Cladirile ecologice

Cladirile ecologice – oaze de sanatate

Provocarea pe care secolul actual o aduce este legata de conservarea resurselor naturale pentru a nu pierde aerul din orase si a elimina pe cat posibil factorii de poluare. Daca in trecut erau preferate tehnologiile bazate pe materiale chimice astazi in arhitectura si constructii incepe sa castige tot mai mult teren “modelul natural”.

Teoria dezvoltarii durabile este cea mai recenta exprimare a unei etici foarte vechi, care implica relatiile oamenilor cu mediul înconjurator, si responsabilitatile generatiilor actuale fata de generatiile viitoare. Cladirile ecologice incep sa fie construite in America si in vestul Europei pe masura ce oamenii devin tot mai constienti de impactul pe care actiunile lor le au asupra ecosistemului si implicit asupra calitatii existentei lor viitoare.

Integrand conceptul dezvoltarii durabile, asa-numitele cladiri verzi reprezinta spatii sanatoase pentru a locui si a lucra create cu ajutorul unor resurse regenerabile (soare, vant, apa) care reduc considerabil costurile de mentenanta si consumul de energie. O cladire ecologica este in fapt un imobil care se integreaza intr-un sistem unitar (cartier, oras, padure etc.) si incorporeaza solutii tehnice si de design pentru a facilita economisirea energetica si utilizarea unor materiale cu un impact minim asupra mediului, dar care asigura tot confortul necesar utilizatorilor, pastrand si randamente profitabile pentru dezvoltatori.

Asadar strategia adoptata este proiectarea pentru usurinta in intretinere si reparatie si cresterea flexibilitatii ce permite unei cladiri sa fie refunctionalizata, extinsa si reformulata pentru o viitoare utilizare. Exista cateva concepte cheie ce trebuie respectate pentru a obtine o cladire cu adevarat ecologica: folosirea materialelor reciclabile ce nu contin substante toxice, a energiei alternative si in general a tuturor resurselor aflate in proximitate pentru a reduce costurile de transport si gradul de poluare.

Orientarea corecta a cladirii pe sit este, de asemenea esentiala, permitand utilizarea energiei solare, atat prin sisteme active (celule fotovoltaice) cat si pasive (utilizarea pentru fatadele insorite a materialelor ce retin caldura, cuplata cu termoizolatii de calitate, rezulta intr-un consum redus de energie pentru incalzire). Plasarea ferestrelor este de asemenea importanta, cele dinspre sud absorbind caldura soarelui iar cele dinspre nord lasand-o sa se piarda; unii constructori utilizeaza pentru eco-case si ferestre confectionate dintr-o sticla speciala care permite patrunderea luminii insa blocheaza caldura. Sistemele de conservare a apei: canalizarea eficienta, colectarea apei de ploaie, reciclarea apelor uzate detin si ele un rol insemnat in realizarea acestor constructii.

Spre exemplu „Greywater”, pierderile de apa din surse cum ar fi spalarea vaselor sau masini de spalat, pot fi folosite pentru activitati non-potabile ca de exemplu: pentru igienizarea toaletelor, curatarea peluzeleor sau a masinilor. Izolatiile performante reduc si ele in mod semnificativ consumul sistemelor de incalzire, ventilare si aer conditionat. Energia in mod normal eliminata odata cu apa si aerul cald ce sunt deseuri ale diferitelor sisteme ale casei (incalzire, instalatii etc) poate fi recuperata prin dispozitive speciale, realizandu-se importante economii.

Cladirile „verzi” accentueaza deseori ideea eficacitatii energetice, ce se refera la gasirea unei game mai variate de surse energetice (energie solara, energie eoliana, energie hidraulica, geotermica, biomasa (partea biodegradabila a deseurilor folosite pentru a produce energie), creand o mai mica dependenta fata de combustibili fosili si o arhitectura ce tine seama de climatele locale si de influentele din mediul natural.

Cladirile ecologice se diferentiaza foarte mult de constructiile traditionale si prin amenajarea de eco-acoperisuri ce impiedica acumularea excesiva a caldurii vara, reducand costurile specifice aerului conditionat, filtreaza aerul si apa de ploaie. Acest tip de acoperis supranumit si natural este alcatuit din mai multe straturi de sol pe care se planteaza flori si legume care ajuta la contracararea efectului de sera dand posibilitatea locuitorilor de a avea un loc special de relaxare si/sau depozitare.

Adoptarea modelului ecologic pentru intreg ciclul de viata al unei cladiri (concepere, proiectare, constructie, intretinere si demolare) conduce la aparitia unor sisteme inteligente ce au in vedere conservarea cat mai eficienta a resurselor. Centrele comerciale se numara printre cele mai mari consumatoare de resurse energetice. De aceea sistemele de management energetic vor incepe sa fie utilizate pe scara larga intrucat transforma cladirea intr un consumator rational si determina o mai mare eficienta a costurilor. Spre exemplu inchizand lumina si oprind caldura in camerele neutilizate tarifele scad cu 30 pana la 50%.

Pentru cladirile de birouri s-a inventat BMS (building management system) – un sistem ce controleaza lumina, caldura, ventilatia, astfel incat energia sa nu fie consumata in momentul in care oamenii pleaca de la birou. Cat priveste sectorul rezidential dezvoltatorii devin constienti de necesitatea de a construi case care sa protejeze mediul inconjurator si sa reduca costurile de intretinere. Smart home system reprezinta un sistem de eficientizare prin care incalzirea si iluminatul pot fi programate in functie de nevoile proprietarului.

Sistemul include un ecran digital incastrat in perete care functioneaza ca un panou de comanda de la care pot fi reglate: iluminatul interior, alarma, incalzire/ventilatie, video interfon, senzori de detectare a prezentei si miscarii, pornire sau oprire automata a aparatelor electrocasnice.

In concluzie, incorporarea de tehnologii regenerabile in proiectele cladirilor si optimizarea sistemelor de intretinere elimina impactul negativ asupra mediului si reduc considerabil consumul energetic. Cladirile ecologice reprezinta astfel o incercare de restabilire a normalitatii printr-o apropiere de natura si pretuire a resurselor sale. Mai mult decat atat, eco-casele genereaza o stare de bine si de confort ce optimizeaza stilul contemporan de viata.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult