Despre LAST MILE, fenomenul vestic prin care cele mai căutate depozite sunt în oraș

În marile orașe din SUA, Anglia și Germania, acum cele mai vânate spații industriale sunt spațiile logistice din interiorul orașului, cât mai aproape de consumatorul final al companiilor de e-commerce (vânzări online) și al companiilor de curierat, așa numitul last mile (sau pe ultima sută de metri, dacă ar fi să echivalăm cu o expresie din limba română).

Bătălia pentru aceste depozite se duce între Amazon și firmele de curierat (precum UPC, FedEx) care livrează pentru concurența lor, toți ceilalți mari retaileri de pe piață, care vor să aducă produsele cât mai repede – în câteva ore sau maximum o zi.

Această cursă contracronometru se poate câștiga doar dacă produsele cele mai solicitate se află deja în depozite mici, în inima orașului, potrivit unei analize realizate de SIOR (SOCIETY OF INDUSTRIAL AND OFFICE REALTORS®), ceea ce conduce la o mare presiune asupra segmentului de piață al spațiilor industriale aflate în oraș, în toate punctele cheie, acolo unde sunt cele mai mari aglomerări urbane.

În Londra, chiria depozitelor last mile, de proximitate, s-a scumpit cu 20-30%, în ultimii 3 ani, în funcție de zonă, cea mai mare cerere de astfel de spații venind din partea Amazon, care livrează produsele în câteva ore, de la lansarea comenzii pe site.

Pentru spațiile bune din Londra se practică și chirii de 18 euro/mp/lună, un tarif pe metru pătrat mai apropiat de cel de pe piața de birouri, decât de cel al spațiilor industriale, din cauza ofertei scăzute.

Ca soluții pentru mărirea ofertei de spații last mile, aceste depozite de proximitate, specialiștii SIOR au identificat construirea de spații supraetajate, pentru a putea fi competitive cu dezvoltările rezidențiale, dar și reconversia unor spații comerciale sau a unor spații comune nefolosite din unele ansambluri rezidențiale.

“În România deocamdată avem un fenomen invers, cel al scoaterii depozitelor din oraș, ca urmare a legislației actuale, dar va veni timpul în care concurența între companiile de vânzări online (de la calculatoare, la produse de larg consum) va duce la o creștere a cererii pentru astfel de spații last mile, de proximitate. Cei care vor securiza cel mai repede cele mai bune locații vor beneficia de viteza de livrare cea mai mare”, estimează Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.

Mai în glumă, mai în serios, analistul imobiliar american Norm Khoury spune “Vom fi înconjurați de Amazon”.

Dacă dorești mai multe informații despre halele de închiriat din Bucuresti și Ilfov, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!

Sursă foto: Pexels.com


Alexandru Petrescu

Managing Partner si Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International cu 21 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.0% comision
Thumb
600 - 37.000 mp

Global Logistics Park

Chitila, București Ilfov
  • 4€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
924 - 100.000 mp

P3 Logistic Park

Ciorogarla, București Ilfov
  • 4,10€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
5.888 - 17.818 mp

WDP Industrial Park Dragomiresti

Dragomiresti-Vale, București Ilfov
  • 4,25€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
1.000 - 12.000 mp

NGB Distribution Center

Bragadiru, București Ilfov
  • 3,75€/mp, negociabil

Postari similare

Constanta Business Park, parc industrial in curs de extindere


Constanta Business Park este un parc industrial ce va fi dezvoltat in sudul orasului Constanta, pe un teren cu suprafata de aproximativ 100 ha. Proiectul prevede construirea a pana la 500.000 mp in care vor fi incluse spatii cu functiuni multiple. Halele logistice si de depozitare, in numar de opt, vor avea in total 160.000 […]


Citeste mai mult

CTPark Bucharest North, parc industrial cu spatii personalizabile


CTPark Bucharest North este un parc logistic situat in nordul Bucurestiului, pe Soseaua de Centura, intre autostrada A3 si DN2. Amplasarea este ideala pentru accesul facil catre centrul  Romaniei, oferind in acelasi timp si o ruta directa catre centrul Bucurestiului. Parcul CTPark Bucharest North este dezvoltat pe un teren de 21 ha si dispune de […]


Citeste mai mult

Hale de inchiriat disponibile in 2023 in parcul industrial VGP Park Bucuresti


VGP Park Bucuresti este situat in nordul Capitalei, in raza localitatii Stefanestii de Jos, exact la intersectia autostrazii A3 cu Soseaua de Centura si va cuprinde patru hale cu un total de 115.000 mp de spatii industriale inchiriabile, amplasate pe un teren de 250.000 mp. Parcul industrial are acces imediat la cele doua artere, facilitand […]


Citeste mai mult