. Anul trecut, spațiile închiriate de companii din IT&C au scăzut de la circa 150.000 mp, la circa 30.000 mp, iar ponderea lor în totalul pieței s-a micșorat de la 50%, in 2019, la 30%.

„În 2021, acest domeniu ar putea să își revină parțial, dacă vor intra pe piață companiile care iau în calcul mutarea operațiunilor în România ca urmare a Brexitului sau cele care au observat că infrastructura de internet din Romania a ajutat firmele să lucreze foarte bine și in varianta lucrului de acasă (în perioada de carantină) și in varianta hibridă, în perioadele de stare de alertă” considera Alexandru Petrescu de la ESOP.

Despre 3BG

Echipa 3BG este alcătuită din tineri profesioniști specializați în Dezvoltare de Produse, Branding, Strategie de Marketing Digital și Social Media, Design Grafic și Consultanță în e-commerce. Suntem un mix eclectic de oameni de creație și specialiști în marketing, având o abordare strategică bazată pe analize de date agregate din multiple platforme digitale. Oferim servicii de comerț on-line, prin platforma Amazon – cea mai mare platformă de e-commerce din lume. Suntem singura companie din România care asigură servicii complete de gestionare all-in-one a brandurilor proprii și ale comercianților din acest marketplace, fiind dedicați dezvoltării și creșterii acestor branduri pe cea mai mare piață din lume. 


Alexandru Petrescu

Managing Partner si Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International cu 20 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.

Postari similare

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult

5 moduri de lucru hibrid pentru a facilita revenirea la birou


Cu un context pandemic mai relaxat, inclusiv fără obligativitatea purtării măștilor în interior, companiile, alături de angajați, decid dacă folosesc în continuare sistemul de muncă hibrid si care dintre cele 5 moduri de lucru hibrid li se potriveste cel mai bine. Este posibil ca angajații să fi lucrat din mai multe locuri în această perioadă […]


Citeste mai mult