Birouri pentru IMM-uri

Ce birouri prefera astazi IMM-urile?

Piata spatiilor de birouri din Bucuresti, in ciuda dezvoltarii de care da dovada, ramane subofertata, facilitand inmultirea contractelor de pre-inchiriere precum si cresterea ratelor de ocupare. Spatiile mici si medii, cuprinse intre 150 si 350 mp sunt tot mai greu de gasit pe piata, fapt ce restrange considerabil optiunile IMM-urilor.

Din estimarile ESOP, in ultimele 6-8 luni s-a manifestat pe piata o noua tendinta si anume cresterea solicitarilor pentru inchirierea spatiilor in centre de birouri. Majorarea inregistrata de chiriile vilelor (ce ating astazi valori cupronse intre19-26 euro/mp, in functie de locatie si dotari) a facut ca fimele mici si mijlocii sa se reorienteze spre cladiri de birouri de dimensiuni reduse, unde exista posibilitatea inchirierii pe etaje.

Aproximativ 75% din totalul cererilor pe acest segment au venit din partea companiilor ce enuntau drept criteriu principal gasirea unui spatiu de calitate intr-un business center”, sustine Andrei Zamfirescu, Offices Consultant la ESOP. Investitorii ar trebui sa sesiseze oportunitatea dezvoltarii unor cladiri de talie medie intrucat se poate obtine intotdeauna un pret superior finisajelor si dotarilor oferite.

Timpul de amortizare a investitiei poate fi mult redus daca se agreeaza inchirierea pe nivele, dovedind astfel o mai mare atentie la nevoile IMM-urilor. Companiile mici si mijlocii au o natura dinamica, vizeaza de regula suprafete de birouri de pana in 1000 mp si apreciaza locatiile cu un foarte bun acces la mijloacele de transport in comun. 2007 reprezinta anul cu cel mai mic nivel al ofertei pentru segmentul IMM-urilor, raportat la cererea de pe aceasta piata.


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.

Postari similare

Din ce domenii provin chiriașii de birouri


Domeniile din care provin chiriașii de birouri se echilibrează ca pondere. Un sub-domeniu nou, de nișă, cel de e-commerce este în creștere și dă un impuls domeniului serviciilor profesionale, de care aparține, potrivit monitorizării realizate de ESOP Consulting la nivelul lui 2020 și în prima lună din 2021. Un exemplu în acest sens este extinderea […]


Citeste mai mult

Distribuitorul de produse pentru cabinete stomatologice Dentotal își mută birourile în Equilibrium I


Dentotal a închiriat un spațiu de birouri de 650 mp în clădirea Equilibrium I, prin intermediul companiei de consultanță ESOP Consulting. Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul […]


Citeste mai mult

Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori


În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că […]


Citeste mai mult