Apartamentele in blocuri individuale

Dilema viitorului proprietar: bloc sau cartier

Apartamentele in blocuri individuale sint mai ieftine, dar ansamblurile rezidentiale ofera mai multe facilitati. Oferta de locuinte noi este compusa, intr-o proportie covirsitoare, din doua tipuri de unitati locative: apartamentele in ansambluri rezidentiale si cele in blocuri individuale.

Cele mai multe cereri, aproximativ 80%, sint inregistrate din rindul reprezentantilor clasei medii si medii plus“, spune Irina Petrescu, director de vinzari rezidentiale in cadrul companiei imobiliare Esop. Chiar daca aparent intre cele doua tipuri de locuinte nu sint diferente foarte mari, intre acestea exista asemanari doar la pret si dimensiuni.

Diferentele conteaza totusi. Astfel, intr-un ansamblu rezidential exista reguli de convietuire. “Inainte de a cumpara un apartament intr-un condominiu este bine ca viitorii locatari sa studieze cu atentie conditiile si regulile impuse pentru a-si da seama daca oferta propusa se potriveste cu stilul lor de viata“, considera Irina Petrescu. Regulile referitoare la modificarile in apartamente si la mentinerea linistii sint mai atent urmarite in aceste ansambluri rezidentiale.

La capitolul avantaje pot fi trecute delimitarea fata de vecinatati, dar si facilitatile oferite, in multe cazuri, de dezvoltatori. Pe piata romaneasca, proiectele de tip condominiu ofera facilitati precum gradinita, pista de jogging, sali de fitness, aerobic, jacuzzi, restaurant si minimarket, curatatorie ecologica, spalatorie auto, personal de paza si sistem de securitate permanent, precum si piscina.

Sint si dezavantaje: pretul mai mare, generat de facilitati, dar si cheltuielile de intretinere mai mari. Astfel, daca pentru un apartament intr-un ansamblu rezidential destinat clasei de mijloc pretul este de 1.200-1.600 de euro/mpc, cost in care intra TVA, o locuinta intr-un bloc individual poate fi si cu 20% mai ieftina. Si intretinerea poate fi dubla in noile cartiere. “Trebuie de asemenea sa luam in calcul eventualele probleme de infrastructura, dar si posibilitatea de prelungire a termenelor de finalizare, generata de amploarea unui asemenea proiect.“, crede Irina Petrescu de la ESOP.

Blocurile individuale sint de regula cladiri cu un regim mai mic de inaltime, construite in vechile cartiere sau in locuri in care investitorul a mai reusit sa gaseasca o bucata de teren. Cum de multe ori sint investitii ale unor persoane fizice, acestea au un pret mai mic de vinzare deoarece nu se aplica TVA.

Pretul de vinzare este mai mic si pentru ca nu se investeste in facilitati. Pe de alta parte, nu se poate verifica dezvoltatorul, deoarece in putine cazuri cel care ridica o astfel de cladire a mai realizat asemenea proiecte. Intre un astfel de bloc si un bloc vechi singura diferenta consta doar in virsta constructiei.

Sint proiecte care aduc pe piata apartamente in cartierele traditionale, unde nu se gasesc terenuri pe care sa se poata construi ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni. De asemenea, fiind vorba doar de un bloc, lucrarile se vor finaliza mai repede decit in cazul marilor ansambluri rezidentiale.”, spune analistul imobiliar Liviu Ureche.

Detalii despre ansambluri rezidentiale si blocuri individuale noi pe www.cotidianul.ro


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult