Cladiri de birouri pentru IMM-uri

Din 2013, IMM-urile au facilitati la inchirierea birourilor din cladirile construite cu bani europeni. ESOP este agent exclusiv

Printre facilitati se numara asigurarea receptiei, pazei si protectiei, serviciilor IT integrate gratuite, accesul la un centru de copiere si sali complet echipate de meeting si/sau training de catre proprietarii cladirilor care au accesat fondurile europene.

  • I. Despre program
  • II. Ce firme se pot incadra in conditiile de inchiriere speciale, pentru IMM-uri
  • III. Ce facilitati si servicii gratuite sunt oferite chiriasilor IMM-uri

I. Despre program

In Bucuresti cinci cladiri de birouri au disponibile la inchiriere sau pre-inchiriere spatii cofinantate din bani europeni, prin programul Axa prioritara 4 “Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local”, derulat de catre Ministerul Dezvoltarii Locale si Turismului, cu principala conditie ca o anumita cota din spatiile de birouri rezultate sa fie tranformate in incubatoare de afaceri, respectiv sa fie inchiriate numai pentru companiile mici si mijlocii, inclusiv catre start-up-uri.Obiectivul pe termen lung al acestui program este crearea structurilor de sprijinire a afacerilor in scopul atragerii investitiilor si dezvoltarii economice durabile si reducerea ratei somajului.

„Este o reala oportunitate pentru IMM-urile romanesti posibilitatea de a inchiria sediul intr-un astfel de centru pentru dezvoltarea si sprijinirea afacerilor. Conform unui studiu al Comisiei Europene, in Europa exista 23 milioane de IMM-uri, acestea fiind considerate «seva» dezvoltarii durabile, pentru ca ele au creat 80% din noile locuri de munca, in ultimii cinci ani.

Credem ca si in Romania centrele pentru sprijinirea afacerilor, destinate IMM-urilor, vor avea un impact pozitiv la nivelul reducerii costurilor fixe ale firmelor pentru a le oferi posibilitatea sa investeasca mai mult in dezvoltare si ne bucuram ca suntem promotorii unor astfel de solutii in piata”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting | CORFAC International.

In Bucuresti, in perioada 2011-2012 au fost avizate initial sapte proiecte, cu suprafete incepand de la aproximativ 1.800 mp pana la 15.000 mp, conform analizei de piata realizate de ESOP Consulting, lider pe piata inchirierii de spatii de birouri pentru companiile medii, si brandul romanesc numarul 1 pe piata spatiilor de birouri.

Dintre acestea doar cinci au ramas in implementare, finantarea unuia dintre proiecte fiind reziliata si un proiect fiind in stand-by. In acest an se finalizeaza primele trei centre de afaceri de acest tip, primele contracte de inchiriere pentru IMM-uri fiind semnate inca de la sfarsitul anului trecut.

  • La primul proiect lansat pe piata, CSDA Siriului (foto 1) cota de spatii cu facilitati pentru IMM-uri a fost deja inchiriata prin intermediul ESOP Consulting l CORFAC International, cu doua luni inainte de receptia cladirii.
    Proiectul este situat in zona Aviatiei, la 7-8 minute distanta de metroul Aurel Vlaicu.
    .
  • Pentru cel de-al doilea proiect, WEST Gate (foto2), ESOP Consulting l CORFAC International a fost desemnat brokerul exclusiv pentru inchirierea spatiilor destinate IMM-urilor, cu o suprafata totala de 5.000 mp, la sfarsitul saptamanii trecute. Spatiile destinate IMM-urilor sunt disponibile imediat, cladirea fiind finalizata la inceputul acestui an. Centrul pentru sprijinirea afacerilor din cadrul West Gate ofera firmelor mici si mijlocii, aflate la inceput de drum sau in plina dezvoltare, posibilitatea de a se alatura unor chiriasi emblematici din randul multinationalelor, printre care se numara Citibank, Ericsson, Siemens, Accenture, BRD, Alpha Bank, PPD Romania si multe alte nume sonore.
    .
    West Gate, in care se afla centrul pentru sprijinirea afacerilor de 5.000 mp, este un important business park situat in zona Militari, langa statia de metrou Pacii, cu ansamblu rezidential integrat, reunind noua imobile de birouri de clasa superioara, de aproximativ 15.000 mp fiecare (ce vor livra un total de 125.000 mp) si patru blocuri de locuinte. Alaturi de aceste functiuni, parcul va oferi intr-o etapa ulterioara si servicii integrate pentru chiriasii sai: hotel, sali de conferinta, restaurante, centru sportiv, banci, gradinita.
    .
  • Un al treilea proiect (foto 3), cu o suprafata inchiriabila mai mica, de 2.350 mp, se construieste in zona Unirii-Calea Calarasilor, urmand a fi dat in folosinta la sfarsitul anului 2013. Celelalte doua proiecte de birouri care includ si spatii disponibile pentru IMM-uri se afla in zonele Mihai Bravu si Floreasca.

II. Ce firme se pot incadra in conditiile de inchiriere speciale, pentru IMM-uri

Chiar daca la prima vedere am fi tentati sa credem ca putine firme se pot incadra in conditiile de inchiriere, adevarul este insa ca multe companii din Romania corespund criteriilor de IMM (Intreprinderi Mici si Mijlocii). O firma potential chiriasa trebuie sa aiba pana in 249 angajati, o cifra de afaceri de pana in 50 milioane de euro si active de pana in 43 milioane de euro.

Conform Legii nr. 346/2004, art. 4 sunt considerate IMM-uri:

  • intreprinderi mijlocii – au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro;
  • intreprinderi mici – au intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei;
  • microintreprinderi – au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei.

III. Ce facilitati si servicii gratuite sunt oferite chiriasilor IMM-uri

Astfel de centre de afaceri ofera o serie de avantaje potentialilor chiriasi, mai exact acces gratuit la o serie de facilitati precum: sali de intalniri, sali de conferinte complet echipate, servicii internet, bucatarioare complet mobilate si utilate etc.

“Companiile ce au inchiriat pana in prezent spatii in centre de dezvoltare si sprijinire a afacerilor prin ESOP au apreciat in mod deosebit nivelul competititv al chiriei (de exemplu la West Gate chiria pentru IMM-uri este cu pana la 40% mai mica), calitatea deosebit de ridicata a spatiilor si accesul la diversele facilitati cu valoare adaugata mare”, a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP.

Facilitatile difera de la proiect la proiect, in functie de marimea finantarii din bani europeni, care se rasfrange in dimensiunea centrului pentru sprijinirea afacerilor.

De exemplu, serviciile si facilitati puse la dispozitia IMM-urilor de catre West Gate sunt receptie, paza si protectie, sistem monitorizare CCTV, servicii de banking (bancomat), retea broadband, IP voce si date, servicii de curatenie, lift, sistem climatizare, sistem anti-incendiu, servicii IT (de ex. retelistica, mentenanta), acces la sala training/prezentare produs, sala meeting si organizare evenimente de networking.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult