Despre LAST MILE, fenomenul vestic prin care cele mai căutate depozite sunt în oraș

În marile orașe din SUA, Anglia și Germania, acum cele mai vânate spații industriale sunt spațiile logistice din interiorul orașului, cât mai aproape de consumatorul final al companiilor de e-commerce (vânzări online) și al companiilor de curierat, așa numitul last mile (sau pe ultima sută de metri, dacă ar fi să echivalăm cu o expresie din limba română).

Bătălia pentru aceste depozite se duce între Amazon și firmele de curierat (precum UPC, FedEx) care livrează pentru concurența lor, toți ceilalți mari retaileri de pe piață, care vor să aducă produsele cât mai repede – în câteva ore sau maximum o zi.

Această cursă contracronometru se poate câștiga doar dacă produsele cele mai solicitate se află deja în depozite mici, în inima orașului, potrivit unei analize realizate de SIOR (SOCIETY OF INDUSTRIAL AND OFFICE REALTORS®), ceea ce conduce la o mare presiune asupra segmentului de piață al spațiilor industriale aflate în oraș, în toate punctele cheie, acolo unde sunt cele mai mari aglomerări urbane.

În Londra, chiria depozitelor last mile, de proximitate, s-a scumpit cu 20-30%, în ultimii 3 ani, în funcție de zonă, cea mai mare cerere de astfel de spații venind din partea Amazon, care livrează produsele în câteva ore, de la lansarea comenzii pe site.

Pentru spațiile bune din Londra se practică și chirii de 18 euro/mp/lună, un tarif pe metru pătrat mai apropiat de cel de pe piața de birouri, decât de cel al spațiilor industriale, din cauza ofertei scăzute.

Ca soluții pentru mărirea ofertei de spații last mile, aceste depozite de proximitate, specialiștii SIOR au identificat construirea de spații supraetajate, pentru a putea fi competitive cu dezvoltările rezidențiale, dar și reconversia unor spații comerciale sau a unor spații comune nefolosite din unele ansambluri rezidențiale.

“În România deocamdată avem un fenomen invers, cel al scoaterii depozitelor din oraș, ca urmare a legislației actuale, dar va veni timpul în care concurența între companiile de vânzări online (de la calculatoare, la produse de larg consum) va duce la o creștere a cererii pentru astfel de spații last mile, de proximitate. Cei care vor securiza cel mai repede cele mai bune locații vor beneficia de viteza de livrare cea mai mare”, estimează Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.

Mai în glumă, mai în serios, analistul imobiliar american Norm Khoury spune “Vom fi înconjurați de Amazon”.

Dacă dorești mai multe informații despre halele de închiriat din Bucuresti și Ilfov, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!

Sursă foto: Pexels.com


Alexandru Petrescu

Managing Partner si Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International cu 21 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.0% comision
Thumb
1.500 - 37.000 mp

Global Logistics Park Chitila

Chitila, București Ilfov
  • 3,70 - 4,50€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
924 - 100.000 mp

P3 Logistic Park

Ciorogarla, București Ilfov
  • 4,10€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
5.888 - 17.818 mp

WDP Industrial Park Dragomiresti

Dragomiresti-Vale, București Ilfov
  • 4,25€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
1.000 - 12.000 mp

NGB Distribution Center

Bragadiru, București Ilfov
  • 3,75€/mp, negociabil

Postari similare

Tendințe în piața spațiilor industriale pentru anul 2024


Anul 2024 se anunță a fi un an plin de provocări și oportunități în industria spațiilor industriale și logisticii. Companiile din acest domeniu se confruntă cu o serie de schimbări și perturbări, dar în același timp, inovațiile și tehnologiile emergente le oferă posibilitatea de a naviga cu succes prin peisajul în continuă schimbare. Iată o […]


Citeste mai mult

Inovația in Arhitectura Digitală: Redefineste spațiile de birouri corporate


În contextul dinamic al industriei B2B, o nouă paradigmă în arhitectura corporativă ia naștere, transformând spațiile de lucru în adevarate sanctuare ale inovației. De la beton la cod, această evoluție remarcabilă nu doar reflectă ritmul rapid al tehnologiei, ci și inspiră colaborare și creativitate într-un mod neașteptat. Într-un peisaj dominat de algoritmi și transformări digitale, […]


Citeste mai mult

Iata care sunt cele mai bune zone din Bucuresti de inchiriat spatii de business: birouri si hale industriale


Bucurestiul este nu doar capitala tarii, ci si un pol al afacerilor si inovatiei. Alegerea unei locatii potrivite pentru spatiul de birou sau hala industriala pentru desfasurarea activitatii companiei tale poate influenta semnificativ succesul afacerii pe care o detii. Cu toate ca alegerea celei mai bune zone din Bucuresti pentru inchiriat spatii de business depinde […]


Citeste mai mult