Despre LAST MILE, fenomenul vestic prin care cele mai căutate depozite sunt în oraș

În marile orașe din SUA, Anglia și Germania, acum cele mai vânate spații industriale sunt spațiile logistice din interiorul orașului, cât mai aproape de consumatorul final al companiilor de e-commerce (vânzări online) și al companiilor de curierat, așa numitul last mile (sau pe ultima sută de metri, dacă ar fi să echivalăm cu o expresie din limba română).

Bătălia pentru aceste depozite se duce între Amazon și firmele de curierat (precum UPC, FedEx) care livrează pentru concurența lor, toți ceilalți mari retaileri de pe piață, care vor să aducă produsele cât mai repede – în câteva ore sau maximum o zi.

Această cursă contracronometru se poate câștiga doar dacă produsele cele mai solicitate se află deja în depozite mici, în inima orașului, potrivit unei analize realizate de SIOR (SOCIETY OF INDUSTRIAL AND OFFICE REALTORS®), ceea ce conduce la o mare presiune asupra segmentului de piață al spațiilor industriale aflate în oraș, în toate punctele cheie, acolo unde sunt cele mai mari aglomerări urbane.

În Londra, chiria depozitelor last mile, de proximitate, s-a scumpit cu 20-30%, în ultimii 3 ani, în funcție de zonă, cea mai mare cerere de astfel de spații venind din partea Amazon, care livrează produsele în câteva ore, de la lansarea comenzii pe site.

Pentru spațiile bune din Londra se practică și chirii de 18 euro/mp/lună, un tarif pe metru pătrat mai apropiat de cel de pe piața de birouri, decât de cel al spațiilor industriale, din cauza ofertei scăzute.

Ca soluții pentru mărirea ofertei de spații last mile, aceste depozite de proximitate, specialiștii SIOR au identificat construirea de spații supraetajate, pentru a putea fi competitive cu dezvoltările rezidențiale, dar și reconversia unor spații comerciale sau a unor spații comune nefolosite din unele ansambluri rezidențiale.

“În România deocamdată avem un fenomen invers, cel al scoaterii depozitelor din oraș, ca urmare a legislației actuale, dar va veni timpul în care concurența între companiile de vânzări online (de la calculatoare, la produse de larg consum) va duce la o creștere a cererii pentru astfel de spații last mile, de proximitate. Cei care vor securiza cel mai repede cele mai bune locații vor beneficia de viteza de livrare cea mai mare”, estimează Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.

Mai în glumă, mai în serios, analistul imobiliar american Norm Khoury spune “Vom fi înconjurați de Amazon”.

Dacă dorești mai multe informații despre halele de închiriat din Bucuresti și Ilfov, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!

Sursă foto: Pexels.com


Alexandru Petrescu

Managing Partner si Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International cu 20 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.

Postari similare

Spațiile verzi au devenit cele mai căutate facilități oferite de business park-uri


Chiar dacă criza pandemică a încetinit ritmul construcției de clădiri noi de birouri, cele livrate în perioada pandemiei, sau care se află acum în lucru, s-au adaptat la noile cerințe venite din partea chiriașilor. Ca urmare a încetării stării de alertă începând cu data de 09.03.2022 și a ridicării restricțiilor pentru limitarea răspândirii Covid-19, companiile […]


Citeste mai mult

Cosolidare versus Atomizare pe piata de birouri

Consolidare versus “atomizare” pe piata de birouri datorita COVID 19


Ce vor face companiile in perioada post-COVID 19? Se vor intoarce la strategia de consolidare prin care posturile de lucru dintr-un oras erau concentrate intr-o singura cladire sau intr-un singur business park? Sau vor opta pentru “atomizarea” acestora prin munca de acasa (Work from Home) sau prin munca langa casa (Work Near Home)? Sau vor […]


Citeste mai mult

WDP Stefanestii de Jos

WDP Ștefăneștii de Jos se extinde în sistem “build to suit”


Unul din cele mai bine primite de piață parcuri industriale din România este WDP Ștefăneștii de Jos, care a ajuns să aibă toate halele construite ocupate, în numai doi ani de la demararea lucrărilor. Proiectul logistic de clasă superioară A, situat lângă București se dezvoltă în două etape: WDP Ștefăneștii de Jos 1, care se […]


Citeste mai mult