Vile de inchiriat

Ce vile sunt atractive pentru firmele ce vor sa se mute

Desi acum cateva luni perspectivele asupra inchirierilor de vile pentru sedii de firme erau incerte, situatia a inceput sa se schimbe. Majoritatea proprietarilor au inteles ca bugetele firmelor sunt in scadere si si-au adaptat preturile noilor conditii de piata. Mai mult, exista mai multa deschidere si flexibilitatea din partea proprietarilor de vile atat fata de personalizarea spatiului conform cerintele clientilor, cat si fata de termenii comerciali.

In actualele conditii in care exista o “obsesie a costurilor”, vor reusi sa atraga chiriasi acele vile care le ofera clientilor in primul rand o chirie cat mai atractiva si costurile de intretinere cat mai mici.” e de parere Irina Petrescu, partener ESOP.

Costurile cu intretinerea si utilitatile au inceput sa ii intereseze din ceea in ce mai mult pe clienti care, spre deosebire de alti ani, acum cer detalii despre acestea, alaturi de costurile pentru chirie, inca de la momentul prezentarii unei locatii. Din experienta pe astfel de spatii, ESOP e de parere ca, in conditiile in care clientii care au o nevoie reala de mutare sunt mai putini ca in anii precedenti, iar ofertele de spatii de birou sunt din ce in ce mai numeroase, pe langa cerintele de costuri cat mai mici cu chiria si intretinerea, vilele pot constitui alternative viabile, daca mai indeplinesc si alte cateva cerinte indispensabile desfasurarii in bune conditii a activitati unei companii, ca de exemplu:

  • 1. locatia usor accessibila cu o conexiune buna la mijloacele de transport in comun;
  • 2. imprejurimile, cel putin civilizate, care sa asigure securitate si sa creeze o buna imagine de companie;
  • 3. spatiul nou sau renovat, finisaje moderne;
  • 4. o buna impartire a camerelor, insemanad camere decomandate, fiind avatajate vilele cu camere mari si medii; cat mai putine holuri si anexe, bucatarii si bai cat mai mici;
  • 5. dotarile in concordanta cu activitatea unei companii: aerul conditionat e obligatoriu, noutatea si performanta instalatiilor electrice si termice, care sa asigure confortul, dar si costuri mai mici la utilitati;
  • 6. Alte avantaje competitive pot fi anumite dotari asigurate fie de proprietar, fie de chirias, acesta din urma beneficiind in schimbul realizarii lor de o perioada de gratie in privinta platii chiriei: infrastructura IT, alarma, linii telefonice si conexiune internet;
  • 7. locuri de parcare; oricat de bine ar arata spatiul, oricat de buna este locatia, daca in zona nu exista posibilitati de a parca un minim de 3-4 locuri, vila va avea dificultati sa se inchirieze pentru birou; de aceea proprietarii nu trebuie sa scape din vedere acest aspect si sa gaseasca solutii acolo unde sunt dificultati.

Nu in ultimul rand pretul si conditiile comerciale flexibile, pot face din vile adevarate oportunitati, pentru chiriasii care incearca sa isi optimizeze costurile cu chiria. Pretul trebuie adaptat in permanenta cererii.

Foarte importante sunt si celelalte conditii financiare care trebuie sa tina echilibrul intre masurile de siguranta pe care orice proprietar doreste sa si le ia in cazul unui contract de inchiriere, dar care trebuie sa tina seama si de noile realitati economice in care este greu de previzionat parcursul unei companii in urmatorii 2-3 ani. Avansul ar trebuie sa se situeze in jurul a 1-3 luni de chirie.

La garantie nu trebuie renuntat pentru ca ea poate fi folosita in diverse situatii: atunci cand sunt intarzieri mari la plata chiriei, daca la sfarsitul perioadei contractuale sunt facturi neplatite sau pagube facute de chirias, acesta va primi garantia dupa ce va aduce lucrurile la normal. Garantia poate sa fie in functie de spatiul inchiriat, profilul companiei care inchiriaza de cca 1-2 luni de chirie.”, mai spune Irina Petrescu, partener ESOP.

In momentul acesta ESOP are spre promovare peste 350 de vile si apartamente in vile, in zone centrale, preturile fiind situate intre 1. vile si apartamente in vile – centru – nord -12-15 EUR / mp 2. vile si apartamente in vile – mai putin central, nu periferic (Unirii, Calarasi) – 10-12 EUR / mp. Clientii care doresc vile sau apartamente in vile solicita spatii intre 150-500 mp, cele mai multe cereri fiind pentru 200-300 mp, vile individuale, noi sau renovate in zone centrale, accesibile.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

În București, în primele nouă luni din 2021, s-au căutat birouri mici, de până în 1.000 mp


Până la finalul lunii septembrie 2021 s-au închiriat mai multe spații de birouri noi, de până în 1.000 mp, decât în aceeași perioadă din 2020 și chiar din 2019 sau 2018, înainte de pandemie, potrivit unei analize realizare de compania imobiliara ESOP, pe baza datelor centralizate de principalii brokeri pe piața de birouri. În total, […]


Citeste mai mult

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult