Apartamentele in blocuri individuale

Dilema viitorului proprietar: bloc sau cartier

Apartamentele in blocuri individuale sint mai ieftine, dar ansamblurile rezidentiale ofera mai multe facilitati. Oferta de locuinte noi este compusa, intr-o proportie covirsitoare, din doua tipuri de unitati locative: apartamentele in ansambluri rezidentiale si cele in blocuri individuale.

Cele mai multe cereri, aproximativ 80%, sint inregistrate din rindul reprezentantilor clasei medii si medii plus“, spune Irina Petrescu, director de vinzari rezidentiale in cadrul companiei imobiliare Esop. Chiar daca aparent intre cele doua tipuri de locuinte nu sint diferente foarte mari, intre acestea exista asemanari doar la pret si dimensiuni.

Diferentele conteaza totusi. Astfel, intr-un ansamblu rezidential exista reguli de convietuire. “Inainte de a cumpara un apartament intr-un condominiu este bine ca viitorii locatari sa studieze cu atentie conditiile si regulile impuse pentru a-si da seama daca oferta propusa se potriveste cu stilul lor de viata“, considera Irina Petrescu. Regulile referitoare la modificarile in apartamente si la mentinerea linistii sint mai atent urmarite in aceste ansambluri rezidentiale.

La capitolul avantaje pot fi trecute delimitarea fata de vecinatati, dar si facilitatile oferite, in multe cazuri, de dezvoltatori. Pe piata romaneasca, proiectele de tip condominiu ofera facilitati precum gradinita, pista de jogging, sali de fitness, aerobic, jacuzzi, restaurant si minimarket, curatatorie ecologica, spalatorie auto, personal de paza si sistem de securitate permanent, precum si piscina.

Sint si dezavantaje: pretul mai mare, generat de facilitati, dar si cheltuielile de intretinere mai mari. Astfel, daca pentru un apartament intr-un ansamblu rezidential destinat clasei de mijloc pretul este de 1.200-1.600 de euro/mpc, cost in care intra TVA, o locuinta intr-un bloc individual poate fi si cu 20% mai ieftina. Si intretinerea poate fi dubla in noile cartiere. “Trebuie de asemenea sa luam in calcul eventualele probleme de infrastructura, dar si posibilitatea de prelungire a termenelor de finalizare, generata de amploarea unui asemenea proiect.“, crede Irina Petrescu de la ESOP.

Blocurile individuale sint de regula cladiri cu un regim mai mic de inaltime, construite in vechile cartiere sau in locuri in care investitorul a mai reusit sa gaseasca o bucata de teren. Cum de multe ori sint investitii ale unor persoane fizice, acestea au un pret mai mic de vinzare deoarece nu se aplica TVA.

Pretul de vinzare este mai mic si pentru ca nu se investeste in facilitati. Pe de alta parte, nu se poate verifica dezvoltatorul, deoarece in putine cazuri cel care ridica o astfel de cladire a mai realizat asemenea proiecte. Intre un astfel de bloc si un bloc vechi singura diferenta consta doar in virsta constructiei.

Sint proiecte care aduc pe piata apartamente in cartierele traditionale, unde nu se gasesc terenuri pe care sa se poata construi ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni. De asemenea, fiind vorba doar de un bloc, lucrarile se vor finaliza mai repede decit in cazul marilor ansambluri rezidentiale.”, spune analistul imobiliar Liviu Ureche.

Detalii despre ansambluri rezidentiale si blocuri individuale noi pe www.cotidianul.ro


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Ponderea chiriasilor din domeniul IT&C in piata spatiilor de birouri din Bucuresti la sfarsitul anului 2022 si previziuni pentru anul 2023


In 2022 cele mai active companii au fost cele din domeniul IT&C, BPO și SSC, cu 23% din volumul total al tranzactiilor, urmate de cele din domeniul Serviciilor profesionale cu 17%. Dintre firmele care au inchiriat spatii de birouri cu suprafete semnificative in 2022 amintim pe EveryMatrix, Cegeka, Softbinator Technologies, Expleo, Infineon, NXP. Acestea, precum si alte companii […]


Citeste mai mult

Principalele tendințe pe piața spațiilor de birouri după începerea noului an școlar


Începută treptat din primăvară, revenirea graduală la birou se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar. Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. […]


Citeste mai mult

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult