Vile de inchiriat in Bucuresti, pe zone

Centrul-Nord concentreaza un numar dublu de vile fata de Ultracentral

I. Topul zonelor cu vile de inchiriat din  Bucuresti

  • Pe primul loc, in topul zonelor din Bucuresti cu cele mai multe vile de inchiriat se afla Centru-Nord, cu un numar total de 539 vile de inchiriat, dar si ca stoc disponibil de (o suprafata totala de 31.929 mp). Din perimetrul Centru-Nord fac parte zonele Victoriei, Arcul de Triumf, Kiseleff, Aviatorilor, Charles de Gaulle, Nordului, Stefan cel Mare, Domenii, Floreasca, Herastrau, Casin, Dorobanti si Primaverii. Din cele 539 vile, 82 mai au spatii libere, restul fiind ocupate integral.

graf.-centrunord-1jpg„Cu toate ca in Centru-Nord este concentrata cea mai mare oferta de vile si concurenta intre proprietati este mare, aici piata este si cea mai dinamica. Cererea pentru acest perimetru s-a mentinut intotdeauna la un nivel mai ridicat fata de alte zone din Bucuresti, chiar si in cei mai dificili ani de criza (2009-2010), si ca urmare, a atras mai multe persoane si companii sa investeasca in vile de inchiriat.

Zona are numeroase avantaje – este o zona de business, dar in acelasi timp una linistita, cu spatii verzi generoase, cu acces rapid catre aeroport, dar si spre centru. Nu in ultimul rand, vilele au o arhitectura deosebita, multe datand din perioada interbelica si sunt renovate la un nivel de calitate deosebit. Si cladirile recent construite ofera numeroase avantaje: o anumita eficienta a spatiilor, fiind gandite in special cu spatii deschise largi, open space-uri ce pot rivaliza uneori cu succes cu cele din cladirile de birouri”, a declarat Alexandru Petrescu, manager al companiei de consultanta ESOP Consulting.

  • Pe locul doi se afla perimetrul Ultracentral (Unirii, Universitatii, Dacia, Romana, Rosetti, Eminescu si Batistei), cu un numar total de 233 vile de inchiriat, din care 35 mai au spatii libere in acest moment.
    .
  • Pe locul trei, ca marime a ofertei de vile de inchiriat se situeaza Centru-Est, cu un total de 247 vile, din care 47 au spatii libere, restul fiind ocupate integral. Vilele de birouri din Est sunt concentrate in zonele Mosilor, Ferdinand, Mantuleasa, Calea Calarasilor, Iancului, Mihai Bravu, Vitan si Foisorul de Foc.
    .
  • Pe locul patru se afla Centru-Vest (cu zonele Cotroceni, Stirbei Voda, Cismigiu, Plevnei, Mircea Vulcanescu, Gara de Nord), pe locul cinci Centru-Sud(13 Septembrie, Budapesta, Cosbuc, Maria Rosetti, Timpuri Noi, Drumul Sarii) si pe ultimul loc se afla Nordul (Pipera, Baneasa, Aerogarii), zona dezvoltata aproape exclusiv pe segmentul centrelor de afaceri.

Cea mai mare vila de inchiriat care are spatii disponibile la inchiriere in momentul de fata se gaseste in cartierul Primaverii si are o suprafata totala de 1.400 mp (in imaginea atasata), din care suprafata inchiriabila reprezinta 1.200 mp. Super-vila de birouri din Primaverii este dispusa pe demisol, subsol, parter, doua etaje si mansarda, are doua corpuri de cladire si 12 locuri de parcare la exterior si dispune de toate facilitatile necesare: lift Schindler, climatizare, cablare pentru voce-date etc

Cea mai mica vila cu spatii de birouri disponibile din portofoliul ESOP are aprox. 100 mp si se gaseste in zona Victoriei.

II. Spatii libere de birouri in vile versus in cladiri tip BC

Ca numar, in Bucuresti, sunt de peste doua ori mai multe vile scoase la inchiriere decat cladiri de birouri, construite special cu aceasta destinatie. In total, pe piata exista 1.546 vile si 689 de cladiri de birouri tip BC (building center), de clasa A, B sau C, conform datelor din baza de date a companiei ESOP, consultantul cu cel mai mare portofoliu de spatii de birouri in Bucuresti. Din punct de vedere al suprafetei totale insa, cea mai mare parte din stocul de spatii de birouri se afla situata in centre de afaceri (peste 2,3 mil mp), in timp ce in vile se afla pana in 650.000 mps.

„Vilele stau mult mai bine, in ceea ce priveste raportul dintre numarul imobilelor inchiriate integral si numarul imobilelor care mai au spatii disponibile: mai putin de 20% din vilele din Bucuresti mai au spatii libere la inchiriere, in timp ce mai mult de jumatate de cladirile de birouri asteapta inca sa fie inchiriate (fie ca este vorba de o suprafata de 100 mp, fie de 7.500 mp, cea mai mare)”, afirma Alexandru Petrescu, manager al companiei de consultanta ESOP Consulting.

„Acest aspect este insa destul de firesc, in conditiile in care o cladire de birouri are suprafete mult mai extinse si astfel probabilitatea ca un etaj sau un anume modul sa fie disponibil la un moment dat, este mult mai mare” , completeaza Alexandru Petrescu.

centrunord-3In total, la inceputul lunii mai 2012, in baza de date ESOP Consulting sunt inregistrate 1.546 vile, din care 1.235 unitati sunt integral inchiriate si 311 au spatii disponibile la inchiriere. Numarul cladirilor de birouri special construite cu aceasta destinatie este mult mai mic –in total exista 689 unitati, din care doar 274 sunt integral ocupate. Suprafata totala a lor este insa mult mai mare, la fel si stocul total de spatii libere in acest moment: aprox. 711.237 mp.

Ca stoc liber, suprafata inchiriabila, circa 88% din totalul spatiilor de inchiriat se afla in cladiri de birouri de clasa A, B si C si doar 12% in vile (vedeti graficul de mai jos). In total, in cele 311 vile mai exista de inchiriat o suprafata de 100.812 mp.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult

Piața spațiilor de birouri în trimestrul trei a fost trasă în sus de renegocieri


În trimestrul trei din 2020, abia încheiat, piața închirierilor de birouri a cumulat 56.730 mp și s-a apropiat ca volum de același trimestru din 2019, reprezentând circa 88% din acea perioadă, potrivit unei analize realizate de compania ESOP Consulting. Pentru mai mult de jumătate dintre aceste spații, chiriașii au preferat să rămână în aceleași clădiri […]


Citeste mai mult

Tranzacțiile mari de birouri, de peste 10.000 mp au fost realizate doar de companii din domeniile IT&C și Financiar, în 2019


• Împărțirea pieței de birouri după mărimea spațiilor noi tranzacționate: marii chiriași de birouri au dominat piața în 2019, în București, segmentul tranzacțiilor cu suprafețe de peste 10.000 mp cumulând cel mai mare volum de spații noi tranzacționate • 75% din marii chiriași au fost din domeniul IT&C și 25% din domeniul Financiar Șapte tranzacții […]


Citeste mai mult

Adaugati un comentariu nou

*/ ?>