Apartamentele in blocuri individuale

Dilema viitorului proprietar: bloc sau cartier

Apartamentele in blocuri individuale sint mai ieftine, dar ansamblurile rezidentiale ofera mai multe facilitati. Oferta de locuinte noi este compusa, intr-o proportie covirsitoare, din doua tipuri de unitati locative: apartamentele in ansambluri rezidentiale si cele in blocuri individuale.

Cele mai multe cereri, aproximativ 80%, sint inregistrate din rindul reprezentantilor clasei medii si medii plus“, spune Irina Petrescu, director de vinzari rezidentiale in cadrul companiei imobiliare Esop. Chiar daca aparent intre cele doua tipuri de locuinte nu sint diferente foarte mari, intre acestea exista asemanari doar la pret si dimensiuni.

Diferentele conteaza totusi. Astfel, intr-un ansamblu rezidential exista reguli de convietuire. “Inainte de a cumpara un apartament intr-un condominiu este bine ca viitorii locatari sa studieze cu atentie conditiile si regulile impuse pentru a-si da seama daca oferta propusa se potriveste cu stilul lor de viata“, considera Irina Petrescu. Regulile referitoare la modificarile in apartamente si la mentinerea linistii sint mai atent urmarite in aceste ansambluri rezidentiale.

La capitolul avantaje pot fi trecute delimitarea fata de vecinatati, dar si facilitatile oferite, in multe cazuri, de dezvoltatori. Pe piata romaneasca, proiectele de tip condominiu ofera facilitati precum gradinita, pista de jogging, sali de fitness, aerobic, jacuzzi, restaurant si minimarket, curatatorie ecologica, spalatorie auto, personal de paza si sistem de securitate permanent, precum si piscina.

Sint si dezavantaje: pretul mai mare, generat de facilitati, dar si cheltuielile de intretinere mai mari. Astfel, daca pentru un apartament intr-un ansamblu rezidential destinat clasei de mijloc pretul este de 1.200-1.600 de euro/mpc, cost in care intra TVA, o locuinta intr-un bloc individual poate fi si cu 20% mai ieftina. Si intretinerea poate fi dubla in noile cartiere. “Trebuie de asemenea sa luam in calcul eventualele probleme de infrastructura, dar si posibilitatea de prelungire a termenelor de finalizare, generata de amploarea unui asemenea proiect.“, crede Irina Petrescu de la ESOP.

Blocurile individuale sint de regula cladiri cu un regim mai mic de inaltime, construite in vechile cartiere sau in locuri in care investitorul a mai reusit sa gaseasca o bucata de teren. Cum de multe ori sint investitii ale unor persoane fizice, acestea au un pret mai mic de vinzare deoarece nu se aplica TVA.

Pretul de vinzare este mai mic si pentru ca nu se investeste in facilitati. Pe de alta parte, nu se poate verifica dezvoltatorul, deoarece in putine cazuri cel care ridica o astfel de cladire a mai realizat asemenea proiecte. Intre un astfel de bloc si un bloc vechi singura diferenta consta doar in virsta constructiei.

Sint proiecte care aduc pe piata apartamente in cartierele traditionale, unde nu se gasesc terenuri pe care sa se poata construi ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni. De asemenea, fiind vorba doar de un bloc, lucrarile se vor finaliza mai repede decit in cazul marilor ansambluri rezidentiale.”, spune analistul imobiliar Liviu Ureche.

Detalii despre ansambluri rezidentiale si blocuri individuale noi pe www.cotidianul.ro


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Instituția Internațională SEK Bucharest International School își deschide prima școală din România, în Sema Parc


River Development anunță că Instituția Internațională SEK  își deschide prima școală din România într-o clădire din Sema Parc, pentru activități educaționale curente și extindere viitoare. Tranzacția a fost intermediată de ESOP Consulting, companie locală de consultanță specializată în servicii imobiliare. Fondată în 1892, Instituția Internațională SEK oferă elevilor săi un program de studii trilingve și […]


Citeste mai mult

5 moduri de lucru hibrid pentru a facilita revenirea la birou


Cu un context pandemic mai relaxat, inclusiv fără obligativitatea purtării măștilor în interior, companiile, alături de angajați, decid dacă folosesc în continuare sistemul de muncă hibrid si care dintre cele 5 moduri de lucru hibrid li se potriveste cel mai bine. Este posibil ca angajații să fi lucrat din mai multe locuri în această perioadă […]


Citeste mai mult

Topul zonelor de birouri moderne, la sfârșitul lui 2021


Polul Centru-nord a trecut de 1,5 milioane de metri pătrați, iar zona Centru-vest este la mai puțin de jumătate. Cele mai multe spații de birouri moderne, de clasă A, se află  în polul de business Centru-nord (Aviatorilor, Floreasca, Expoziției), care a depășit pragul de 1.500.000 mp, potrivit unei monitorizări realizate de compania ESOP Consulting l […]


Citeste mai mult