Ce clădiri de birouri se vor da în folosință în 2022 și unde

În 2022, cele mai multe spații de birouri se vor da în folosință în zonele Cotroceni – Răzoare – Grozăvești

„În total, în 2022, estimăm că se va livra o suprafață totală de 162.087 mp spații de birouri de clasă A. Aprox. 59% din aceste spatii se vor livra in zona Centru-Vest a capitalei (94.723 mp), in timp ce in zona Centru-Nord sunt anuntate 29% din spatii”  afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

Partea de centru-vest va concentra cele mai multe spații de birouri noi, anul viitor, potrivit unei monitorizări realizate de ESOP Consulting. Printre clădirile ce vor fi livrate în 2022 se numără One Cotroceni Park II, Sema Parc – clădirile London, și Oslo, Afi Tech Park II și Politehnică Offices.

În zona de centru-nord, unde s-au deschis cele mai extinse spații de birouri în acest an, va avea anul viitor doar două livrări de clădiri de birouri notabile: @Expo clădirea A și Equilibrium Faza II, cu un total de 47.686 mp.

În partea ultracentrală a Capitalei avem o singură clădire de birouri în lucru, care se estimează că va fi gata anul viitor: Tandem, în zona Universității, cu un total de 19.678 mp și circa 2.200 mp pe fiecare etaj. Tandem este un proiect green, cu spații verzi pe acoperiș și terase generoase, așezat însă în cea mai cosmopolită  zonă a Capitalei, pe Calea Victoriei, cu acces ușor la toate mijloacele de transport, aproape de Universitatea București și ASE, principalele instituții de stat, ambasade și cu numeroase restaurante, cafenele, terase în vecinătate. Clădirea va fi certificată BREEAM Excellent.

One Cotroceni Park Faza II va fi cea mai mare clădire de birouri inaugurată anul viitor din București și este a doua clădire de birouri din proiectul cu același nume, din apropierea stației de metrou Răzoare, lângă Palatul Cotroceni.

 

Infrastructura zonei este în plin proces de modernizare, aici urmând a fi un important nod de legătură între zona centrală și cartierul Drumul Taberei. La final, One Cotroceni Park va fi o dezvoltare urbană completă, la nivel occidental, cu toate facilitățile, proiectul One Cotroceni Park urmând a avea clădiri de birouri, dar și spații de locuit și servicii, magazine proprii.

Prima clădire a One Cotroceni Park se livreaza in ultimul trimestru din 2021, acum fiind în curs de amenajare birourile primilor chiriași, ce se vor muta în luna decembrie 2021. În total, One Cotroceni Park faza I are o suprafață închiriabilă de 46.000 mp și un grad de ocupare de peste 75%.

Printre chiriași se numără Superbet, DB International, SII IT&C Services.

Întregul proiect este realizat după norme noi de construcții, sustenabil, cu un consum redus de energie și condiții de respectare a normelor sanitare actuale, fiind pre-certificat LEED Platinum și in demersuri pentru standardele WELL Health and Safety.

One Cotroceni Park este un proiect mixt, în viitor urmând a fi completat cu 850 apartamente de locuit și cu un centru comercial propriu, cafenele, sală de fitness, curățătorie etc. Conceptul este de Live/Work/Play, în același loc.

Sema Parc este al doilea proiect ca amploare, în care se vor da în folosință mai multe spații noi în 2022. Aici se estimează că se vor finaliza două clădiri, Sema Parc Oslo, de 10.177 mp și Sema Parc London, de 21.347 mp, amplasate chiar pe malul râului Dâmbovița și în imediata apropiere a stației de metrou Petrache Poenaru.

AFI Tech Park II este amplasat în zona centrală, în apropierea Vulcan Center, cu ieșire către două bulevarde – Progresului și Tudor Vladimirescu, spre Hotel Marriot și Palatul Parlamentului. Spațiile de birouri sunt de clasă A, cu o suprafata medie pe etaj de 2.000 mp, în total clădirea urmând a avea opt etaje. Constructia este realizată pentru certificarea la standarde LEED Platinum, prevăzută a avea un consum de energie redus cu aproximativ 20% față de clădirile obișnuite de birouri. La subsol, sunt prevăzute 220 locuri de parcare și facilități pentru biciclete.

Tot anul viitor se va finaliza și Expoziției 1 clădirea A, în zona Casei Presei Libere – Expoziției. În total, acesta va avea spații de clasă A închiriabile cu un total de 28.300 mp, pre-certificate BREEAM Excellent. @Expo clădirea A va avea parcare de biciclete, stații de încărcare a mașinilor electrice, iluminat pe bază de senzori și cu sistem LED și are prevăzute magazine și spații de servicii la parter.

Singura clădire nouă de birouri din zona Barbu Văcărescu din 2022 va fi Equilibrium II, cu un total de 19.386 mp, care va completa proiectul Equilibrium, estimată a se da în folosință în trimestrul patru.

Spațiile de birouri vor fi de clasă A,  o semnătură aparte a proiectului fiind spațiul verde mare, din fața celor două clădiri de birouri, care permite petrecerea unui timp mai îndelungat în aer liber, pentru networking și relaxare. În această zonă verde, vibrantă, sunt prevăzute acoperire WiFi și mobilier urban, adecvat și muncii în aer liber. Equilibrium beneficiază și de parcări de biciclete, vestiare, un punct de unde se pot închiria biciclete și stații de încărcare a mașinilor electrice.

Pe scurt, anul viitor se vor da în folosință mai puține clădiri de birouri decât în acest an, cu un stoc total mai mic, dar de calitate. Ele se vor adăuga ofertei noi, de birouri finalizate în acest an, aflate în curs de închiriere. Clădirile de anul viitor vor fi însă clădiri de birouri notabile, cu numeroase facilități, care au în acest moment chirii competitive pe piață, în stadiul de pre-închiriere, potrivite pentru companiile ale căror contracte de închiriere vor expira în 2022-2023.

Dacă dorești mai multe informații despre birourile de închiriat din Bucuresti, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!


Alexandru Petrescu

Managing Partner si Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International cu 20 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.

Postari similare

Ce clădiri de birouri se vor da în folosință în 2021


Nouă clădiri de birouri din București au programate livrări de spații anul viitor, cu o suprafață cumulată de 171.341 mp. Toate au lucrările de construcție în grafic și cinci dintre acestea au pre-închiriate spații care ajung la aproximativ 60.000 mp. Ca noutate, se observă o mai mare pondere a teraselor exterioare, care sunt mai generoase […]


Citeste mai mult

Cum va arăta proiectul One Cotroceni Park


ONE Cotroceni Park este cel mai probabil unul dintre cele mai ambițioase proiecte de regenerare urbană a Bucureștiului: un proiect cu functiuni mixte de referinta, cu peste 75.000 mp de birouri de clasă A într-un parc de afaceri modern, 800 de apartamente și 20.000 de spații comerciale. Și este probabil și una dintre cele mai […]


Citeste mai mult

Iulius Romexpo

Cum va arăta proiectul Iulius Romexpo, cel mai mare parc de business din București


Iulius Romexpo bate recordul la mai multe capitole: cele mai multe funcțiuni în același proiect (birouri, centru de conferințe, spații de co-working, apartamente, retail, parc acvatic, grădină, fresh-market, hotel, spațiu expozițional și cultural), cele mai multe birouri la un loc – circa 300.000 mp, cea mai mare suprafață desfășurată dezvoltată de un investitor într-un proiect […]


Citeste mai mult