Extinderile de spatii de birouri

PIATA EXTINDERILOR s-a dublat fata de 2010

  • In primul semestru din 2012, volumul extinderilor companiilor in sediile actuale este mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada din 2010 si aproape egal cu cel al extinderilor din tot anul 2011;
  • Primul semestru din 2012 a fost cel de-al doilea semestru consecutiv in care extinderile au reprezentat un segment incurajator din totalul tranzactiilor de birouri din Bucuresti;
  • Cele mai multe companii care se extind sunt din domeniul IT&Comunication.

Extinderile revin pe piata inchirierilor de birouri. Daca in 2008-2010, cele mai multe firme cautau sa se restranga, unele din ele chiar sa sub-inchirieze spatiile excedentare, din a doua parte a anului trecut a crescut substantial volumul tranzactiilor de extindere a companiilor in cadrul sediilor actuale.

Primul semestru din 2012 a fost cel de-al doilea semestru consecutiv in care extinderile au reprezentat o pondere incurajatoare din piata tranzactiilor de birouri (de circa 15% in totalul tranzactiilor din primul semestru din 2012).

“Extinderile de sedii, chiar si in cadrul locatiilor curente ale companiilor, reprezinta un indicator de insanatosire a mediului de business, de reluare a anumitor planuri de expansiunea si de revenire la o anumita normalitate, dupa mai mult de trei ani de inghetare a oricaror astfel de initiative”, declara Alexandru Petrescu, manager al companiei imobiliare ESOP Consulting.

CINE se extinde?

In prima parte a lui 2012, cele mai multe companii care si-au extins spatiile activeaza in domeniul IT&Comunication, sector care a inregistrat de altfel si cel mai mare volum de spatii in extindere. Pe locul doi ca volum al cererii de extindere se afla domeniul Manufacturing Industrial & Energy, urmat pe locul trei de sectorul Professional Services si pe locul patru de cel al Industriei Farmaceutice.

CU CAT SI UNDE SE EXTINDE?

In primul semestru din 2012, suprafetele de extindere a spatiilor unei companii, in aceeasi cladire au variat foarte mult: de la 150 mp, pana la 3.607 mp. Printre proiectele imobiliare carora chiriasii le-au dat asfel un vot de incredere, alegand nu doar sa isi prelungeasca actualele contracte, ci sa inchirieze si spatii in plus se numara Sema Park, America House, Metropolis, Upground, Nord City Tower, Iride Business Park, Bucharest Corporate Center si Muntii Tatra OB.

Un exemplu este cel al companiei TeamNet International, care si-a extins spatiile actuale din complexul Sema Park cu 762 mp, prin intermediul ESOP Consulting.

“Extinderea in cadrul sediilor actuale este totodata si o dovada de prudenta din partea companiilor, prin faptul ca deseori acest lucru reprezinta o alternativa mai putin costisitoare decat o relocare, in special pentru acele companii ale caror investitii de personalizare a spatiului sunt semnificative. Si totusi cheltuielile de amenajare nu sunt un obstacol major. Exista cazuri in care proprietarii altor cladiri le ofera chiriasilor bugete de fit-out sau stimulente pentru a-i atrage, pentru a le reduce astfel impactul financiar al unei relocari”, explica Alexandru Petrescu, manager al companiei imobiliare ESOP Consulting.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult